Meni Zapri

Župnijski list št. 26/16

Leto XX — Številka 26 — 18. december 2016

BOŽIČNO VOŠČILO SLOVENSKIH ŠKOFOV

Dragi vsi ljudje dobre volje! Oznanilo o učlovečenju in rojstvu Božjega Sina v človeški družini, ki mu vsako leto prisluhnemo ob božičnih praznikih, nas pretrese, če se le vanj poglobimo. Papež Frančišek v letošnji apostolski spodbudi Radost ljubezni, ki jo je napisal po sinodi o družini, pravi: »Skrivnost božiča in Nazareta je polna družinskega duha. V božičnih dneh iz nje pijejo radost ljubezni tudi krščanske družine, da bi obnovile svoje upanje in veselje« (AL 85).

Božična skrivnost je res nedoumljiva. Bog je do Jezusovega prihoda komuniciral s človeštvom po prerokih izvoljenega judovskega ljudstva in po čudežnem vodstvu skozi njegovo zgodovino. Z rojstvom Jezusa Kristusa pa je spregovoril po svojem Sinu tudi s človeško besedo. To je nekaj tako nezaslišano novega in velikega, da človekov razum in srce lahko le strmita in je še danes za pripadnike nekaterih drugih ver skoraj bogokletno. A za kristjane je poleg resnice o vstajenju to ena od temeljnih verskih resnic. Z njo stoji in pade vse, kar verujemo o dostojanstvu in vrednosti človeka, družine in smislu življenja. Jezusove besede so Božje besede, po njem se je rodila »Božja milost, ki rešuje vse ljudi« (Tit 2,11). Božje ravnanje je uzakonilo na svetu ljubezen kot osnovni zakon.

Bog je s človeškim rojstvom svojega Sina enkrat za vselej razodel, da je ljubezen rešilna bilka za posameznike, družbo in svet, še posebej za družino, če naj postane prostor ljubezni in služenja, »luč v teminah tega sveta in v vseh stiskah«. Božič nas uči in navdušuje za ljubezen, ki ljubi vse ljudi, vsakega človeka, ne glede na njegove vrline. V njem, ki je naš brat, smo postali bratje in sestre med seboj.

V teh svetih dneh se potrudimo, da se ne bomo ustavljali le na površini, ampak utrdili vero v sporočilo o razodeti Ljubezni in širili in živeli ljubezen v medsebojnih odnosih. Potem se bodo uresničila tudi božična voščila o veselju in miru in želje o blagoslovu, ki jih drug drugemu izrekamo tudi za novo leto.

Duhovno bogat božič in blagoslovljeno novo leto 2017 voščimo še zlasti vsem bolnim in tistim, ki iz različnih razlogov ne morete v polnosti doživljati osrečujoče radosti življenja. Naše voščilo naj doseže tudi vse rojake v zamejstvu in po svetu, vse pravoslavne in evangeličanske brate po veri in vse ljudi dobre volje.

Voščilu slovenskih škofov se pridružujemo soboški dušni pastirji – Goran, Andrej in Goran!


Priložnost za sveto spoved v času božične devetdnevnice (od 19. do 23. decembra) je vsak dan eno uro pred večerno sveto mašo!

Zaradi praznikov verouka ne bo, od 22. decembra do 6. januarja. Verouk začenjamo v ponedeljek 9. januarja!

Praznik Gospodovega rojstva – božič bomo v naši župniji praznovali najprej z božičnico, ob 17.30, in večerno sveto mašo, 24. decembra, ob 18.00 uri, k maši vabljeni otroci. Polnočno sveto mašo bo ob somaševanju duhovnikov daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Ob 23.30 vabljeni k koncertu starih božičnih pesmi.
Na sveti večer bosta maši tudi v Krogu in Rakičanu zvečer ob 20.00 uri. V Krogu, po maši, pripravljajo pogostitev, kjer se bomo lahko okrepčali s pecivom in pijačo.
Na božič bodo maše ob 7.00, 8.30, 10.00, in zvečer ob 18.00 uri. Slovesno sveto mašo ob 10.00 uri bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Ob tem prazniku bosta sveti maši tudi v domu starejših v Rakičanu ob 14.00 uri in v bolnišnici zvečer ob 19.00 uri. Vsi, ki imate svojce v teh ustanovah, jih povabite k sveti maši!

Na praznik sv. Štefana bo, ob 10. uri, sveta maša za domovino ob prazniku samostojnosti in enotnosti naše države, ki jo bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

Na praznik svetega Štefana, vabljeni na ogled živih jaslic, ki jih pripravljajo vaščani Pušče. Dogajanje se bo začelo ob 16.00 uri z božično igro in petjem božičnih pesmi. Lepo vabljeni!

Na praznik apostola Janeza bo pri mašah blagoslov vina. Na ta dan bo maša tudi v Satahovcih ob 16.00 uri.

Vabljeni na božični koncert, ki bo v naši stolnici, 27. decembra, ob 19.00 uri, ko bomo prisluhnili petju MePZ Vladimirja Močana.

V petek, 30. decembra, je praznik Svete Družine, zvečer ob 18.00 uri bo družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK. K tej sveti maši vabimo vse starše z otroki!

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v stolnici v soboto, 31. decembra, ob 18. uri. Na NOVO LETO, na praznik Marije Božje Matere, bodo svete maše v stolni cerkvi ob 7.00, 8.30, 10.00 škofova maša, in ob 18. uri.

Mladi in veroukarji naše župnije bodo KOLEDOVALI v torek, 27. decembra, od 9.00 -12.00 ure in 13.00 – 16.00 ure. Tako kot že nekaj let bodo koledniki obiskali tudi Satahovce v torek popoldne. Vse tiste, ki ste izpolnili prijavnice in izrazili željo po obisku vas bodo v teh dneh obiskali koledniki.

VERSKI TISK 2017 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2017. Najkasneje do konca meseca januarja!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 24. decembra 2016, ob 8. uri: Prešernova in ulica ob Kanalu,
– v soboto, 31. decembra 2016, ob 8. uri: Štefana Kuzmiča, Kopitarjeva in Prežihova ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.