Meni Zapri

Župnijski list št. 22/17

Leto XXI — Številka 22 — 22. oktober 2017

HALLOWEEN, NOČ, KO SO SEŽŽIGALI OTROKE

»Zakaj imate duhovniki toliko proti noči čarovnic? Ali ni lepo, ko starši skupaj s svojimi otroki izrezujejo in krojijo buče ter tako preživijo nekaj časa skupaj? Ali pa vas ta skupaj preživeli čas moti? Ali nas hočete oropati vsakega veselja?”

“Ne gre za nobeno omejevanje družinskega veselja. Gre za to, kaj je pametno. »Skupaj preživeti čas« ni v vsakem primeru dober. In ta, ki ga omenjate, prav gotovo ni. Vidim, da izvora praznika ne poznate, zato vam bom skušal vsaj nekoliko pojasniti današnjo zmedo. Na Irskem je morala vsaka vas žrtvovati v ognju enega otroka. Vsaka družina je zato v tej noči doživljala velik strah. Ena družina v vasi je morala darovati svojega otroka v ognju, da bi s tem umirili hude duhove. Otroka so živega zažgali, ostanke pa položili v izdolbeno repo ali bučo, na katero so izdolbli strašljive dele obraza! Nihče ni vedel, koga bodo čarovniki izbrali. To se je dogajalo vsako leto, dokler ni prišlo krščanstvo.

Spreobrnjenje k Jezusu je rešilo otroke. Zaradi teh dejstev velja središčna pozornost v tej noči čarovnikom/cam, ker so zahtevali žrtvovanje otroka, okultnemu in strahu. Sprašujem vas, ali se vam zdi primerno ohranjati spomin na ta grozljiv običaj, se ob takih spominih zabavati ob svojih živih zdravih otrocih?! Mislim da je – ne le za kristjane, ampak za vsakega človeka, ne glede na veroizpoved ali ne-izpovedovanje vere – neprimerno obujati spomin na ta poganska grozodejstva. Čarovniki/ce so zahtevali žrtvovanje, sežiganje živih otrok; od tod – noč čarovnikov/nic. Čudno, da v vrtcih in šolah otrokom ne povedo resnice..

Če sodelujemo pri praznovanju noči čarovnic – hočemo ali nočemo – pomeni, da praznik odobravamo z vsem, kar sodi k njemu. Pove, da ne verjamemo popolnoma, da Bog želi strah nadomestiti z ljubeznijo, mirom. Namesto tega, kar nam hoče prinašati noč čarovnic, bi morali storiti vse, kar zmoremo, da bi sporočali to, kar res verujemo: da kristjani ne živimo v strahu, ampak v Božji ljubezni, da se razlikujemo od sveta, ker nočemo nasedati zlu, in da se na dan vseh svetih pripravimo povsem drugače, duhovno, ne pa s poganskim praznikom čarovnic, ki hoče nadomestiti praznik zveličanih – vseh svetih. Praznik čarovnic je praznik pogubljajočih”.

(Igor Lovišček)


Srečanje MINISTRANTOV iz naše župnije bo v torek, 24. oktobra, ob 17.45 uri. Ministranti lepo vabljeni!

V torek, 24. oktobra, je molitvena ura pred Najsvetejšim za člane ZMP in sveta maša.

V soboto, 28. oktobra, pomaknemo naše ure za eno uro nazaj. Premakne se tudi ura večernih svetih maš iz 19.00 ure na 18.00 uro. V nedeljo, 29. oktobra bo večerna sveta maša ob 18.00 uri!

V nedeljo, 29. oktobra, bo v naši župniji škofijsko molitveno srečanje mladih, ob 19.00 uri. Mladi lepo vabljeni!

Na praznik sveh svetih, 1. novembra, bodo svete maše ob 8.00 in 10.00, ki jo bo daroval naš gospod škof, dr. Peter Štumpf in ob 18.00. Na ta dan bo sveta maša tudi na pokopališču v Murski Soboti ob 15.00. Ob 17.00 uri vabljeni v stolnico k molitvi treh delov rožnega venca za duše v vicah!

2. november – spomini vernih rajnih, lepo vabljeni k svetim mašam in molitvi za rajne, ki so še potrebni naše molitve! Škof dr. Peter Štumpf bo sveto mašo daroval zjutraj ob 7.00 uri! Tudi letos ne bo svetih maš po kapelah in pokopališčih, kljub temu pa ste vabljeni k molitvi treh delov rožnega venca po kapelah!

Ob prazniku VSEH SVETIH na naših grobovih prižigamo sveče in polagamo cvetje. Ne smemo pozabiti, da je praznik vabilo k molitvi za naše pokojne. Bolj kot število sveč in rož na grobu, naj bo naša skrb, da se rajnih spominjamo v molitvi in pri sveti maši!
Vabimo Vas, da na grobovih prižgete kakšno svečo manj, več pozornosti pa namenite molitvi ob grobovih za pokojne!

CELODNEVNO ČEŠČENJE – MOLBA – NOVI SVETEK bo v naši župniji v petek, 3. novembra, od 7.30 do 18.00 ure v stolnici. Poskrbimo, da bomo izmenjaje molili in častili Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. K češčenju posebej povabljeni letošnji birmanci in prvoobhajanci skupaj z starši!
Razpored češčenja:
7.00 – 9.00 ure: verniki iz Murske Sobote
9.00 – 10.00 ure: verniki iz Rakičana
10.00 – 11.00 ure: verniki iz Kroga
11.00 – 12.00 ure: verniki iz Satahovec
12.00 – 13.00 ure: verniki iz Murskih Črnec
13.00 – 14.00 ure: sestre Hčere Marije Pomočnice
14.00 – 15.00 ure: verniki iz Borejec, Veščice, Polane, Lukačevec, Černelavec in Pušče
15.00 – 18.00 ure: molitvene skupine iz župnije

Zaradi celodnevnega češčenja na prvi petek v mesecu novembru ne bo obiska bolnih in ostarelih po domovih!

Na prvi četrtek in na prvi petek vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim in sveti maši. Na prvi petek in soboto bodo maše tudi po kapelah! Na prvi petek vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci!

 ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 28. oktobra 2017, ob 8. uri: SATAHOVCI – položitev tepihov.
– v soboto, 4. novembra 2017, ob 8. uri: VRTNA ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.