Meni Zapri

Župnijski list št. 23/14

Leto XVIII — Številka 23 — 9. november 2014

BITI SVETNIK?

»Ko govorimo o svetnikih, se ne moremo izogniti cmoku v grlu. Naj pogledamo svoje sedanje ali preteklo življenje, moramo ugotoviti, da pač nismo material za svetnika. Preveč grehov in slabosti, premalo markantnih lastnosti, dejanja, ki se jih sramujem. Vihravost, vedno znova iste napake. Nimam šans. Vse dokler ostajamo v prepričanju, da je svetnik nekakšen »superman«, res nimamo šans. Bomo tudi vedno znova rekli, da »biti svetnik« ni nekaj za nas. Da je za tiste popolne ljudi, ki so predobri, da bi se lahko kosali z njimi. Ob soočenju s svojimi porazi sem počasi opustil misel, da bi mi uspelo biti kot kdo od svetnikov, ki sem jih občudoval kot otrok.

Dokler nisem doživel srečanja z nenavadnim življenjem. Klara se je rodila štiri mesece prezgodaj. Potem je na nitki živela, trpela in se borila 26 dni. Potem je umrla.

Kaj je naredila v teh 26 dneh? Nič. Niti enega koraka, niti ene besede, še nasmehnila se ni, kaj šele, da bi bila sposobna odlične ocene iz matematike in zemljepisa, diplome in doktorata. Ni postala pomemben človek, ni bila direktor, izumitelj, umetnik. Nič. Vse, kar je naredila, je bilo to, da je živela in jokala. Popolnoma nepopolno bitje. Prepričan sem, da je svetnica. Veste zakaj? Zato ker svetnik ni nek dolgočasni in sterilni popolnež, ampak nekdo umazan od življenja, porazov in nepopolnosti in napak in slabosti, čisto navaden človek torej, ki pa je umil svoje oblačilo v Jagnjetovi krvi. Nekdo, ki se je pustil ljubiti. Ne goreti sam od sebe, ampak pustiti, da te Bog naredi za luč, to pomeni svetiti. To pomeni biti svet. Nič drugega kot sprejeti Božjo odločitev, da nas ima rad. Boste rekli, da je preveč enostavno. In prav imate. Zelo enostavno. Celo preveč enostavno. A je res tako: samo živeti kot ljubljeni je potrebno. Kot ubog, žalosten, lačen, krotek, preganjan, ki ve, da ima nekoga, ki ga ljubi. In zato biti hvaležen. V tem je vsa svetost. Naše življenje, naš poklic«.

Besede za srce – kaplan Marko


ORATORIJSKI DAN bo v soboto, 15. novembra, od 15.00 do 18.00 ure. Na oratorijski dan so vabljeni veroučenci vseh razredov.

V mesecu novembru in prvo nedeljo v decembru verniki soboške župnije darujete ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV:

– v nedeljo, 16. novembra, ob 10. uri pri maši v Krogu
– v nedeljo, 16. novembra, ob 8.00 pri maši v Rakičanu
– v soboto, 22. novembra, ob 16. uri pri maši v Lukačevcih
– v soboto, 22. novembra, ob 15. uri pri maši v Murskih Črncih
– v nedeljo, 23. novembra, ob 10. uri pri maši v Satahovcih
– v nedeljo, 23. novembra, pri vseh svetih mašah darujejo v stolnici verniki iz Borejcev, Polane, Černelavec, Veščice in Pušče.

V četrtek, 13. novembra, fatimski spomin. Ob 17.00 uri vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim člani fatimske bratovščine.

DELAVNICA IZDELOVANJA ADVENTNIH VENČKOV bo v soboto, 22. novembra, od 9. do 12. ure, v veroučnih učilnicah.

Otroci od 3. leta do vstopa v šolo vabljeni na SVETOPISEMSKE URICE, ki bodo vsak torek od 16.30 d0 17.30 v vrtcu Lavra. Prvo srečanje bo 18. novembra 2014 ob 16.30.Srečali se boste s čudovitimi zgodbami Svetega pisma, ki nam govorijo o Božji dobroti in ljubezni. S seboj prinesite copate in odprto srce.

V torek, 18. novembra, bo ob 18.00 uri slavilna sveta maša molitvene skupine Prenova v Duhu. Lepo vabljeni k sveti maši in slavljenju!

V soboto, 22. novembra, nas bo obiskal p. Tomaž Podobnik, ki nam bo spregovoril o Božjem usmiljenju. Srečanje se bo začelo ob 14.00 uri. Na srečanje vabljeni člani molitvenih skupin, rož živega rožnega venca in vsi, ki molite k Božjemu usmiljenju.

PRAZNIK SV. CECILIJE bomo obhajali v soboto, 22. novembra. Pri večerni sveti maši se bomo Bogu zahvalili za lepo cerkveno pesem, za naše pevce, pevovodje, organiste in druge glasbenike, ki oblikujejo naše cerkveno petje.

Od 23. novembra do 30. novembra bo potekal TEDEN KARITAS. Ves teden smo vabljeni k solidarnosti, v naši župniji pa še posebej v četrtek, 28. novembra, od 8. do 17. ure, ko bo potekala akcija zbiranja hrane, oblačil in denarnih prispevkov v prostorih veroučnih učilnic v Murski Soboti. Svoj dar v denarju lahko ta dan sporočite tudi na telefonsko številko 031/606-671.

Na prvo adventno nedeljo bomo pri vseh sv. mašah BLAGOSLAVLJALI ADVENTNE VENČKE. Kupite jih lahko že na nedeljo Kristusa kralja (23.11.) ali pa na prvo adventno nedeljo. Vaš dar bo namenjen družinam v stiski!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer. Somaševanje vodi v petek pri jutarnji sveti maši.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 15. november 2014, ob 8. uri: Ulica Zorana Velnarja.
– v soboto, 22. november 2014, ob 8. uri: Ulica Matije Gubca.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.