Meni Zapri

Župnijski list št. 26/19

Leto XXIII — Številka 26 — 15. december 2019

RAZMISLEK O PRAZNOVANJU

“Danes je v ospredju praznovanj pogosto le zunanja forma in pridobitniški odnos do simbolnih predmetov in dogajanj, povezanih s praznovanji. Izgubilo se je bistvo, globlji namen, ki je v ozadju praznikov. Prazniki so vedno povzdigovali človeško življenje, dajali so mu poseben, vzvišen pomen. V nenehni borbi za obstoj in usmerjenosti v zadovoljitev najnujnejših osebnostnih potreb, je praznik pomenil svetlo točko (svetek) v življenju posameznika, družine, skupnosti, naroda . To so trenutki, ko se posvetimo zares pomembnim stvarem v življenju, poslušamo drug drugega, imamo čas za medsebojno toplino v družini, s prijatelji in seboj”. (zapisala Karmen Birsa)

Praznovanje božiča je nekoč potekalo na precej skromnejši način, kot poteka danes. Na sveti večer so se družine zbrale, postavile jaslice, skupaj okrasile drevesce, na katero so obesili domače kekse, orehe in drobna jabolka, prižgali so svečke, pokleknili in molili. Mnoge družine so zvečer med molitvijo rožnega venca blagoslovile hišo in gospodarsko poslopje. Sveti večer je bil postni dan, zato je tako imenovana tradicionalna božična večerja izum potrošniške dobe v kateri živimo. Družine so se nato odpravile tudi k polnočnici. Pri tem so se praznično oblekli, vzeli bakle, in se odpravili na pot, kjer so prepevali božične pesmi, otroci pa so se pogosto zabavali v snegu. Pri polnočnici se je zbrala cela vas.

Dragi verniki, povabim Vas, da letošnje božične praznike preživite v duhovni globini, naj ne bodo usmerjeni samo v zunanji blišč, mrzlično nakupovanje daril in skrbi za to da bodo družinske mize preobilno naložene.

Povabim Vas k duhovni pripravi na praznik Gospodovega rojstva, ki naj bo v:
– obisku božične osemdnevnice,
– dobri božični sveti spovedi,
– družinski molitvi ob adventnem venčku,
– blagoslovu hiše,
– družinskem postavljanju jaslic na sveti večer,
– obisku polnočnice in svete maše na Božič.


Velika spoved v naši župniji bo na 4. adventno nedeljo (22. december) od 14.00 do 18.00 ure. Svete maše bodo popoldne ob 14.30 in 16.00. Odmor za spovednike bo med 15.00-15.30.
Veliko spoved bomo nadaljevali v ponedeljek (23. desembra), med 7.00 in 10.00 uro!
Priložnost za sveto spoved v času božične osemdnevnice (od 17. do 23. decembra) je vsak dan eno uro pred večerno sveto mašo!

Zaradi praznikov verouka ne bo od 23. decembra do 6. januarja. Verouk začenjamo v torek, 7. januarja!

Na sveti večer (24. decembra) ob 17.30 uri petje božičnih pesmi in ob 18.00 otroška božična maša. Sveti maši bosta tudi v Krogu in Rakičanu zvečer ob 20.00 uri. V Krogu in Rakičanu, po maši, pripravljajo pogostitev, kjer se bomo lahko okrepčali s pecivom in pijačo.

Ob prazniku Gospodovega rojstva – Božiču bo polnočno sveto mašo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Na Božič bodo svete maše ob 7.00, 8.30, 10.00, in zvečer ob 18.00 uri. Slovesno sveto mašo ob 10.00 uri bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf.
Ob prazniku Gospodovega rojstva bosta sveti maši tudi v domu starejših v Rakičanu ob 14.00 uri in v bolnišnici zvečer ob 19.00 uri. Vsi, ki imate svojce v teh ustanovah, jih povabite k sveti maši!

Na praznik sv. Štefana bodo svete maše ob 8.00, 10.00 in zvečer ob 18.00. Sveto mašo ob 8.00 uri, bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

Na praznik apostola Janeza bo pri mašah blagoslov vina. Na ta dan bo maša tudi v Satahovcih ob 16.00 uri.

V nedeljo, 29. decembra, je praznik Svete Družine, ob 8.30 uri bo družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK vabljeni starši z otroki. Pri sveti maši bo sodelovala s petjem zakonska skupina iz naše župnije.

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v stolnici v torek, 31. decembra, ob 18. uri.

Na novo leto, je praznik Marije Božje Matere, svete maše bodo ob 8.00, 10.00 in ob 18. uri.

VERSKI TISK 2020 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2020. Najkasneje do konca meseca januarja!

Bog plačaj vsem, ki ste darovali za vzdrževanje duhovnikov!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 21. decembra 2019, ob 8. uri: Temlinova, Vrazova in Borovnjakova ulica in Vrbišče.
– v soboto, 28. decembra 2019, ob 8. uri: Dijaška, Mirna ulica, Polje, Prvomajska ulica, ulica Prekmurskih čet, Slave Klavora in ulicaVinka Megle.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.