Meni Zapri

Župnijski list št. 3/19

Leto XXIII — Številka 3 — 27. januar 2019

Jezusovo darovanje v templju – SVEČNICA

Praznik Jezusovega darovanja simbolizira svečnica, ki nam s svojo simboliko sporoča, da sveča le takrat izpolni svoj namen, če je prižgana. Ob dajanju svetlobe izgoreva in tako predstavlja človeka, ki z zastojnsko ljubeznijo in srčno kulturo uresničuje svoje bivanje. Na svečnico blagoslovljena sveča ima v vsaki družini poseben pomen: ne samo, da jo dajo v roke umirajočemu, prižgejo jo tudi on hudi uri, kot prošnjo k Bogu, naj odžene grozeče oblake, odvrne strelo in točo. In prav zato mora biti v vsaki hiši shranjena na takem mestu, da je takoj pri roki.

Sveča je eno izmed preprostih svetil, ki ima v sebi dovolj moči, da njen plamen prežene temo in prižge v človeku upanje. Ob trepetajočem plamenu goreče sveče se zaiskrijo otrokove oči, mladi radi meditirajo ob goreči sveči, pa tudi odraslega in starejšega človeka ne pusti neprizadetega. Sveča je podoba človekovega življenja. Ko stenj prvič zagori, začne sveča – podobno kot otrok ob rojstvu – živeti. Goreča sveča použiva samo sebe, kakor da jo oddana svetloba in toplota izčrpava, vsak trenutek je manjša, neizbežno se bliža koncu – kakor je človek vsak dan bliže smrti. Sveča umira, ko služi ljudem, in odmre, ko odsluži. S tem pa opominja človeka, naj ji bo podoben, naj širi v svet svetlobo upanja in toploto ljubezni, čeprav mu bo ta trud izpil zadnjo kapljo življenja.

V tem pogledu je Kristus na enkraten način podoben sveči. Njegova ljubezen ga pripelje na križ, kjer se daruje za druge. Kakor goreča sveča ob oddajanju svetlobe in toplote nazadnje ugasne, tako je ugasnilo Kristusovo življenje v službi človeku in Bogu. Zato je Cerkev izbrala gorečo svečo za simbol vstalega Kristusa, ki je luč sveta.

Papež Janez Pavel II je l. 1997 razglasil praznik Gospodovega darovanja ali svečnico za dan posvečenega življenja, za dan katoliških redovnic in redovnikov. Zdi se, da je s tem želel poudariti, da je goreča sveča zanje še na poseben način simbol, izziv. S svojim delovanjem naj bi širili v svet svetlobo upanja in toploto ljubezni.

(zapis povzet iz knjige Iz meseca v mesec, avtorja br. Vinka Škafar)


Na nedeljo Svetega pisma, 27. januarja 2019, bo v Lendavi škofijsko srečanje bibličnih skupin, bralcev Božje besede in vseh, ki radi berejo Sveto pismo. Srečanje, ki bo potekalo pod geslom »Na poti z Besedo« se bo začelo ob 15. uri v župnijski cerkvi sv. Katarine z molitveno uro pred izpostavljenim Najsvetejšim.

Na prvi petek, vabljeni k molitveni uri, sveti spovedi in sveti maši. Na prvi petek dopoldne obiskujemo bolnike po domovih. Sveti maši na prvi petek bosta v Murskih Črncih (16.00) in v Krogu (17.00). Na prvo soboto bosta sveti maši v Satahovcih (8.30) in v Rakičanu (17.00). Na prvi petek vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in starši. Obhajanje prvih petkov spada v redno pripravo na sveto birmo!

SREČANJE KATEHETOV – bo v petek, 1. februarja, po večerni sveti maši. Kateheti lepo vabljeni!

V soboto, 2. februarja, obhajamo praznik Gospodovega darovanja – Svečnico. Svete maše bodo ob 8.00, 10.00 in zvečer. Pri svetih mašah bo blagoslov sveč.

MISIJONSKO PRIČEVANJE S. DORICE SEVER – v soboto, 2. februarja, ob 19.00 uri vabljeni v župnijsko dvorano, kjer bomo prisluhnili s. Dorici Sever o njenem misijonskem delovanju med Inuiti. Ob tej priložnosti vabimo vse ljudi dobre volje, da s svojimi darovi podprete misijonsko delovanje s. Dorice. Prostovoljne darove za misijon lahko prinesete na skupno srečanje ali pa v župnijsko pisarno.

V nedeljo, 3. februarja, na god svetega Blaža bomo pri mašah prosili za zdravje grla. Prejeli bomo tudi Blažev blagoslov.

SLAVILNA MAŠA – ki jo pripravljajo člani molitvene skupine Prenova v Duhu bo v torek, 5. februarja, ob 18.00 uri. Po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

OBISK BOLNIKOV V BOLNICI: Naš kaplan, Andrej Lažeta, je zadolžen za pastoralno skrb v bolnišnici in v domu za ostarele. Vsak dan, od torka do sobote obiskuje bolnike v bolnišnici, ob četrtkih in petkih pa tudi ostarele v domu starejših v Rakičanu in Murski Soboti. Lepo vabljeni, da poskrbite za bolne in ostarele svojce, ki želijo, da jih obišče duhovnik. Svojce, ki ležijo v bolnišnici lahko prijavite na telefonski številki: 070/797-967 – Andrej Lažeta.ČIŠČENJE CERKVE:

– v PETEK, 1. februarja 2019, ob 8. uri: CVETNA ul., KAJUHOVA ul. in ulica generala MAISTRA
– v soboto, 9. februarja 2019, ob 8. uri: TEMLINOVA, VRAZOVA, BOROVNJAKOVA ul. in VRBIŠČE


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.