Meni Zapri

Župnijski list št. 26/17

Leto XXI — Številka 26 — 17. december 2017

Gospod Jezus, pridi nam na pomoč
in nam pomagaj najti svoj božič!

Ukradli so nam ga – tvoj božič, Jezus!

Že oktobra so nabasali trgovine z jelkami in lučkami, posladkanimi in kičastimi angelčki ter figuricami vseh vrst: miklavži in parklji, božički in dedki mrazi. Svetovne trgovske korporacije brez vesti in brez sočutja do božiča in njegovega sporočila, da si se rodil v bedi betlehemskega hleva, Jezus, hočejo mastno zaslužiti naj tvoj račun. Purani, pite, kolači in sladkarije, mesovje v neštetih tonah, vse sorte vina in šampanjcev romajo v veselem decembru na krožnike in v kozarce človeške nenasitnosti. Na smučiščih in v toplicah, na obali in po hotelih, v zabaviščih in na plesiščih – povsod kričijo, plešejo in tudi grešijo – vse v imenu božiča.

Glavni nisi ti, Jezus, ampak neki čudaški Božiček, ki z jelenčki poplesava po zraku in skozi dimnik spušča darove. Tvoj evangelij, Jezus, ki govori o tvojem rojstvu, so zamenjali s pravljico o Božičku s severa, ki ga v resnici sploh ni – ampak mora biti, zato da tebe ne bi bilo, Jezus.

Dragi Jezus, če misliš tudi še letos iz nebes prodreti skozi to zmešano kaotično božično norenje in poplesavanje ter nas kljub vsemu poiskati, potem te lepo prosim, da vsaj za tiste, ki bi si želeli normalno in človeško praznovati božič, ponovno prineseš svoj pravi božič. Radi bi doživeli tvoje rojstvo kot radost, da si prišel med nas in da ostajaš z nami. Radi bi to radost podelili z drugimi, ki so miroljubni, krotki in iz srca ponižni.

Jezus, ob prazniku tvojega rojstva nimamo dosti zahtev. Samo pomagaj nam najti svoj božič. Pomagaj nam najti nas same, ker so z božičem ukradli tudi naše duše in našo vero vate, Jezus. Usmili se nas, Jezus! Pridi med nas, Jezus. Ne zapusti nas, Jezus!

Vam, dragi prijatelji želim, da bi našli božič Jezusovega rojstva! Naj vas novorojeni Gospod okrepi v duši z upanjem in radostjo, da je on Gospod vseh časov in naše večnosti.

V tej gotovosti, ki nam jo daje vera, skupaj vstopimo v novo leto 2018, ki naj bo tudi za vas blagoslovljeno, mirno in varno.

+ msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof


Velika spoved v naši župniji bo še v ponedeljek, 18.12., med 7.00 in 10.00 uro! Priložnost za sveto spoved v času božične osemdnevnice (od 18. do 23. decembra) je vsak dan eno uro pred večerno sveto mašo!

Zaradi praznikov verouka ne bo, od 22. decembra do 6. januarja. Verouk začenjamo v ponedeljek, 8. januarja!

Praznik Gospodovega rojstva – božič bomo v naši župniji praznovali najprej z božičnico, 24. decembra, ob 17.30 in večerno sveto mašo ob 18.00 uri, k maši vabljeni otroci.
Polnočno sveto mašo bo ob somaševanju duhovnikov daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Na sveti večer bosta maši tudi v Krogu in Rakičanu zvečer ob 20.00 uri. V Krogu, po maši, pripravljajo pogostitev, kjer se bomo lahko okrepčali s pecivom in pijačo.

Na božič bodo maše ob 7.00, 8.30, 10.00, in zvečer ob 18.00 uri. Slovesno sveto mašo ob 10.00 uri bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf.
Ob prazniku Gospodovega rojstva bosta sveti maši tudi v domu starejših v Rakičanu ob 14.00 uri in v bolnišnici zvečer ob 19.00 uri. Vsi, ki imate svojce v teh ustanovah, jih povabite k sveti maši!

Na praznik sv. Štefana bo, ob 8.00 uri, sveta maša za domovino ob prazniku samostojnosti in enotnosti naše države, ki jo bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

Na praznik svetega Štefana, vabljeni na ogled živih jaslic, ki jih pripravljajo vaščani Pušče. Dogajanje se bo začelo ob 16.00 uri z božično igro in petjem božičnih pesmi. Lepo vabljeni!

Na praznik apostola Janeza bo pri mašah blagoslov vina. Na ta dan bo maša tudi v Satahovcih ob 16.00 uri.

V nedeljo, 31. decembra, je praznik Svete Družine, ob 8.30 uri bo družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK. K tej sveti maši vabimo vse starše z otroki!

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v stolnici v nedeljo, 31. decembra, ob 18. uri. Na NOVO LETO, na praznik Marije Božje Matere, bodo svete maše v stolni cerkvi ob 8.00, 10.00 škofova maša in ob 18. uri.

Mladi in veroukarji naše župnije bodo KOLEDOVALI v sredo, 27. decembra, od 9.00 – 12.00 ure in 13.00 – 16.00 ure.

VERSKI TISK 2017 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2018. Najkasneje do konca meseca januarja!

Bog plačaj vsem, ki ste darovali svoj dar za vzdrževanje duhovnikov!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 23. decembra 2017, ob 8. uri: Kroška ul., ulica Zorana Velnarja in Matije Gubca.
– v soboto, 30. decembra 2017, ob 8. uri: Tišinska ulica in Jakobovo naselje.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.