Meni Zapri

Župnijski list št. 25/12

Leto XVI — Številka 25 — 9. december 2012

“VERUJEM V JEZUSA KRISTUSA…”

Kakšne so bile priprave na Jezusove skrivnosti?
Je predvsem dolgo upanje, trajajoče več stoletij, ki ga podoživljamo v bogoslužnem obhajanju adventnega časa. Poleg zastrtega pričakovanja, ki ga je Bog položil v srce poganov, je pripravljal prihod svojega Sina prek stare zaveze
do Janeza Krstnika, ki je zadnji in največji izmed prerokov.

Kaj uči evangelij o skrivnostih Jezusovega rojstva in otroštva?
O Božiču se veličastvo nebes razodeva v slabotnosti otroka; Jezusovo obrezovanje je znamenje njegove pripadnosti izraelskemu ljudstvu in predpodoba našega krsta; Gospodovo razglašenje razodeva Jezusa kot Izraelovega Kralja-Mesija vsem narodom; ob njegovem darovanju v templju se s Simeonom in Ano celotno Izraelovo pričakovanje sreča s svojim Odrešenikom; beg v Egipt in pokol nedolžnih otok naznanjata, da bo vse Kristusovo življenje v znamenju preganjanja; njegova vrnitev iz Egipta spominja na izhod /iz Egipta/ in predstavlja Jezusa kot novega Mojzesa: on je pravi in dokončni osvoboditelj.

Kakšen pouk nad daje Jezusovo skrito življenje v Nazaretu?
V času skritega življenja v Nazaretu ostaja Jezus v molku običajnega življenja.  Tako nam omogoča zedinjati se z njim v svetosti vsakdanjega življenja, stkanega z molitvijo, preprostostjo, delom, družinsko ljubeznijo. Njegova podreditev Mariji in krušnemu očetu Jožefu je podoba njegove sinovske pokorščine Očetu. Marija in Jožef v veri sprejemata Jezusovo skrivnost, čeprav je ne razumeta vedno.

Zakaj Jezus sprejme od Janeza “krst pokore v odpuščanje grehov” (Lk 3,3)?
Zato, da začne svoje javno življenje in vnaprej sprejme krst svoje smrti: tako sprejme svojo uvrstitev med grešnike, čeprav je brez greha. On je “božje jagnje, ki odjemlje greh sveta” (Jn 1,29). Oče ga razglasi za svojega “ljubljenega Sina” (Mt 3,17) in Sveti Duh se spusti nanj. Jezusov krst je predpodoba našega krsta.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


Letošnjo BOŽIČNO DEVETDNEVNICO začenjamo v nedeljo, 16. decembra. Lepo vabljeni k poglobljeni duhovni pripravi na božične praznike. V času božične devetdnevnice bo priložnost za sveto spoved od 17.00 ure naprej.

DAROVANJE ZA SEMENIŠČE IN BOGOSLOVJE bo na 4. adventno nedeljo pri vseh svetih mašah. Hvala za vašo dobroto, ki jo namenjate za vzdrževanje semeniščnikov in bogoslovcev.

Vabljeni k molitvi za domovino, ki bo v ponedeljek, 10.12., v Turnišču pri sestrah klarisah. Ta dan je naša župnija na vrsti za molitev pred najsvetejšim, za prevoz poskrbite sami! Molitev se bo pričela ob 18.00 uri, lepo vabljeni!

VEL’KA BOŽIČNA SVETA SPOVED V NAŠI ŽUPNIJI BO:
– na 4. ADVENTNO NEDELJO, 23. decembra, od 14. do 19. ure; svete maše bodo popoldne ob 14.30, 16.00 in ob 18.00 uri!
– v ponedeljek, 24. decembra, od 7. do 10. ure.
V soboto, nedeljo in v ponedeljek bodo na razpolago dekanijski duhovniki. Vabljeni, da opravite sveto spoved ko je na razpolago več spovednikov in ne čakate na zadnji dan pred božičem. Starši veroučencev poskrbite, da bodo vaši otroci pred božičem opravili sveto spoved!

V petek, 21. decembra, je naša župnija povabljena v Veliko Polano na Halasov shod. Ob 16.30 molitvena ura in ob 17.00 sveta maša. Iz naše župnije bo peljal poseben avtobus, prijave zbiramo na župnišču do srede 19. decembra. Lepo vabljeni!

BOŽIČNICA, ki jo pripravljajo mladi na sveti večer (24. decembra) bo letos ob 17.30. Lepo vabljeni, da k sveti maši na sveti večer pripeljete svoje otroke! Prav tako bo pred polnočnico ob 23.30 božičnica, ki jo pripravljajo mladi. Božično polnočno sveto mašo bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf, kakor tudi na sam praznik rojstva Jezusa Kristusa ob 10.00 uri.

Na Božič bo sv. maša v DOMU V RAKIČANU ob 14. uri in v BOLNIŠNICI ob 19. uri. Poskrbite, da se bolniki in ostareli udeležijo te sv. maše!

SVETA MAŠA ZA DOMOVINO bo na praznik sv. Štefana, na dan samostojnosti in enotnosti, 26. 12. 2010 ob 10. uri. Sv. mašo bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

Hvala vsem, ki ste darovali svoj dar ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV. Tisti, ki bi želeli darovati svoj dar, lahko to storite ob nedeljah ali praznikih tako, da v cerkvi pri pobiranju izročite dar v kuverti.

KOLEDOVANJE bo v naši župniji potekalo od 27. do 29. decembra 2012. Radi sprejmite naše veroučence in mladino, ki bodo obiskovali vaše domove. Če želite, da Vas obiščejo izpolnite prijavnico, ki jo najdete v predprostoru cerkve.

Naš škof dr. Peter štumpf spoveduje v stolnici vsako sredo in petek od 17.30 ure, somaševanje pa vodi v četrtek pri jutranji sveti maši!ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 15. december 2012, ob 8. uri: Rakičan 1. skupina;
– V PETEK, 22. december 2012, ob 8. uri: Rakičan 2. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici