Meni Zapri

Župnijski list št. 25/16

Leto XX — Številka 25 — 4. december 2016

ADVENT – čas priprave na Gospodov prihod

Advent hitro mine. Mislimo tudi na zakrament, ki želi v nas vrniti Božje življenje. Hvala Bogu je med nami še živa zavest in navada, da pred božičem poskrbim za dobro spoved. Vsebina tega zakramenta se je v krščanski Evropi izvotlila in kmalu se nam zgodi, da ne vidimo več smisla, zakaj bi šli k spovedi, »saj je vedno isto«.

Kako naj se pripravim?
Gotovo z resnim spraševanjem vesti. Vedno začnemo z osebnim pogovorom z Bogom, in ne najprej z brskanjem po spominu. Prosimo ga, naj vstopi v naše najbolj trdovratne grešne navade. Potem pomislimo, kaj nas najbolj ovira, kaj zadržuje, ko bi radi šli naprej. Kateri greh nas je od zadnje spovedi držal najbolj zvezane. Vsak človek ima nek trn, ki ga zaboli, zaustavlja… Prav ta trn je milost. Prav ta trn želi Kristus uporabiti, da nas še bolj naveže nase, da nas globlje spravi v odnos s seboj.
Zato se na spoved pripravimo tako, da priznamo greh in tako pustimo, da vstopi in nas sreča On. Iz lastnega greha naredimo priložnost. Vsak zakrament je združitev božjega s človeškim, nevidnega z vidnim. V ospredju priprave na spoved torej ni naše razčlenjevanje, ampak vera, s katero se najprej odpremo Bogu.

Odločitev: ne odlašajmo na zadnje dni. Če bi radi spoved opravili v miru, se odločimo za kraj ali čas, ki nam bolj ustreza. Ko smo se resno odločili in nam spoved ni le opravljena dolžnost ali navada, je narejeno skoraj vse.
Pokora je znamenje, molitev ali dobro delo, da smo se res odločili. Pred spovedjo je pomembno, da se odločimo in potrudimo. Pri tem smo sami.
Po spovedi pa ne ostajamo več le pri sebi, z nami je On. Narobe je, če po spovedi gledamo samo na to, da bomo čim dlje ostali »čisti«. S tem le kažemo, da je še vedno vsa pozornost na naši človeški volji, na odnos z Njim pa smo pozabili. Izgubljeni mlajši sin se je vrnil in začel znova zaradi odnosa, ne zaradi vaje ali trdnega sklepa. V sebi je oživil Očetovo ljubezen. Naredimo to tudi mi.


V ponedeljek, 5. decembra, bo ob 16.00 uri, miklavževanje za otroke do 3. razreda. Otroci lepo vabljeni, da se srečate s svetim Miklavžem.

V torek, 6. decembra, je v naši župniji proščenje. Svete maše bodo ob 8.00; 10.00 in zvečer ob 18.00. uri. Pri vseh mašah verniki iz Murske Sobote darujete za vzdrževanje duhovnikov. Letošnjo proščenje bo vodil salezijanski duhovnik Tone Ciglar.

V torek, 6. decembra, je slavilna sveta maša ob 18.00 uri, po maši molitev pred Najsvetejšim in molitev za ozdravljenje.

V četrtek, 8. decembra, je praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, ko bodo svete maše ob 8.00, 10.00 in zvečer ob 18.00 uri. Večerno sveto mašo bo skupaj z našim škofom daroval mariborski upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger, ki letos praznuje 80. obletnico življenja. Lepo vabljeni!

V petek, 9. decembra, bo božična sveta spoved za bolne in ostarele po domovih. Bolne in ostarele prijavite pri članih župnijskega sveta ali na župnišču do srede 7. decembra.

V soboto, 10. decembra, bo po večerni sveti maši koncert mešanega pevskega zbora Štefana Kovača. Lepo vabljeni!

Letošnjo BOŽIČNO DEVETDNEVNICO začenjamo v petek, 16. decembra. Lepo vabljeni k poglobljeni duhovni pripravi na božične praznike. V času božične devetdnevnice bo priložnost za sveto spoved od 17.00 ure naprej. Pri jutranjih mašah, v času devetdnevnice, ne bo molitve hvalnic.

ZDRUŽENJE MARIJE POMOČNICE: Člani združenja imajo ta mesec uro molitve pred Najsvetejšim v nedeljo, 18. decembra ob 17. uri. Sledi sv. maša in nato skupno srečanje v dvorani. Dobrodošli!

DAROVANJE ZA SEMENIŠČE IN BOGOSLOVJE bo na 4. adventno nedeljo pri vseh svetih mašah. Hvala za vašo dobroto, ki jo namenjate za vzdrževanje semeniščnikov in bogoslovcev.

VEL’KA BOŽIČNA SVETA SPOVED V NAŠI ŽUPNIJI BO:
– na 4. ADVENTNO NEDELJO, 18. decembra, od 14. do 18.30 ure; svete maše bodo popoldne ob 14.30, 16.00 in ob 18.00 uri!
– v ponedeljek, 19. decembra, od 7. do 10. ure.
V nedeljo in v ponedeljek bodo na razpolago dekanijski duhovniki. Vabljeni, da opravite sveto spoved, ko je na razpolago več spovednikov in ne čakate na zadnji dan pred božičem.

Hvala vsem, ki ste darovali svoj dar ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV. Tisti, ki bi želeli darovati svoj dar, lahko to storite ob nedeljah ali praznikih.

Člani župnijske Karitas se zahvaljujejo vsem dobrotnikom, ki so v tednu karitas, darovali obleke, hrano ali denarne prispevke za delovanje naše Karitas.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 10. december 2016, ob 8. uri: Tišinska ulica in Jakobovo naselje,
– v soboto, 17. december 2016, ob 8. uri:MIKLOŠIČEVA ulica, BEVKOVA in NASELJE LJUDSKE PRAVICE.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.