Meni Zapri

Župnijski list št. 2/13

Leto XVII — Številka 2 — 20. januar 2013

“JEZUS KRISTUS JE TRPEL …”

Kdo je odgovoren za Jezusovo smrt?
Jezusovega trpljenja in smrti ni mogoče pripisovati niti vsem tedaj živečim Judom brez razlike niti drugim Judom, ki so potem prišli v čas in prostor. Vsak posamezni grešnik, se pravi vsak človek, je tako rekoč povzročitelj in orodje vseh muk, ki jih je pretrpel Odrešenik. Za krivce tega strašnega hudodelstva moramo imeti tiste, predvsem če so kristjani, ki spet in spet padajo v grehe in se naslajajo v zablodah in grehih.

Zakaj Kristusova smrt spada v odrešenjski božji načrt?
Da bi vse ljudi, zapisane smrti zaradi greha, spravil s seboj, se je Bog iz ljubezni odločil poslati svojega Sina, da bi se izročil smrti za grešnike. Jezus je umrl, “kakor je v Pismih”. Njegova smrt je bila napovedana v Stari zavezi, zlasti kot daritev trpečega služabnika.

Na kakšen način je Kristus samega sebe daroval Očetu?
Vse Kristusovo življenje je svobodna daritev Očetu, da bi izpolnil njegov načrt odrešenja. Jezus daje “svoje življenje v odkupnino za mnoge” (Mr 10,45) in tako spravi z Bogom vse človeštvo. Njegovo trpljenje in njegova smrt razodevata, kako je njegova človeška narava svobodno in popolno orodje božje ljubezni, ki hoče zveličanje vseh ljudi.

Kako se Jezusa daritev izraža pri zadnji večerji?
Pri zadnji večerji z dvanajsterimi apostoli na večer pred svojim trpljenjem Jezus vnaprej izvrši, se pravi izrazi in uresniči prostovoljno daritev samega sebe: “To je moje telo, ki se daje za vas”, “to je moja kri, ki … se preliva” (Lk 22,19-20). S tem Jezus hkrati postavi evharistijo kot “spomin” (1 Kor 11,25) svoje daritve in svoje apostole za duhovnike nove zaveze.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (117-120)


Jutri, 21. januarja, vabimo na srečanje starše letošnjih birmancev. Srečanje bo po večerni sveti maši v dvorani veroučnih učilnic! Starši vabljeni tudi k večerni sveti maši!

Birmanci imajo duhovne vaje od 25. do 27. januarja v Veržeju. Prispevek vsakega birmanca je 35 EUR. Duhovne vaje se začenjajo v petek zvečer ob 19.00 uri in se zaključijo v nedeljo s kosilom okrog 13.00 ure.

ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2013:
– prvo sv. obhajilo: 02. junija ob 10.00 uri;
– sv. birma: 19. maj ob 10.00 uri;
– relikvije sv. Janeza Boska: 15. – 16. maj;
– ponovitev nove maše g. Borisa Kučka: 14. julij;
– oratorij 01. – 06. julij;
PROŠČENJA:
– v Krogu – 5. maja;
– v Satahovcih – 26. maja;
– v Lukačevcih – 30. junija;
– na Pušči – 21. julija;
– v Murskih Črncih – 15. avgusta;
– v Rakičanu – 8. septembra;
– v Borejcih – 15. septembra,
– v Murski Soboti – 6. decembra.

V četrtek, 24. januarja, ob 17.00 uri molitvena ura pred Najsvetejšim za člane ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE. Lepo vabljeni!

V petek, 25. januarja, vabimo na srečanje starše letošnjih prvoobhajancev. Srečanje bo po večerni sveti maši v dvorani veroučnih učilnic! Starši vabljeni k večerni sveti maši!

God sv. JANEZA BOSKA, ki je zavetnik velike salezijanske družine bomo praznovali 31. januarja. Ob 18. uri bo v stolnici sv. maša. Povabljeni ste, da se Bogu zahvalmo za naše sestre redovnice HMP.

Na svečnico, 2. februarja, bo pri vseh svetih mašah BLAGOSLOV SVEČ. Sveče si na ta dan lahko kupite v predverju stolnice.

Januar je mesec VERSKEGA TISKA. Prosimo vas, da obnovite naročnino.

POPOLNI ODPUSTEK: V letu vere lahko verniki, ki so opravili dobro sveto spoved, prejeli sveto obhajilo in so molili po namenu svetega očeta prejmejo popolni odpustek, kadar:
– se udeležijo svetega bogoslužja v naši stolnici;
– se v stolnici zadržijo za primeren čas v zbranosti in premišljevanju.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 26. januarja 2013, ob 8. uri, Lukačevci.
– v PETEK, 1. februarja 2013, ob 8. uri: Černelavci.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici