Meni Zapri

Župnijski list št. 3/16

Leto XX — Številka 3 — 31. januar 2016

JUBILEJNI ODPUSTEK

Za prejem odpustka o katerem govori papež Frančišek, ob svetem letu usmiljenja, velja pripomniti, da so potrebi štirje pogoji.
1. Romanje k vratom usmiljenja.
2. Sveta spoved in nenavezanost na greh.
3. Obhajilo.
4. Molitev po namenu svetega Očeta (Apostolska vera, Očenaš, Zdrava Marija, Slava Očetu).

“Da bi verniki živeli in pridobili odpustke, morajo opraviti krajše romanje k svetim vratom, ki bodo odprta v vsaki stolni cerkvi; to bo znamenje globoke
želje po spreobrnjenju. Pomembno je, da je ta trenutek združen predvsem z zakramentom sprave in obhajanjem svete evharistije s premišljevanjem o usmiljenju. Potrebno je pospremiti tovrstna dejanja z izpovedjo vere in molitvijo zame ter za molitvene namene, ki jih nosim v srcu za blagor Cerkve
in celotnega sveta.

Bolniki, ostareli in osamljeni, ki prenašajo trenutke preizkušnje z vero in radostnim upanjem, bodo lahko prejeli svetoletni odpustek, tudi če bodo prejeli sveto obhajilo in bodo prisostvovali sveti maši in molitvi preko sredstev družbenega obveščanja.

Želel sem, da Cerkev v tem jubilejnem obdobju odkrije zaklad telesnih in duhovnih del usmiljenja. Kakor nas je namreč učil Kristus, postane izkustvo usmiljenja vidno ob konkretnih znamenjih. Vsakič, ko bo vernik osebno opravil eno izmed teh del usmiljenja, bo zagotovo prejel svetoletni odpustek. Jubilejni odpustek nenazadnje lahko prejmejo tudi pokojni. Z njimi smo povezani preko pričevanja vere in usmiljenja, ki so nam ga zapustili. Kakor se jih spominjamo pri evharistični daritvi, tako lahko v veliki skrivnosti občestva svetnikov molimo zanje, naj jih Očetov usmiljeni obraz odreši vsakega sledu krivde in jih pridruži k sebi v neskončni blaženosti.”


ŠKOFIJSKI MISIJON – na prvi četrtek, petek, soboto in nedeljo, povabljeni k molitvenim uram pred Najsvetejšim, sveti maši in misijonskim nagovorom. Ob nedeljah po sveti maši lahko vzamete misijonske podobice, kjer je zapisan kratki povzetek misijonskega dogajanja.

V ponedeljek, 2. februarja, obhajamo praznik Gospodovega darovanja – Svečnico, svete maše bodo ob 8.00, 10.00 in zvečer ob 18.00 uri. Pri vseh svetih mašah bo blagoslov sveč.

Živi človek – Božja slava, takšen je naslov letošnjega seminarja, ki bo v naši župniji. Vsi, ki želite poglobiti svoj odnos do Kristusa, poživiti svojo vero in postati dejavni kristjan vabljeni na seminar. Prvo srečanje bo v torek, 2. februarja, ob 19.00 uri, prijave niso potrebne. Lepo vabljeni!

V sredo, 3. februarja, na god svetega Blaža bomo pri obeh mašah prosili za zdravje grla. Prejeli bomo tudi Blažev blagoslov.

SLAVILNA MAŠA – ki jo pripravljajo člani molitvene skupine Prenova v Duhu bo v torek, 9. februarja, ob 18.00 uri. Po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

V četrtek, 11. februarja, na god Lurške Matere Božje obhajamo svetovni dan bolnikov. Ob svetovnem dnevu bolnikov bo sveta maša tudi v bolnici v Rakičanu popoldne ob 14.00 uri. Bolni in ostareli lahko prejmejo med to sveto mašo bolniško maziljenje.

V nedeljo, 14. februarja, vabimo vse vernike in člane župnijskega pastoralnega sveta na križev pot, ki bo na Hotizi. Zberemo se na parkirišču ob 15.30 uri. Lepo vabljeni!

Od 17. do 19. februarja bo v Kančevcih potekal Katehetski simpozij, ki se ga  bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije. Zaradi simpozija ne bo verouka!

Veroučne počitnice bodo od 15. do 26. februarja. Z veroukom začenjamo v ponedeljek, 29. februarja!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer in ob prvih nedeljah dopoldne. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 6. februarja 2016, ob 8. uri: Cvetna in Kajuhova ulica in ulica generala Maistra,
– v soboto, 13. februarja 2016, ob 8. uri: Temlinova, Vrazova in Borovnjakova ulica in Vrbišče.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.