Meni Zapri

Župnijski list št. 3/20

Leto XXIV — Številka 3 — marec 2020

POSTNI ČAS

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi.

Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve. Kakor ogenj snov prenovi v pepel, tako naj bi se tudi človek s pokoro prerodil v novega človeka (prim. Ef 4,17–24). Ko mašnik na začetku postnega časa vernikom s pepelom na čelo začrta znamenje križa in izreče: Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš, napoveduje konec zemeljskega življenja. Vse sčasoma postane pepel, tako veliko in pomembno, kot tudi majhno in nevredno.

V svetopisemski govorici pepel pomeni minljivost in nevrednost. Človek se v stiski in ob smrti zave bivanjske omejenosti in si v trenutkih žalosti, prošnje in pokore na glavo posipa pepel. Postni čas je spokorni čas. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja.


PASTORALNI DOGODKI

Zbiramo vaše predloge za člane župnijskega sveta naše župnije. Svoje predloge boste lahko oddali v nedeljo, 1. marca, ob izhodu iz cerkve v posebno skrinjico.

KRIŽEV POT v stolnici, je vsak petek ob 17.30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota! Zaradi križevega pota ob petkih bo v postnem času molitev pred Najsvetejšim ob četrtkih eno uro pred večerno sveto mašo.

MOLITEV KRIŽEVEGA POTA V STOLNICI:
8. marec – birmanci in starši,
13. marec – fatimska bratovščina,
15. marec – biblična skupina,
20. marec – veroučenci 7. razredov,
22. marec – združenje Marije Pomočnice,
27. marec – člani ŽPS in ŽK,
29. marec – križev pot v naravi ob 15.00 uri. V primeru dežja bomo križev pot molili v stolnici.

V nedeljo, 1. marca, ob 15.30 molitev križevega pota na Hotizi pripravlja dekanija Murska Sobota. Sodelujejo člani župnijskih pastoralnih svetov. Člani ŽPS se zberemo na župnišču ob 14.35 uri. Vabljeni!

V torek, 3. marca, vabljeni k slavilni sveti maši, češčenju pred Najsvetejšim in molitvi za ozdravljenje.

V sredo, 4. marca, vabljeni na srečanje starši letošnjih birmancev. Srečanje bo po večerni sveti maši v dvorani veroučnih učilnic. Pogovorili se bomo o pripravah na sveto birmo!

V četrtek, 5. marca, vabljeni k molitveni uri za nove duhovne poklice. Na prvi petek, dopoldne, bomo obiskali bolnike. Sveti maši bosta v Murskih Črncih in Krogu. K večerni sveti maši na prvi petek vabljeni birmanci in starši. Na prvo soboto bosta sveti maši v Satahovcih in Rakičanu. Na prvo soboto, 7. marca, vabljeni k večerni sveti maši veroučenci 7. razredov in starši.

V petek, 6. marca, bo v naši stolnici svetovni molitveni dan žena različnih veroizpovedi. Molitev se bo začela ob 17.00 uri. Zaradi molitvenega srečanja žena križevega pota ne bo!

PRVA SVETA SPOVED – letošnjih prvoobhajancev bo v soboto, 7. marca, ob 9.00 uri. Starši in veroučenci se zberemo v dvorani veroučnih učilnic!

ODPOVEDANO: V soboto, 14. marca, bo v Veržeju predstavitev oratorijskih gradiv, animatorji iz naše župnije lepo vabljeni. Odhod izpred župnišča ob 8.30 uri.

ODPOVEDANO: KRIŽEV POT MLADIH NA HOTIZI bo v soboto, 14. marca, ob 18.00 uri. Mladi iz naše župnije lepo vabljeni k udeležbi. Odhod izpred župnišča ob 17.00 uri.

ODPOVEDANO: POSTNI ORATORIJSKI DAN – bo v soboto, 21. marca, od 9.00 do 15.00 ure. Veroučenci in otroci lepo vabljeni!

PRELOŽENO: IZBIRA ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA – na 4. postno nedeljo, 22. marca, bo po vseh župnijah potekalo izbiranje članov župnijskih pastoralnih svetov za obdobje 2020 – 2025.

Nabirka za obnovo trga je bila v nedeljo, 2. februarja, pri svetih mašah. Verniki, ste to nedeljo skupaj darovali 7.435,00 EUR. Skupaj zbrano 64.860,40 EUR. Zbrani darovi: Murska Sobota 4.970,00 EUR; Rakičan 445,00 EUR; Krog 450,00 EUR; Černelavci 375,00 EUR; Satahovci 140,00 EUR; Murski Črnci 150,00 EUR; Borejci 100,00 EUR; Lukačevci 50,00 EUR; Veščica 555,00 EUR; Polana 90,00 EUR; od drugod 110,00 EUR. Bog plačaj za vaš dar. Naslednja nabirka bo v nedeljo, 1. marca.

ODPOVEDANO: Duhovna obnova za mlade, ki naj bi bila 28. marca.