Meni Zapri

Župnijski list št. 22/16

Leto XX — Številka 22 — 23. oktober 2016

LJUBEZEN DO RAJNIH NAS OBVEZUJE …

Praznik Vseh svetih, ki ga obhajamo 1. novembra, je praznik luči, življenja. To je praznik veselja, ko se veselimo brezštevilnih množic ljudi, ki so dozoreli za večnost. Ti ljudje so prejeli venec večne slave v nebesih.

Nekatere je Cerkev razglasila za svete in blažene, med njimi tudi prvega mariborskega škofa Antona Martina Slomška. V naši murskosoboški škofiji pa pričakujemo skorajšnji sklep postopka za beatifikacijo božjega služabnika Danijela Halasa. V molitvi prosimo, da ga Cerkev čim prej razglasi za svetnika, da bomo lahko imeli v naši škofiji v njem svojega domačega priprošnjika pri Bogu
V svetu, pa tudi v naši domovini, je živelo veliko ljudi v svetosti, pa tega ni nihče opazil, ali pa si ni nihče prizadeval, da bi jih Cerkev razglasila za svete. Mnogi so pozabljeni pri ljudeh, pri Bogu nikoli. Zato jih Cerkev s praznikom Vseh svetih vključuje v liturgično praznovanje in se veseli njihove svetosti. Na praznik Vseh svetih, popoldan, pa se že spominjamo vernih rajnih, ki potrebujejo še našo pomoč, da bi se čim prej veselili večne radosti v nebesih. Zato smo poklicani, da jim ob zunanjih pozornostih, kot je krašenje grobov in prižiganje sveč, podarjamo tudi molitev in daritev sv. maše. K temu pa lahko dodamo še popolni odpustek, ki nam ga Cerkev naklanja pod sledečimi pogoji: opraviti sv. spoved in prejeti sv. obhajilo, izpovedati vero, zmoliti po namenu svetega očeta Očenaš in Zdravo Marijo ter obiskati grobove naših rajnih. S tem izprosimo našim rajnim odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je odpuščena (prim. KKC št. 312).

In kaj, če naši rajni, ki smo jih ljubili, čakajo prav na ta dar? Kaj bomo storili? Ali jim bomo pomagali? Gotovo, ljubezen do naših rajnih nas zavezuje. Vstopimo na to pot. Povezujmo se z Bogom in z našimi rajnimi v molitvi, v sv. maši ter pri rednem opravljanju sv. spovedi in v prejemanju sv. obhajila.


Od 31. oktobra do 4. novembra so šolske počitnice, zato v tem času ne bo verouka!

V ponedeljek 24. 10. je molitvena ura pred Najsvetejšim za člane ZMP in sveta maša. Duhovna obnova in srečanje za člane ZMP bo 29. oktobra ob 10.00, ki jo bo vodil g. Tone Ciglar. Po duhovnem programu v župnijski dvorani, pa bo kostanjev piknik. Vsi stari in novi člani lepo vabljeni!

V soboto, 29. oktobra, pomaknemo naše ure za eno uro nazaj.

Premakne se tudi ura večernih svetih maš iz 19.00 ure na 18.00 uro. V nedeljo, 30. oktobra bo večerna sveta maša ob 18.00 uri!

Na praznik sveh svetih, 1. novembra, bodo svete maše ob 8.00, 10.00, ki jo bo daroval naš gospod škof, dr. Peter Štumpf in ob 18.00. Na ta dan bo sveta maša tudi na pokopališču v Murski Soboti ob 15.00. Ob 17.00 uri vabljeni v stolnico k molitvi treh delov rožnega venca za duše v vicah!

2. november – spomini vernih rajnih, lepo vabljeni k svetim mašam in molitvi za rajne, ki so še potrebni naše molitve! Tudi letos ne bo svetih maš po kapelah in pokopališčih, kljub temu pa ste vabljeni k molitvi treh delov rožnega venca po kapelah!

Ob prazniku VSEH SVETIH na naših grobovih prižigamo sveče in polagamo cvetje. Ne smemo pozabiti, da je praznik vabilo k molitvi za naše pokojne. Bolj kot število sveč in rož na grobu, naj bo naša skrb, da se rajnih spominjamo v molitvi in pri sveti maši!
Vabimo Vas, da na grobovih prižgete kakšno svečo manj, več pozornosti pa namenite molitvi ob grobovih za pokojne!

CELODNEVNO ČEŠČENJE – MOLBA – NOVI SVETEK bo v naši župniji v četrtek, 3. novembra, od 7.30 do 18.00 ure v stolnici. Poskrbimo, da bomo izmenjaje molili in častili Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. K češčenju posebej povabljeni letošnji birmanci in prvoobhajanci skupaj z starši!

Razpored češčenja:
7.00 – 9.00 ure: verniki iz Murske Sobote
9.00 – 10.00 ure: verniki iz Rakičana
10.00 – 11.00 ure: verniki iz Kroga
11.00 – 12.00 ure: verniki iz Satahovec
12.00 – 13.00 ure: verniki iz Murskih Črnec
13.00 – 14.00 ure: sestre Hčere Marije Pomočnice
14.00 – 15.00 ure: verniki iz Borejec, Veščice, Polane, Lukačevec, Černelavec in Pušče
15.00 – 17.00 ure: veroučenci
17.00 – 18.00 ure: molitvene skupine iz župnije

Na prvi četrtek in na prvi petek vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim in sveti maši. Na prvi petek in soboto bodo maše tudi po kapelah! Na prvi petek vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci!

SVETOPISEMSKE URICE bodo vsak torek od 16.30 d0 17.30 v vrtcu Lavra. Prisrčno vabljeni otroci od 3. leta do vstopa v šolo! Prvo srečanje bo 8. 11. 2016 ob 16.30.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 29. oktobra 2016, ob 8. uri: SATAHOVCI – položitev tepihov
– v soboto, 5. novembra 2016, ob 8. uri: ŽITNA ulica, ul. OTONA ŽUPANČIČA in TALANYIJEVA ulica


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.