Meni Zapri

Župnijski list št. 24/13

Leto XVII — Številka 24 — 24. november 2013

ŽUPNIJSKI MISIJON 2013

V mojem koledarju – in verjamem, da tudi v vašem – že piše: od 13. do 22. decembra 2013 imam ves čas namenjen za ljudski misijon v župniji Murska Sobota.

Ko govorimo o misijonu, imamo najprej pred očmi črno Afriko ali kako drugo celino, kjer Jezusa še ne poznajo, med njimi pa bele misijonarje, ki velikokrat v težkih razmerah najprej z osebnim življenjem, pa tudi z besedo pričajo o našem Odrešeniku. Danes je že marsikje po Evropi položaj obraten: mnogi duhovniki iz Afrike in Azije opravljajo misijonsko delo tam, kjer so ljudje v skrbi za čim večje materialno ugodje pozabili, da bodo šli v grob in pred Boga s praznimi žepi in samo s tistim, kar bodo dobrega »nabrali« za svojo dušo (prim. Mt 25,35).

Ljudski misijoni so stara oblika oznanjevanja evangelija in poglabljanja duhovnega življenja v župniji. Misijon se priporoča najmanj vsakih deset let. Ljudski misijonarji – duhovniki, redovniki in redovnice – pridejo v župnijo, kjer z duhovnimi nagovori, srečanji, okroglimi mizami, predavanji in podeljevanjem zakramentov in drugimi oblikami pomagajo vernikom na poti poglabljanja osebne vere in utrjevanja duhovnosti. Od koga je odvisen uspeh misijona? Postavite se pred ogledalo. Zaprite oči in si v mislih postavite gornje vprašanje. Ko boste pripravljeni na odgovor, odprite oči in videli boste osebo, ki je najbolj odgovorna za to, ali bo misijon uspel. V teološkem smislu gornja trditev res ni povsem točna. Vse, tudi uspeh misijona v vaši župniji, je namreč odvisno od Boga. Vendar gledano z druge strani, nam Bog podarja vse, kar je potrebno, da bi misijon uspel. Podarja nam najprej milost, da smo se rodili, bili krščeni, odraščali in živimo v kraju, ki je bil od samega začetka krščanski. Podarja nam… koliko je vsega, kar nas nagiba k temu, da bi sveti misijon vzeli zares in za kar bi morali biti hvaležni Bogu. In končno podarja nam dar svetega misijona. Čas milosti. Dar možnosti spreobrnjenja. Podarja nam čas, ki naj ga uporabimo za to, da preverimo svoje življenje, da preverimo, koliko nam je Bog resnično lizu – mislim seveda na razdaljo od nas do njega, ne od njega do nas; koliko se trudimo živeti tisto življenje, v katero nas kliče in vabi. Kristus nam vsem govori: »Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!« (Mt 7,7) V molitveni povezavi z vašimi duhovniki, redovnicami in z vsemi vami, dragi župljani, priporočam uspeh misijona Kristusu, našemu edinemu Odrešeniku, Božji Materi Mariji in sv. Nikolaju, zavetniku župnije.

p. Marko Senica


V pripravi na sveti misijon v naši župniji, vabimo vse vernike k osebni molitvi za blagoslov misijona. V času misijona si vzemimo čas za dobro sveto spoved, obisk svete maše in raznih srečanj. V času misijona povabljeni k družinski molitvi po domovih.
Naj bo čas misijona za vse lepa priložnost za spreobrnjenje in poglobitev verskega življenja. Odprimo vrata Kristusu, ki trka, rad bi bil in ostal z nami. Na nas je, da mu dovolimo vstopiti v svoje srce in se pustimo prevzeti od njegove ljubezni!

V soboto, 30. novembra, mladi vabljeni na dekanijsko molitveno srečanje, ki bo v župniji Markovci. Odhod izpred župnišča ob 18.15 uri. Na srečanje vabljeni tudi veroučenci 9. razredov.

Ministranti vabljeni na srečanje, ki bo v soboto, 30. novembra, ob 10.00 uri!

V pripravi na župnijski misijon se bodo veroučenci 7., 8. in 9. razreda zbrali k molitvi pred Najsvetejšim v petek, 29. novembra, in v petek 6. decembra, po večerni sveti maši. Ta srečanja so del rednega verouka!

ŠKOFIJSKI KLIC DOBROTE bo letos v naši župniji v nedeljo, 1. decembra, ob 14.00 uri v kluturnemu domu na Razkrižju.

ŽUPNIJSKO PROŠČENJE bomo obhajali v nedeljo, 8. decembra. Miklavževanje za otroke in veroučence bo v četrtek, 5. decembra, pri večerni sveti maši!

GOD ZAVETNIKA ŽUPNIJE sv. Miklavža bomo obhajali 6. decembra. Ob 9.00 uri bo v stolnici slovesno somaševanje, ki ga bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf. Po sveti maši pa vabljeni na blagoslov in otvoritev novih prostor vrtca Lavra. Sveti maši bosta še ob 7. in 18. uri. Lepo vabljeni.

6. in 9. decembra boste darovali verniki iz Murske Sobote ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV: Vsak posameznik ali družina naj odda svoj dar v kuverto, na katero napišite ime in naslov darovalca. Bog vam povrni vse vaše darove za nas duhovnike. Tisti, ki še niste darovali v novembru, lahko to storite na dan proščenja. 

Ob prazniku Brezmadežne bo med sveto mašo, v soboto 7. decembra, sprejem novih članov v Marijino družbico. Srečanje bodo člani imeli že ob 17.00 pri sestrah. K sveti maši vabljeni tudi ostali člani Marijine družbice in njihove družine, da bomo skupno praznovali in Mariji ponovno izročili v roke sami sebe in vse svoje življenje.

BOŽIČNA SV. SPOVED ZA BOLNIKE IN OSTARELE bo letos v času misijona, za prvi petek v mesecu decembru ne bomo obiskovali bolnikov po domovih!. Verniki boste dobili posebni programski listek za čas misijona.

Ob svetovnem dnevu zborovskega petja vas MePZ Štefana Kovača iz Murske Sobote vabi na večerni koncert v našo stolnico. Vsako leto v svojo sredino povabijo tudi drugo pevsko zasedbo, ki bo letos Zbor Chorus naše župnije. Oba zbora vodi Tomi Bušinoski. Lepo vabljeni, v soboto, 7. decembra 2013 ob 19. uri v stolno cerkev sv. Nikolaja.



ČIŠČENJE CERKVE:

v soboto, 30. 12. 2013, ob 8. uri: Ulica ŠTEFANA KOVAČA in ŠERCERJEVO naselje,
– v soboto, 07. 12. 2013, ob 8. uri: CVETNA ulica, Ul. GENERALA MAISTRA in KAJUHOVA ulica.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici