Meni Zapri

Župnijski list št. 26/12

Leto XVI — Številka 26 — 23. december 2012

“VERUJEM V JEZUSA KRISTUSA…”

Kaj razodevajo Jezusove skušnjave v puščavi?
ezusove skušnjave v puščavi so ponovitev skušnjav Adama v raju in Izraela v puščavi. Satan skuša Jezusa v njegovi pokorščini poslanstvu, ki mu ga je zaupal Oče. Kristus, novi Adam, vzdrži, in njegova zmaga naznanja zmago njegovega trpljenja, najvišjo pokorščino njegove sinovske ljubezni. Cerkev se pridružuje tej skrivnosti zlasti v bogoslužnem času posta.

Kdo je povabljen v božje kraljestvo, ki ga Jezus oznanja in uresničuje?
Jezus vabi v božje kraljestvo vse ljudi. Tudi najhujši grešnik je poklican, da se spreobrne in sprejme brezmejno Očetovo usmiljenje. Božje kraljestvo že tu na zemlji pripada tistim, ki ga sprejmejo s ponižnim srcem. Njim so razodete njegove skrivnosti.

Zakaj Jezus razodeva kraljestvo z znamenji in čudeži?
Jezus spremlja svojo besedo z znamenji in čudeži, da bi potrdil, da je kraljestvo navzoče v njem, Mesiju. Čeprav ozdravlja nekatere osebe, ni prišel zato, da bi odpravil vse zlo tu na zemlji, pač pa da bi nas osvobodil zlasti suženjstva greha. Izganjanje hudobnih duhov naznanja, da bo njegov križ zmagovit nad “vladarjem tega sveta” (Jn 12,31).

Kakšno oblast podeljuje Jezus svojim apostolom v božjem kraljestvu?
Jezus izbere dvanajstere, prihodnje priče svojega vstajenja, ter jim dá delež pri svojem poslanstvu in pri svoji oblasti, da učijo, odvezujejo grehov, gradijo in vodijo Cerkev. V tem zboru Peter prejme “ključe nebeškega kraljestva” (Mt 16,19) in zavzema prvo mesto s poslanstvom, da varuje vero vsake oslabitve in da v veri utrjuje svoje brate.

Kakšen pomen ima spremenitev?
V spremenitvi se prikaže predvsem Trojica: “Oče v glasu, Sin v človeku, Duh v svetlem oblaku” (sveti Tomaž Akvinski). Jezus, ki se z Mojzesom in Elijem pogovarja o svojem “odhodu” (Lk 9,31) pokaže, da gre njegovo veličastvo prek križa, in daje predokus svojega vstajenja in svojega veličastnega prihoda, “ko bo preobrazil naše bedno telo, tako da ga bo naredil podobnega svojemu poveličanemu telesu” (Flp 3,21). “Ti si se spremenil na gori in tvoji učenci so, kolikor so bili sposobni, zrli tvojo slavo, Kristus Bog; tako naj bi, ko so te videli križanega, razumeli, da je bilo tvoje trpljenje prostovoljno, in naj bi svetu oznanjevali, da si ti v resnici odsevanje Očeta” (Bizantinska liturgija).

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (106-110)


Na praznik sv. Štefana bo ob 10. uri sveta maša za domovino ob prazniku samostojnosti in enotnosti naše države, ki jo bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

Vabljeni na božični koncert pevskega zbora Vladimir Močan, ki bo v naši stolnici na praznik sv. Štefana po večerni sveti maši ob 19.00 uri!

Žive jaslice bodo tudi letos pripravili na Pušči in sicer na praznik svetega Štefana (26. decembra) ob 16.00 uri. Lepo vabljeni k ogledu božične zgodbe in živih jaslic na Pušči!

Na praznik sv. Janeza Evangelista 27. decembra, bo pri večerni maši blagoslov vina. Lepo vabljeni k sveti maši.

V soboto, 29. decembra ob 18.45, na predvečer praznika svete Družine bo božični koncert stolnega mešanega pevskega zbora naše župnije. Lepo vabljeni, da po večerni sveti maši prisluhnete božičnemu koncertu našega zbora.

Na nedeljo Svete Družine, Družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK bo pri sveti maši ob 9.00 uri. K tej sveti maši vabimo vse starše z otroki.

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v stolnici v ponedeljek, 31. decembra, ob 18. uri.

Na NOVO LETO, na praznik Marije Božje Matere, bodo svete maše v stolni cerkvi ob 6.30, 8.00, 10.00, in 18. uri.

Mladi in veroukarji naše župnije bodo KOLEDOVALI od 27. do 29. decembra. Vse tiste, ki ste izpolnili prijavnice in izrazili željo po obisku vas bodo v teh dneh obiskali koledniki.

Na praznik GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA bo pri sveti maši ob 9.00 uri sklep ADVENTNE AKCIJE OTROCI ZA OTROKE IN TRIKRALJEVSKE KOLEDNIŠKE AKCIJE. Vse otroke vabimo, da k tej sv. maši prinesete svoje prihranke, ki ste jih zbirali v adventnem času. Na praznik bo naš škof dr. Peter Štumpf maševal ob 10.00 uri!

BLAGOSLOV VODE na praznik Svetih treh kraljev bo pri vseh svetih mašah.

Na prvi četrtek in petek v mesecu januarju vabljeni k molitveni uri pred najsvetejšim in sveti maši. Na prvi petek bomo dopoldne obiskovali bolnike in ostarele po domovih.

VEROUK začnemo v ponedeljek 7. januarja 2013.

VERSKI TISK 2012 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2013. Najkasneje do konca meseca januarja!

V adventnem času smo začeli molitveno pripravo na župnijski misijon, ki ga bomo obhajali v adventu 2013. Po družinah vabljeni k molitvi za uspeh misijona.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 29. december 2012, ob 8. uri, rakičan – 3. skupina,
– v soboto, 05. januarja 2013, ob 8. uri: Krog – 1. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici