Meni Zapri

Župnijski list št. 24/12

Leto XVI — Številka 24 — 25. november 2012

“V JEZUSA KRISTUSA…, ROJENEGA IZ DEVICE MARIJE…”

Kako Marija sodeluje z odrešenjskim božjim načrtom?
Marija je po božji milosti ostala brez vsakega osebnega greha vse svoje življenje. Je “milosti polna” (Lk 1,28), “vsa sveta”. Ko ji angel oznani, da bo rodila “Sinù Najvišjega” (Lk 1,32), svobodno izreče svojo privolitev s “poslušnostjo vere” (Rim 1,5). Marija sama sebe v celoti izroči osebi in delu svojega Sina Jezusa, ko z vsem srcem sprejme odrešenjsko božjo voljo.

Kaj pomeni Jezusovo deviško spočetje?
Pomeni, da je bil Jezus spočet samo z močjo Svetega Duha v naročju Device, brez sodelovanja moža. Jezus je Sin nebeškega Očeta po božji naravi in Marijin Sin po človeški naravi, vendar pa pravi Očetov Sin v obeh naravah; v njem je ena sama oseba, namreč božja.

V kakšnem smislu je Marija “vedno devica”?
V smislu, da “je ostala devica ob spočetju svojega Sina, devica ob porodu, devica, ko ga je nosila v svojem telesu, devica, ko ga je hranila na svojih prsih, devica vedno in vselej” (sveti Avguštin). Zatorej, ko evangeliji govorijo o “Jezusovih bratih in sestrah”, gre za Jezusove bližnje sorodnike, v skladu z izrazom, ki ga uporablja Sveto pismo.

Na kakšen način je Marijino duhovno materinstvo univerzalno?
Marija ima edinega Sina, Jezusa. Toda v njej se njeno duhovno materinstvo razteza na vse ljudi, katere je prišel Jezus odrešit. Pokorna ob novem Adamu, Jezusu Kristusu, je Devica nova Eva, resnična mati živih, ki z materinsko ljubeznijo sodeluje pri njihovem rojstvu in pri njihovi vzgoji v redu milosti. Kot Devica in Mati je Marija podoba Cerkve, njeno najpopolnejše uresničenje.

V kakšnem smislu je vse Kristusovo življenje skrivnost?
Vse Kristusovo življenje je dogodek razodevanja. Kar je vidno v Jezusovem zemeljskem življenju, vodi k njegovi nevidni skrivnosti, zlasti k skrivnosti njegovega božjega sinovstva: “Kdor vidi mene, vidi Očeta” (Jn 14,9). Tudi če se odrešenje dopolni s križem in vstajenjem, je vse Kristusovo življenje skrivnost odrešenja, kajti vse, kar je Jezus storil, govoril in trpel, je imelo namen odrešiti padlega človeka in ga znova postaviti v njegovo prvotno poklicanost božjega otroka.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


ŠKOFIJSKI KLIC DOBROTE bo letos v naši župniji v nedeljo, 2. decembra, ob 14.00 uri v športni dvorani osnovne šole III. Svoj dar za Katitas lahko nakažete preko položnice, ki jo najdete v cerkvi ali pa oddate svoj dar na prireditvi. Nastopili bodo člani župnijskih Karitas naše dekanije in glasbena skupina Langa. Lepo vabljeni!
Ob priložnosti škofijskega klica dobrote bomo pogostili vse obiskovalce prireditve. Dobre gospodinje zato prosimo za pogače in pecivo. Pecivo in pogače prinesite v veroučno učilnico v soboto, 01. decembra, med 15.00 in 18.00 uro!

ŽUPNIJSKO PROŠČENJE bomo obhajali 9. decembra. Miklavževanje za otroke in veroučence bo v sredo, 5. decembra, po večerni sveti maši!

GOD ZAVETNIKA ŽUPNIJE sv. Miklavža bomo obhajali 6. decembra. Ob 10. uri bo v stolnici slovesno somaševanje vodil naš domačin duhovnik Viktor Vratarič. Sveti maši bosta še ob 7. in 18. uri. Lepo vabljeni.

6. in 9. decembra boste darovali verniki iz Murske Sobote ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV: Vsak posameznik ali družina naj odda svoj dar v kuverto, na katero napišite ime in naslov darovalca. Bog vam povrni vse vaše darove za nas duhovnike. Tisti, ki še niste darovali v novembru, lahko to storite na dan proščenja.

Na praznik BREZMADEŽNE bodo svete maše ob 6.30, ob 8. in 10. uri. Na praznik Brezmadežne bo med sveto mašo, ki jo bo vodil g. škof ob 18.00 uri, sprejem novih članov v Marijino družbico. Srečanje bodo člani imeli že ob 17.00 pri sestrah. K sveti maši vabljeni tudi ostali člani Marijine družbice in njihove družine, da bomo skupno praznovali in Mariji ponovno izročili v roke sami sebe in vse svoje življenje.

Zahvala za molitve in bližino. Vsem faranom, posebno vsem dušnim pastirjem, se zahvaljujem za molitve, ki ste jih darovali za moje okrevanje. Čutila sem močno Božjo pomoč in varstvo angela varuha. Tudi jaz sem vas in vas še naprej izročam po Mariji Pomočnici dobremu Bogu. Sedaj se veliko boljše počutim in upam na skorajšnjo vključitev v vsakdanje delo. Bog plati in Marija Mati… Hvaležna s. Ausilija Simončič HMP

BOŽIČNA SV. SPOVED ZA BOLNIKE IN OSTARELE bo po kapelah in po domovih s sledečim razporedom:
– v petek, 7. decembra, od 9. ure dalje, spovedovanje po domovih v Murski Soboti, Rakičanu, Polani in Lukačevcih;
– v petek, 7. decembra, od 9. ure dalje, spovedovanje po domovih v Krogu, Murskih Črncih in Satahovcih. V petek popoldne od 14. ure naprej, spovedovanje v Černelavcih, Veščici, Borejcih in na Pušči.
Prijave sprejemamo na župnišču (02/534 96 60). Po vaseh lahko bolnike prijavite članom župnijskega sveta! Bolnikom in ostarelim omogočite prejem zakramentov ob prihajajočih praznikih.

Ob svetovnem dnevu zborovskega petja, vas vabimo na koncert MePZ Štefana Kovača in KPZ Vita iz Lendave . Z vokalno glasbo bomo obeležili ta praznik petja tudi v Murski Soboti. Koncert bo v nedeljo, 9. decembra, ob 19. uri v stolni cerkvi sv. Nikolaja. Lepo vabljeni.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer od 17.30. Somaševanje vodi v četrtek pri jutarnji sveti maši.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 01. 12. 2012, ob 8. uri:NORŠINSKA, Ledavsko naselje in stanovanjski bloki na Lendavski ulici: št. 23, 23 A in B, 25, 25 A in B, 31, 35 A in 57
– v petek, 07. 12. 2012, ob 8. uri: LENDAVSKA ULICA: STANOVANJSKI BLOKI: 37 A/B/C, 43, 43A in B, 45 A/B in 59.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici