Meni Zapri

Župnijski list št. 26/14

Leto XVIII — Številka 26 — 21. december 2014

NOV URNIK MAŠ V STOLNICI

Dragi verniki soboške župnije! Kakor smo že oznanili, bo z novim letom, pri nas začel veljati nov urnik svetih maš ob nedeljah in praznikih. Z novim letom 2015 bodo svete maše v stolnici:

OB NEDELJAH: ob 7.00, ob 8.30, ob 10.00 IN ZVEČER
PRAZNIKI MED TEDNOM: 8.00, 10.00 IN ZVEČER

Ob tem naj naštejem razloge, ki so nas vodili pri odločitvi o spremembi urnika.

1. Parkiranje – vsi tisti, ki so prihajali k deveti ali deseti maši v nedeljo, so le s težavo našli parkirno mesto. Poleg tega pa so bile težave pri odhajanju in prihajanju avtomobilov k tem mašam.

2. Maše ob 8., 9., in 10. so trajale največ 50 min, to pomeni, da je ostalo samo 10 min, da verniki odidejo od maše in pridejo drugi. Ob menjavi je nastajala gneča, zaradi katere, nekateri niso mogli pravočasno priti k maši.

3. Ko je v stolnici kakšna slovesnost (birma, prvo obhajilo, izpoved vere,…) svete maše ob 9.00 uri ni bilo, ker je bilo potrebno pripraviti vse potrebno za praznovanje v cerkvi, pa tudi zato, da se je cerkev vsaj malo prezračila. Cerkve poleti med mašami nismo mogli prezračiti.

4. Duhovniki smo bili vedno obremenjeni s tem, da smo morali maše ob 8. in 9. uri končati vsaj 10 min pred naslednjo sveto mašo. Ob tem pa smo morali paziti na petje, dolžino pridig, oznanil,… Tudi duhovnike, ki so kot gostje prihajali k mašam, smo na to opozarjali, kar ni prijetno.

5. V zadnjem času (10 let) je mogoče opaziti upad nedeljnikov, tistih, ki redno prihajajo k maši v nedeljo.

VSE TISTE, KI STE ŽE NAROČILI MAŠE V NOVEM LETU OB NEDELJAH, PROSIMO, DA PRIDETE V ŽUPNIJSKO PISARNO, DA SE DOGOVORIMO OB KATERI URI ŽELITE, DA BO MAŠA, KI STE JO NAROČILI!


V novem letu je otroška in mladinska maša ob 8.30 uri.

Zaradi praznikov verouka ne bo, od 23. decembra do 6. januarja. Verouk začenjamo v sredo 7. januarja!

Na spominski dan blažene Lavre Vicunja, v ponedeljek, 22. decembra, ob 17.00 bo v župnijski cerkvi MOLITVENA URA ZA VRTEC LAVRA. Vabljeni vsi, tudi zaposleni v vrtcu, ki imate radi otroke in vam je vrtec pri srcu. Vzgojiteljice računamo na vas in na vašo pomoč.

Na praznik sv. Štefana bo, ob 10. uri, sveta maša za domovino ob prazniku samostojnosti in enotnosti naše države, ki jo bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

V soboto, 27. decembra, na praznik apostola in evangelista Janeza bo pri vseh mašah blagolsov vina. Vinogradnike vabimo, da prinesejo vino k blagoslovu.

Vabljeni na božični koncert, ki bo v naši stolnici, v soboto, 27. decembra, ob 19.00 uri!

Žive jaslice bodo tudi letos pripravili na Pušči in sicer na praznik svetega Štefana (26. decembra) ob 16.00 uri. Lepo vabljeni k ogledu božične zgodbe in živih jaslic na Pušči!

Na nedeljo Svete Družine, 28. decembra, bo družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK ob 9.00 uri. K tej sveti maši vabimo vse starše z otroki.

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v stolnici v sredo, 31. decembra, ob 18. uri. Na NOVO LETO, na praznik Marije Božje Matere, bodo svete maše v stolni cerkvi ob 8.00, 10.00 škofova maša, in ob 18. uri.

Mladi in veroukarji naše župnije bodo KOLEDOVALI od 26. do 27. decembra. Vse tiste, ki ste izpolnili prijavnice in izrazili željo po obisku vas bodo v teh dneh obiskali koledniki.

Na prvi četrtek in petek v mesecu januarju vabljeni k molitveni uri pred najsvetejšim in sveti maši. Maše bodo tudi po vaseh. Na prvi petek v januarju ne bomo obiskovali bolnikov in ostarelih po domovih.

VERSKI TISK 2015 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2015. Najkasneje do konca meseca januarja!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 27. decembra 2014, ob 8. uri: Ul. Mikloša Küzmiča, Aškerčeva in Šolsko naselje.
– v soboto, 3. januarja 2015, ob 8. uri: Rožno naselje, Ul. arhitekta Novaka in Sodna ul.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.