Meni Zapri

Župnijski list št. 26/11

Leto XV — Številka 26 — 25. december 2011

PRIPRAVA NA POSLANSTVO

“O družini se danes mnogo piše in razpravlja. Nekateri žalujejo za časi, ko je veljala za splošno priznano osnovno celico človeške družbe. Eni trdijo, da se je preživela, njeno vlogo naj prevzamejo druge ustanove.

Zavreči družino zaradi slabosti in zlorab, ki se tu in tam v njej pojavljajo, bi pomenilo isto kot ukiniti šolo zaradi slabih učencev. Kristjani vemo, da je družino ustanovil Bog, ko je ustvaril in blagoslovil prvi človeški par. Jezus je s tem, ko je hotel biti rojen in vzgojen v družini, Božjo odločitev potrdil. Izkustvo pa nam pove, da družina vzdržuje vrednote, ki jih ne more nadomestiti nobena druga ustanova.

Ena od teh vrednot je rojstvo. Otrok bo zaželen in primerno sprejet le v urejeni družini. Številke pa povedo, da so družine pri nas močno zrahljane. Kar je naravnost zaskrbljujoče.

Druga vrednota družine je toplina doma, ki jo otrok potrebuje ob rojstvu in še dolga leta po njej. To toplino mu morejo dajati le starši, ki ga ljubijo in ki se ljubijo. Otroci, ki te topline ne doživljajo, so za nekaj velikega prikrajšani.

Tretja vrednota družine pa je oblikovanje otroka za poslanstvo, ki ga bo prevzel v družbi, ko odraste. To poslanstvo sicer prihaja od Boga: »Nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Toda dvanajst let prej se je otrok, ki je to povedal, na svoje poslanstvo pripravljal v družini. Tudi pozneje se je vrnil vanjo ter v njej napredoval v modrosti, starosti in milosti pri Bogu in pri ljudeh. Šele potem ga je prevzel in uspešno dovršil.”

Franc Cerar

“Ob koncu leta in ob vstopu v novo ti ne želim, da bi ti prizanesli oblaki trpljenja, tudi ne, da bi bila tvoja pot odslej samo še z rožami posuta, tudi ne, da bi nikoli ne potočil solze kesanja, tudi ne, da bi nikoli ne občutil bolečine – ne, ničesar od tega ti ne želim. Zakaj solze očistijo srce, trpljenje plemeniti dušo. Moja želja zate je: da bi v srcu ohranil svetal spomin na vsak bogat dan življenja. Da bi bil pogumen v uri preizkušnje, ko ti bo naložen križ na ramena, če se ti bo zdela gora, na katero moraš priti, previsoka in luč upanja zelo daleč.”


Na praznik sv. Štefana bo ob 10. uri sveta maša za domovino ob prazniku samostojnosti naše države. Lepo vabljeni!

Na praznik sv. Janeza Evangelista, ko bo pri večerni maši blagoslov vina, bo v torek, 27. decembra, ob 18. uri pri večerni sveti maši sodeloval Moški pevski zbor Društva vinogradnikov Goričko,ki ga vodi Tomi Bušinoski. Lepo vabljeni k sveti maši.

Na praznik Svete Družine, ki bo v petek 30. decembra, bodo maše kakor ob nedeljah razen maše ob 9.00 ne bo! Družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK bo pri večerni sveti maši. K tej sveti maši vabimo vse starše z otroki.

BOŽIČNI KONCERT Na praznik Svete družine, v petek, 30. decembra, ob 19. uri, bo v naši cerkvi božični koncert, na katerem bo sodeloval uveljavljeni slovenski Komorni zbor Ave iz Ljubljane. Zbor se ponaša z vrsto nagrad in priznanj v mednarodnem merilu. Zbor vodi Jerica Gregorc Bukovec. Lepo vabljeni!

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v stolnici ob 18. uri.

Na NOVO LETO, na praznik Marije Božje Matere, bodo svete maše v stolni cerkvi ob 6.30, 8.,9., 10., in 18. uri.

Mladi in veroukarji naše župnije bodo KOLEDOVALI od 27. do 29. decembra. Vsi tisti, ki bi želeli, da vas koledniki obiščejo, se prijavite s posebno prijavnico, ki jo najdete v predprostoru cerkve.

Na praznik GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA bodo svete maše v stolni cerkvi ob 6.30, 8., 10. uri Ker je ta dan tudi prvi petek bosta maši še v Krogu in Murskih Črncih. Zaradi praznika bomo bolnike po domovih obiskali v soboto, 7. januarja, in ne v petek, prosimo za razumevanje!

BLAGOSLOV VODE na praznik Svetih treh kraljev bo pri vseh svetih mašah.

Sklep ADVENTNE AKCIJE OTROCI ZA OTROKE IN TRIKRALJEVSKE KOLEDNIŠKE AKCIJE bo na praznik SVETIH TREH KRALJEV, v petek, 6. januarja 2011, ob 18. uri. Vse otroke vabimo, da k tej sv. maši prinesete svoje prihranke, ki ste jih zbirali v adventnem času.

VEROUK začnemo v ponedeljek 9. januarja 2011.

Na praznik JEZUSOVEGA KRSTA, v nedeljo 8. januarja bo sveto mašo ob 10. uri v stolnici daroval genaralni vikar msgr. Franc Režonja.

VERSKI TISK 2012 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2011. Celoletna naročnina za Družino je – 78 EUR; za Ognjišče je – 26,40 EUR; za Misijonska obzorja je – 9 EUR. Naročnino obnovite v župnišču, pri poverjenikih ali direktno pri založbi. Najkasneje do konca meseca januarja!

KATEHUMENAT uvajenje odraslih v krščanstvo bomo začeli v soboto 7. januarja ob 19.00 uri v veroučnih prostorih. Katehumenat traja leto in pol. Prijave zbiramo na župnišču!ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 31. decembra 2011, ob 8. uri: Pušča, 1. skupina
– v soboto, 7. januarja 2012, ob 8. uri: Pušča, 2. skupina


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo in drugo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: v četrtek, 12. januarja in 19.januarja, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.