Meni Zapri

Župnijski list št. 26/15

Leto XIX — Številka 26 — 20. december 2015

ODPRITE VRATA KRISTUSU!

Dragi verniki, želim vam podati nekaj misili iz misijonskih nagovorov, ki smo jim prisluhnili v prvem mesecu škofijskega misijona.

V četrtek pred prvim petkom smo bili povabljeni, da po zgledu blaženega škofa Slomška tudi mi odpiramo vrata Kristusu. Kot duhovnik in škof se je ves dal na razpolago Kristusu in mu odpiral vrata s pisano in govorjeno besedo. Škof Slomšek nas spominja, da je temelj naše povezanosti s Kristusom naš krst. Po krstu lahko Boga imenujemo Oče, Jezus Kristus pa je postal naš brat.

Na prvi petek smo razmišljali ob vzkliku, Srce Jezusovo vir življenja in svetost, iz litanij Srca Jezusovega. Na križu je vojak s sulico prebodel Jezusovo stran iz katerega je pritekla kri in voda. Iz tega Srca, iz te Ljubezni izvirajo zakramenti, milosti, ki nam jih On daje. Svetost izvira iz Boga, biti svet pa pomeni, delati to, kar hoče Bog. Če hočemo delati to, kar Bog hoče, pa moramo najprej, spoznati njegovo voljo, zato smo povabljeni, da beremo Sveto pismo, kjer je zapisano vse, kar Bog hoče za našo večno srečo.

Na prvo soboto pa smo bili zazrti v podobo Marije Brezmadežne, prav ona je s svojim življenjem prva odprla vrata Kristusu, ker je sodelovala z Božjo milostjo. Bila je le obvarovana izvirnega greha, osebnih grehov se je morala varovati sama. To ji je uspelo, ker je vsak dan odpirala vrata svojega srca Jezusu.

Na prvo nedeljo v mesecu decembru, pa smo bili po misijonarju, ki je pridigal v naši župniji, povabljeni, da odpiramo vrata svojih src Kristusu z
veseljem. Kot Jezusovi bratje in sestre imamo mnogo razlogov za veselje:

– s krstom smo postali Božji otroci, naš Oče, ki zna skrbeti že za lilije na polju, še bolj skrbi za nas;
– v blaženem Slomšku in Mariji Brezmadežni imamo dva velika vzora, da je svetost mogoče doseči, da Božja volja za nas ni pretežka;
– Jezus nam prihaja naproti v zakramentih, ki naše življenje posvečujejo od rojstva do smrti.

Dovolj je razlogov za veselje.


Zaradi praznikov verouka ne bo, od 21. decembra do 6. januarja. Verouk začenjamo v četrtek 7. januarja!

Praznik Gospodovega rojstva – Božič bomo v naši župniji praznovali najprej z božičnico, ob 17.30, in večerno sveto mašo, 24. decembra, ob 18.00 uri, k maši vabljeni otroci. Polnočno sveto mašo bo ob somaševanju duhovnikov daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Ob 23.30 vabljeni k božični predstavi, ki jo pripravljajo mladi.
Na božič bodo maše ob 7.00, 8.30, 10.00, in zvečer ob 18.00 uri. Slovesno sveto mašo ob 10.00 uri bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Ob tem prazniku bosta sveti maši tudi v domu starejših v Rakičanu ob 14.00 uri in v bolnišnici zvečer ob 19.00 uri. Vsi, ki imate svojce v teh ustanovah, jih povabite k sveti maši!

Na praznik sv. Štefana bo, ob 10. uri, sveta maša za domovino ob prazniku samostojnosti in enotnosti naše države, ki jo bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

Na praznik svetega Štefana, vabljeni na ogled živih jaslic, ki jih pripravljajo vaščani Pušče. Dogajanje se bo začelo ob 16.00 uri z božično igro in petjem božičnih pesmi. Lepo vabljeni!

Vabljeni na božični koncert, ki bo v naši stolnici, v soboto, 26. decembra, ob 19.00 uri, ko bomo prisluhnili petju MePZ Vladimirja Močana. V nedeljo, 27. decembra, pa bomo prisluhnili koncertu MePZ stolne župnije ob 19.00 uri!

Na nedeljo Svete Družine, 27. decembra, bo družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK ob 8.30 uri. K tej sveti maši vabimo vse starše z otroki.

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v stolnici v četrtek, 31. decembra, ob 18. uri. Na NOVO LETO, na praznik Marije Božje Matere, bodo svete maše v stolni cerkvi ob 8.00, 10.00 škofova maša, in ob 18. uri.

Mladi in veroukarji naše župnije bodo KOLEDOVALI v torek, 29. decembra, od 9.00 – 12.00 ure in 13.00 – 16.00 ure. Tako kot že nekaj let bodo koledniki obiskali tudi Satahovce v torek popoldne. Vse tiste, ki ste izpolnili prijavnice in izrazili željo po obisku vas bodo v teh dneh obiskali koledniki.

V četrtek, 31. decembra, in na prvi petek in soboto v mesecu januarju vabljeni k molitveni uri pred najsvetejšim in sveti maši. V mesecu januarju vstopamo v drugi mesec misijonskega dogajanja v naši škofiji. Na prvi petek v januarju ne bomo obiskovali bolnikov in ostarelih po domovih.

VERSKI TISK 2016 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2016. Najkasneje do konca meseca januarja!ČIŠČENJE CERKVE:

– v ČETRTEK, 24. decembra 2015, ob 8. uri:Prešernova in ulica ob Kanalu .
– v soboto, 2. januarja 2016, ob 8. uri: Štefana Kuzmiča, Kopitarjeva in Prežihova ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.