Meni Zapri

Župnijski list št. 21/19

Leto XXIII — Številka 21 — 6. oktober 2019

“Če rožni ven’c boš molil rad, dobil boš milost vsakikrat!”

Molitev rožnega venca je bila skozi mnoga stoletja vir moči in poguma, vir milosti in blagoslova. V mnogih Marijinih prikazovanjih na različnih koncih sveta je bilo po vidci slišano naročilo: “Molite rožni venec!”

Cvetje je verjetno nekaj najlepšega, kar lahko nekomu podarimo. S cvetjem, ki ga spletemo v venec rož ali rožni venec, pa najmočneje izrazimo svojo predanost, svoje zaupanje, svoje čaščenje. In prav to besedo–rožni venec–nosi molitev, posvečena Devici Mariji.

Čemu sploh moliti, moliti rožni venec? Če gledamo le z zemeljskimi, človeškimi očmi, potem je molitev le nek ritual, del ljudske folklore, način umirjanja samega sebe, ko se s ponavljanjem besed odmaknemo od razmišljanja o življenjskih skrbeh. Takrat le »blebetamo kot pogani, ki mislijo, da bodo uslišani, če bodo veliko govorili«.

Če pa odpremo svoj duhovni pogled, torej gledamo z Božjimi očmi, se zavemo velike milosti molitve. Obljube Device Marije, posredovane po sv. Dominiku in blaženem Alanu de Roche, tistim, ki bodo molili in širili rožni venec, izražajo, kakšno moč ima naša iskrena in goreča molitev: “Kdor mi bo zvest služil z molitvijo rožnega venca, bo prejel sporočilne milosti. Obljubim moje posebno varstvo in največje milosti tistim, ki bodo molili rožni venec. Rožni venec bo močno orožje proti peklu. Povzročil bo širjenje dobrih del.”

Lucija, fatimska vidkinja, pa v svojem zadnjem spisu tako razmišlja o pomenu rožnega venca: “Vprašujem se: zakaj je Marija izbrala molitev rožnega venca in ne kakšne druge. Morda zato, ker je vsem najbolj dostopna, majhnim in velikim, modrim in nevednim, da z dobro voljo vsak dan darujejo Bogu ponižno molitev našega rožnega venca. Prav od začetka nas vodi k pomembnim Božjim skrivnostim odrešenjskega dela, ki ga je izvršil Jezus Kristus, naš Odrešenik. Vsi potrebujemo Marijino posredovanje pri Bogu.

Sveti oče Janez Pavel II. je dejal: “Rožni venec je moja najljubša molitev. Da, to je najlepša molitev, ki so nas jo naučila nebesa. Vodi k večjemu spoznavanju Boga in njegovega odrešenjskega dela v Kristusu.”


ROŽNI VENEC molimo v naši stolnici vsak dan pol ure pred sveto mašo. Lepo vabljeni k molitvi rožnega venca. Naj molitev rožnega venca oživi tudi po naših družinah, še zlasti po družinah naših veroučencev.

VEROUK ZA 1. RAZRED – v soboto, 12. oktobra, bo srečanje veroučencev prvega razreda in staršev. Srečanje se bo začelo ob 9.00 uri in bo trajalo do 11.30 ure. Otroci naj prinesejo s seboj sobne copate, veroučno knjigo za 1. razred in barvice.

Vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim člani bratovščine Fatimske Marije, v nedeljo, 13. oktobra, ob 18. 00 uri.

Otroški pevski zbor – srečanje vsako soboto, od 9.30 – 11.00 ure, v veroučnih učilnicah. Otroci do 6. razreda, lepo vabljeni!

Stolni mešani pevski zbor sv. Nikolaja vabi nove pevce in pevke, da se pridružijo zboru. Lepo vabljeni, da svoje glasbene talente vnovčite za dobro zbora in župnije in tako dejavno prispevate k lepoti bogoslužja. Prijavite se pri Danijeli Kuhar-Kalamar.

SREČANJE ZA BRALCE BOŽJE BESEDE – bo v petek 18. oktobra, po večerni sveti maši v veroučni učilnici. Na srečanje vabljeni tudi tisti, ki bi na novo želeli brati Božjo besedo.

MOŠKA SKUPINA – srečanje bo v sredo, 16. oktobra, ob 19.00 uri.

V soboto, 19. oktobra, romamo v Krašić, rojstno župnijo bl. Alojzija Stepinca, kjer bo srečanje Slovencev in Hrvatov. Program srečanja: 9.30 duhovni program, 11.00 sveta maša, po maši kosilo iz popotne torbe ali na prizorišču, kjer bo za kosilo potrebno plačati 5 EUR. Na poti domov se bomo ustavili še na grobu bl. Stepinca v zagrebški stolnici. Če imate, lahko s seboj vzamete prenosne stolce. Odhod avtobusa ob 5.00 uri izpred stolnice. Cena romanja je 25 EUR.

MISIJONSKA NEDELJA – za celo Slovenijo bo letos v naši župniji, v nedeljo 29. oktobra, ob 15.00 uri bo molitvena ura, ob 16. uri pa sveta maša, ki jo bo daroval naš škof msgr. dr. Peter Štumpf. Dobre gospodinje naprošamo za pecivo, ki ga bomo postregli gostom. Pecivo prinesite v veroučno učilnico v nedeljo med 9.00 in 11.00 uro.

NABIRKA ZA OBNOVO TRGA – tretja nabirka je bila v nedeljo, 1. septembra, pri svetih mašah. Verniki ste, to nedeljo, skupaj darovali 6.975,00 EUR. Skupaj zbrano 31.960,00 EUR. Bog plačaj! Zbrani darovi:
Murska Sobota – 3.990,00 EUR
Murski Črnci – 290,00 EUR
Krog – 805,00 EUR
Černelavci – 370,00EUR
Rakičan – 560,00 EUR
Borejci – 220,00 EUR
Satahovci – 250,00 EUR
Veščica – 120,00 EUR
Lukačevci – 50,00 EUR
Od drugod – 320,00 EUR
Naslednja nabirka: v nedeljo, 6. oktobra, pri vseh svetih mašah.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 12. oktobra 2019, ob 8. uri: Žitna ulica, ulica Otona Župančiča in Talanyijeva ulica.
– v petek, 18. oktobra 2019, ob 8. uri: Mojstrska ulica, Bakovska ulica, ulica Ivana Regenta, ulica Daneta Šumenjaka in Sončna ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.