Meni Zapri

Župnijski list št. 23/12

Leto XVI — Številka 23 — 11. november 2012

“ V JEZUSA KRISTUSA,…, ROJENEGA IZ DEVICE MARIJE…”

Kako soglašata dve volji učlovečene Besede?
Jezus ima božjo voljo in človeško voljo. V svojem zemeljskem življenju je Božji Sin človeško hotel, kar je skupaj z Očetom in Svetim Duhom odločil za naše zveličanje. Kristusova človeška volja je pokorna; ne upira se in ne nasprotuje, temveč se podreja njegovi božji volji.

Ali je Kristus imel resnično človeško telo?
Kristus si je privzel resnično človeško telo, s katerim je nevidnega Boga napravil vidnega. Zato smemo Kristusa upodabljati in častiti na svetih podobah.

Kaj predstavlja Jezusovo srce?
Jezus nas je poznal in ljubil s človeškim srcem. Njegovo srce, prebodeno za naše zveličanje, je simbol tiste neskončne ljubezni, s katero Jezus ljubi Očeta in prav vsakega človeka.

Kaj pomeni izraz: “Spočet od Svetega Duha …”?
To pomeni, da je Devica Marija spočela večnega Sina v svojem naročju od Svetega Duha in brez sodelovanja moža: “Sveti Duh bo prišel nadte” (Lk 1,35), ji je rekel angel ob oznanjenju.

“… rojen iz Marije Device”: zakaj je Marija resnično Božja Mati?
Marija je resnično Božja Mati, ker je Jezusova Mati (Jn 2,1; 19,25). Tisti namreč, katerega je spočela od Svetega Duha in ki je postal resnično njen Sin, je večni Sin Boga Očeta. Je Bog sam.

Kaj pomeni brezmadežno spočetje?
Bog je milostno izbral Marijo pred vso večnostjo, da bi bila Mati njegovega Sina: da bi izpolnila tolikošno poslanstvo, je bila spočeta brezmadežna. To pomeni, da je bila Marija po božji milosti in glede na zasluženje Jezusa Kristusa obvarovana izvirnega greha že od svojega spočetja.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


STAREJŠA ZAKONSKA skupina ima svoje srečanje v ponedeljek, 26. novembra, po večerni sveti maši.

DELAVNICA IZDELOVANJA ADVENTNIH VENČKOV bo v soboto, 24. novembra, od 9. do 12. ure, v veroučnih učilnicah.

V mesecu novembru in prvo nedeljo v decembru boste verniki soboške župnije darovali ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV:
– v nedeljo, 18. novembra, ob 10. uri pri maši v Krogu
– v nedeljo, 18. novembra, ob 8.00 pri maši v Rakičanu
– v soboto, 24. novembra, ob 16. uri pri maši v Lukačevcih
– v nedeljo, 25. novembra, ob 10. uri pri maši v Satahovcih
– v nedeljo, 25. novembra, ob 16. uri pri maši v Murskih Črncih
– v nedeljo, 25. novembra, pri vseh svetih mašah darujejo v stolnici verniki iz Borejcev, Polane, Černelavec, Veščice in Pušče.
– 6. in 9. decembra, KO BO PROŠČENJE V SOBOTI, boste darovali verniki iz Murske Sobote.
Vsak posameznik ali družina naj odda svoj dar, kolikor kdo more, v kuverto, na katero napišite ime in naslov darovalca. Bog vam povrni vse vaše darove za nas duhovnike.

Vsi ministranti iz župnije vabljeni na srečanje, ki bo v soboto 17. novembra ob 10.00 uri v veroučni učilnici.

Člani ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE vabljeni v soboto 24. novembra, ob 17. uri k molitveni uri, ki bo pred Najsvetejšim v stolnici. Po maši pa sledi srečanje v dvorani veroučnih učilnic! Lepo vabljeni!

Od 25. novembra do 02. decembra bo potekal TEDEN KARITAS, z vodilno mislijo VESELJE V SOŽITJU. To geslo nas bo še posebej spodbujalo k solidarnosti v četrtek, 29. novembra, od 8. do 17. ure, ko bo potekala akcija zbiranja hrane, oblačil in denarnih prispevkov v prostorih veroučnih učilnic v Murski Soboti. Svoj dar v denarju lahko ta dan sporočite tudi na telefonsko številko 031/606-671.

ŽUPNIJSKA KARITAS MURSKA SOBOTA OBHAJA LETOS 20. OBLETNICO DELOVANJA, ob tem praznovanju bo ŠKOFIJSKI KLIC DOBROTE V MURSKI SOBOTI v šprtni dvorani tretje osnovne šole in sicer 1. adventno nedeljo ob 14.00 uri. Lepo vabljeni na praznovanje!

PRAZNIK SV. CECILIJE bomo obhajali v četrtek, 22. novembra. Pri večerni sveti maši se bomo Bogu zahvalili za lepo cerkveno pesem, za naše pevce, pevovodje, organiste in druge glasbenike, ki oblikujejo naše cerkveno petje.

Na prvo adventno nedeljo bomo pri vseh sv. mašah BLAGOSLAVLJALI ADVENTNE VENČKE. Kupite jih lahko že na nedeljo Kristusa kralja (25.11.) ali pa na prvo adventno nedeljo. Vaš dar bo namenjen družinam v stiski!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer od 17.30. Somaševanje vodi v četrtek pri jutarnji sveti maši.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 17. november 2012, ob 8. uri: Lendavska ulica stanovansjki bloki št. 4,6,8,10,16,18,20 in privatne hiše
– v soboto, 24. november 2012, ob 8. uri: Lendavska ulica stanovanjski bloki št. 13,15,17 a,b,c; 19, 19 a,b, 45, 51 in 53.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici