Meni Zapri

Župnijski list št. 3/17

Leto XXI — Številka 3 — 29. januar 2017

SVETO PISMO

Nedelja svetega pisma je vedno blizu spomina spreobrnjenja apostola Pavla in sklepa molitvenega tedna za edinost kristjanov. In vse se lepo dopolnjuje. Apostol Pavel je rasel ob Svetem pismu in ga s svojimi pismi soustvarjal. In – ker imamo vsi kristjani isto Sveto pismo, tudi ista Pavlova pisma, nas to že povezuje med seboj, je prispevek k ekumenizmu, k delu za edinost kristjanov. Tudi novi slovenski prevod Svetega pisma je ekumenski, isti za vse krščanske Cerkve. Zato se Bogu zahvaljujemo za Sveto pismo. Nedeljo Svetega pisma so razglasili naši škofje na pobudo biblicistov in jo obhajamo vsako leto na zadnjo nedeljo v januarju. Je praznik vseh tistih, ki bogato ponujajo Božjo besedo: z razlago pri maši, na misijonih po župnijah in na duhovnih vajah v verskem tisku in verskih oddajah. Je zahvala za nov prevod z opombami, uvodi in drugimi pripomočki pri Svetopisemski družbi Slovenije. Je spodbuda, da bi vzeli v roke priročnike o Svetem pismu, ki jih izdajajo Ognjišče, Družina, Mohorjeva družba in drugi, ali šli na romanje v svetopisemske kraje s Komisariatom za Sveto deželo, da bi se pridružili svetopisemskim skupinam po župnijah, ali pa Slovenskemu bibličnemu gibanju, ki izdaja biblično revijo Božja beseda danes, prireja srečanja, dopisni tečaj in predavanja po župnijah – o Svetem pismu. Nedelja Svetega pisma naj bo zahvala za Gospodov dar, da nam “razlaga pismo”, prav kakor je praznik Svetega Rešnjega telesa zahvala za dar, da nam “lomi kruh”, Misel iz nove evharistične molitve pri mašah za različne potrebe nas postavi pred Emavs, pred učenca, ki sta prepoznala Jezusa – po lomljenju kruha pred učenca, ki sta se vprašala tudi v našem imenu: Ali ni najino srce gorelo v nama, ko nama je po poti govoril in odpiral Pisma? Naj tudi nedelja Svetega pisma pomaga: da ne bi ostajali brezbrižni, da bi tudi naše srce zagorelo, da bi prepoznavali Jezusa in globoko zajeli iz odprtih zakladov Svetega pisma!


V četrtek, 2. februarja, obhajamo praznik Gospodovega darovanja – Svečnico. Pri obeh svetih mašah bo blagoslov sveč.

Na prvi četrtek in petek, vabljeni k molitveni uri, sveti spovedi in sveti maši. Na prvi petek dopoldne obiskujemo bolnike po domovih. Sveti maši na prvi petek bosta v Murskih Črncih (16.00) in v Krogu (17.00). Na prvo soboto bosta sveti maši v Satahovcih (8.30) in v Rakičanu (17.00). Na prvi petek vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in starši. Obhajanje prvih petkov spada v redno pripravo na sveto birmo!

V petek, 3. februarja, na god svetega Blaža bomo pri obeh mašah prosili za zdravje grla. Prejeli bomo tudi Blažev blagoslov.

SLAVILNA MAŠA – ki jo pripravljajo člani molitvene skupine Prenova v Duhu bo v torek, 7. februarja, ob 18.00 uri. Po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

V soboto, 11. februarja, je god Lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov. Ob svetovnem dnevu bolnikov bo sveto mašo daroval g. škof dr. Peter Štumpf v petek, 10. februarja, ob 14.00 uri. Bolni in ostareli lahko prejmejo med to sveto mašo bolniško maziljenje. Pred praznikom bo v bolnišnični kapeli tridnevnica (7., 8. in 9. februarja). Vsak dan se bomo zbirali k molitvi ob 18.00 uri, nato bo sveta maša ob 19.00 uri.

Od 10. do 12. februarja, bodo naši birmanci na duhovnih vajah, kot pripravi na sveto birmo. Birmance, starše in botre priporočamo v molitev.

Od 12. do 15. februarja bo v Kančevcih potekal Katehetski simpozij, ki se ga bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije. Zaradi simpozija ne bo verouka!

Veroučne počitnice bodo od 13. do 26. februarja. Z veroukom začenjamo v ponedeljek, 27. februarja!

OBISK BOLNIKOV V BOLNICI: Naš kaplan, Andrej Lažeta, je zadolžen za pastoralno skrb v bolnišnici in v domu za ostarele. Vsak dan, od torka do sobote obiskuje bolnike v bolnišnici, ob četrtkih in petkih pa tudi ostarele v domu starejših v Rakičanu in Murski Soboti. Lepo vabljeni, da poskrbite za bolne in ostarele svojce, ki želijo, da jih obišče duhovnik. Svojce, ki ležijo v bolnišnici lahko prijavite na telefonski številki: 070/797-967 – Andrej Lažeta.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 4. februarja 2017, ob 8. uri: Cvetna in Kajuhova ulica in ulica generala Maistra,
– v soboto, 11. februarja 2017, ob 8. uri: Temlinova, Vrazova in Borovnjakova ulica in Vrbišče.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.