Meni Zapri

Župnijski list št. 3/14

Leto XVIII — Številka 3 — 2. februar 2014

SVETA EVHARISTIJA

Kako se imenuje ta zakrament?
Neizčrpno bogastvo tega zakramenta se izraža v različnih imenih, ki vsakokrat poudarjajo posebne vidike. Najbolj običajna imena so: evharistija, sveta maša, Gospodova večerja, lomljenje kruha, evharistično obhajanje, spomin Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja, sveta daritev, sveta in božja liturgija, svete skrivnosti, najsvetejši oltarni zakrament, sveto obhajilo.

Kakšno mesto ima evharistija v božjem odrešenjskem načrtu?
V stari zavezi je evharistijo naznanjal zlasti vsakoletni velikonočni obed, ki so ga Judje vsako leto obhajali z opresniki (nekvašeni hlebi kruha) v spomin na naglico ob osvoboditvenem odhodu iz Egipta. Jezus naznanja evharistijo v svojem nauku in jo postavi med obhajanjem velikonočnega obeda s svojimi učenci pri zadnji večerji. Cerkev, zvesta Gospodovemu naročilu: “To delajte v moj spomin!” (1 Kor 11,24), je evharistijo vedno obhajala, zlasti v nedeljo, na dan Jezusovega vstajenja.

Kako se obhaja evharistija?
Obhajanje evharistije ima dva velika dela, ki sestavljata eno samo bogočastno dejanje: besedno bogoslužje, ki obsega razglašanje in poslušanje božje besede, ter evharistično bogoslužje, ki vsebuje darovanje kruha in vina, evharistično molitev ali anaforo z besedami spremenjenja in obhajilo.

Kdo obhaja evharistijo?
Evharistijo obhaja veljavno posvečeni duhovnik (škof ali duhovnik), ki deluje v osebi Kristusa, Glave, in v imenu Cerkve.

Kateri so bistveni in nujno potrebni darovi za obhajanje evharistije?
Bistveno in nujno potrebna sta pšenični kruh in vino iz trte.

KOMPENDIJ KATEKIZMA KATOLIŠKE CERKVE (275-279)


V soboto, 8. februarja, vabljeni mladi iz naše župnije na dekanijsko mladinsko molitveno srečanje, ki bo pri Svetem Juriju v Prekmurju. Odhod izpred župnišča v soboto zvečer ob 18.30 uri!

V soboto, 8. februarja, bo v Kančevcih škofijsko srečanje zakonskih skupin pod geslom: “Gospod, daj mi modro in razumno srce!” (1Kr 3,12). Gost srečanja bo Karel Gržan. Srečanje se bo začelo ob 9.30 s sveto mašo, ki jo bo daroval Karel Gržan. Člani obeh zakonskih skupin vabljeni na srečanje!

V nedeljo, 9. februarja, bo v naši stolnici ob 15.00 uri srečanje bogoslužnih sodelavcev (bralcev, izrednih delivcev obhajila, krasilcev, organistov, pevcev, ključarjev…) pri molitveni uri pred Najsvetejšim. Vsi sodelavci iz naše župnije vabljeni na molitveno srečanje!

V torek, 11. februarja, na god Lurške Matere Božje obhajamo svetovni dan bolnikov pod geslom: »Vera in ljubezen: tudi mi moramo podariti življenje za brate«. Ob svetovnem dnevu bolnikov bo sveta maša tudi v bolnici v Rakičanu popoldne ob 14.00 uri. Bolni in ostareli lahko prejmejo med to sveto mašo bolniško maziljenje.

Od 16. do 18. februarja bo v Kančevcih potekal Katehetski simpozij, ki se ga bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije.
Zaradi simpozija od 16. februarja ne bo verouka! V tednu po katehetskem simpoziju pa so zimske počitnice, zato z veroukom nadaljujemo v ponedeljek 3. marca.

V sredo, 19. februarja, bo v naši stolnici sklep škofijskega postopka za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa.  Ob 17.00 uri bo molitvena ura in ob 18.00 sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov vodil naš škof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

DUHOVNE VAJE ZA MINISTRANTE bodo od 24. do 25. februarja v Veržeju . Prispevek za duhovne vaje znaša 15 EUR. Ministranti se prijavite pri g. kaplanu, do sobote 15. februarja!

Tradicionalno postno romanje mariborske metropolije v Milano, Sotto il Monte in Padovo , bo od 4. do 5. aprila. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni do 10. marca. Cena romanja je 159 EUR.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 8. februarja 2014, ob 8. uri: Rakičan – 1. skupina,
– v soboto, 15. februarja 2014, ob 8. uri: Rakičan – 2. skupina.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici