Meni Zapri

Župnijski list št. 25/18

Leto XXII — Številka 25 — 2. december 2018

ADVENT – čas priprave na Gospodov prihod

Advent hitro mine. Mislimo tudi na zakrament, ki želi v nas vrniti Božje življenje.¨Hvala Bogu je med nami še živa zavest in navada, da pred božičem poskrbim za dobro spoved. Vsebina tega zakramenta se je v krščanski Evropi izvotlila in kmalu se nam zgodi, da ne vidimo več smisla, zakaj bi šli k spovedi, »saj je vedno isto«.

Kako naj se pripravim?

Gotovo z resnim spraševanjem vesti. Vedno začnemo z osebnim pogovorom z Bogom, in ne najprej z brskanjem po spominu. Prosimo ga, naj vstopi v naše najbolj trdovratne grešne navade. Potem pomislimo, kaj nas najbolj ovira, kaj zadržuje, ko bi radi šli naprej. Kateri greh nas je od zadnje spovedi držal najbolj zvezane. Vsak človek ima nek trn, ki ga zaboli, zaustavlja… Prav ta trn je milost. Prav ta trn želi Kristus uporabiti, da nas še bolj naveže nase, da nas globlje spravi v odnos s seboj.

Zato se na spoved pripravimo tako, da priznamo greh in tako pustimo, da vstopi in nas sreča On. Iz lastnega greha naredimo priložnost. Vsak zakrament je združitev božjega s človeškim, nevidnega z vidnim. V ospredju priprave na spoved torej ni naše razčlenjevanje, ampak vera, s katero se najprej odpremo Bogu.

Odločitev: ne odlašajmo na zadnje dni. Če bi radi spoved opravili v miru, se odločimo za kraj ali čas, ki nam bolj ustreza. Ko smo se resno odločili in nam spoved ni le opravljena dolžnost ali navada, je narejeno skoraj vse.

Pokora je znamenje, molitev ali dobro delo, da smo se res odločili. Pred spovedjo je pomembno, da se odločimo in potrudimo. Pri tem smo sami.

Po spovedi pa ne ostajamo več le pri sebi, z nami je On. Narobe je, če po spovedi gledamo samo na to, da bomo čim dlje ostali »čisti«. S tem le kažemo, da je še vedno vsa pozornost na naši človeški volji, na odnos z Njim pa smo pozabili.

Izgubljeni mlajši sin se je vrnil in začel znova zaradi odnosa, ne zaradi vaje ali trdnega sklepa. V sebi je oživil Očetovo ljubezen. Naredimo to tudi mi.


V torek, 4. decembra, je slavilna sveta maša ob 18.00 uri, po maši molitev pred Najsvetejšim in molitev za ozdravljenje.

V sredo, 5. decembra, bo ob 16.00 uri, miklavževanje za otroke do 3. razreda. Otroci lepo vabljeni, da se srečate s svetim Miklavžem.

V četrtek, 6. decembra, je v naši župniji proščenje, zato nimamo verouka. Svete maše bodo ob 8.00; 10.00 in zvečer ob 18.00. uri. Pri vseh mašah verniki iz Murske Sobote darujete za vzdrževanje duhovnikov. Letošnjo proščenje bo vodil naš domačin duhovnik Anton Borovnjak.

Na prvi petek, 7. decembra ob 18.00, so k večrni sveti maši vabljeni letošnji birmanci in njihovi starši.
Obisk bolnikov, po domovih, ne bo na prvi petek, ampak v petek, 14. decembra od 8.30 ure naprej. Bolnike prijavite pri članih župnijskega sveta.

V soboto, 8. decembra, je praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, ko bodo svete maše ob 8.00, 10.00 in zvečer ob 18.00 uri. Sveto mašo ob 8.00 uri bo vodil g. škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

V soboto, 8. decembra ob 19.30, bo dekanijsko srečanje mladih na Kuzmi. Zberemo se ob 18.45 na župnijskem dvorišču, da se skupaj odpravimo na Kuzmo. Mladi lepo vabljeni.

V soboto, 8. decembra, ob 19.00 uri po večerni sveti maši, vas vabimo na koncert ob svetovnem dnevu zborovskega petja. Koncert pripravlja MePZ Štefana Kovača Murska Sobota, ki ga vodi Tomi Bušinoski. Kot gostje zborovskega koncerta bo nastopil MePZ iz Vesprema. Lepo vabljeni.

Letošnjo BOŽIČNO OSEMDNEVNICO začenjamo v ponedeljek, 17. decembra. Pri jutranjih mašah, v času devetdnevnice, ne bo molitve hvalnic.

Vsako adventno nedeljo ste otroci povabljeni, da k blagoslovu, ki je samo pri maši ob 8.30, prinesete stvari, ki so potrebne za jaslice. Na 2. adventno nedeljo ste povabljeni, da k blagoslovu prinesete figuro angela Gabrijela in Marije, pri maši sodelujejo veroučenci iz Pušče. Na 3. adventno nedeljo pa prinesete k blagoslovo figuro svetega Jožefa, pri maši sodelujejo veroučenci iz Rakičana.

VEL’KA BOŽIČNA SVETA SPOVED V NAŠI ŽUPNIJI BO:
– na 4. ADVENTNO NEDELJO, 23. decembra, od 14. do 18.30 ure; svete maše bodo popoldne ob 14.30, 16.00 in ob 18.00 uri!
– v ponedeljek, 24. decembra, od 7. do 10. ure. V nedeljo in v ponedeljek bodo na razpolago dekanijski duhovniki. Vabljeni, da opravite sveto spoved, ko je na razpolago več spovednikov in ne čakate na zadnji dan pred božičem.

Člani župnijske Karitas se zahvaljujejo vsem dobrotnikom, ki so v tednu karitas, darovali obleke, hrano ali denarne prispevke za delovanje naše Karitas.ČIŠČENJE CERKVE:

– v PETEK, 7. december 2018, ob 8. uri: Tišinska ulica in Jakobovo naselje.
– v soboto, 15. december 2018, ob 8. uri: Miklošičeva in Bevkova ulica in naselje Ljudske pravice


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.