Meni Zapri

Župnijski list št. 3/23

Leto XXVII — Številka 3 — marec 2023

Gospodovo oznanjenje (vzeto iz pastoralnega portala »Pridi in poglej…«)

Gospodovo oznanjenje je katoliški praznik v spomin na dogodek, ko je angel Gabriel Mariji naznanil, da bo spočela od Svetega Duha in da se bo dete imenovalo Božji Sin (Lk 1,26-38). Ta praznik obhajamo ravno devet mesecev pred Jezusovim rojstvom oziroma božičem, ki ga praznujemo 25. decembra.

25. marca praznujemo tudi materinski dan. Po Marijinem materinstvu je namreč posvečeno materinstvo vseh mater sveta. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910 dalje. V Sloveniji je v javnem življenju zaradi povezave s krščansko vsebino začel dobivati prostor šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. V okviru praznovanja materinskega dneva v župnijah in šolah potekajo različne prireditve. Otroci recitirajo pesmi, posvečene materam, ker je praznik Gospodovega oznanjenja praznik materinske ljubezni in izpostavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo.

Vsak kristjan je včasih trikrat na dan ob zvonjenju (zjutraj, opoldne, zvečer) za trenutek odložil svoje delo in zmolil Angelovo češčenje. Ta navada je postala splošna v 16. stoletju, po bitki pri Lepantu (leta 1571), kjer je krščanska vojska porazila turško ladjevje. Ker so verniki v ta namen veliko molili, je papež zmago pripisal Marijinemu varstvu, in ne vojski.

Za duhovni premislek

Marijo je Bog poklical na edinstveni način. Spregovoril ji je po angelu in ji življenje popolnoma spremenil. Iz njenega primera vidimo, da ni dobro imeti vsega načrtovanega in da bi večkrat morali znati reči kot Marija: »zgodi se«. Življenje me nekam kliče in mi ponuja priložnosti, ki jih moram zgrabiti. Da pa sledim svojemu klicu, je vselej potreben pogum! Moji strahovi, še zlasti strah pred porazom, me lahko pri tem zadržujejo. Toda – moji strahovi so predvsem subjektivni in osebni. Tisto, kar se jaz bojim poskusiti, se morda zdi drugim povsem enostavno.
Strokovnjaki ugotavljajo, da povprečen človek uporabi le deset odstotkov svojih zmožnosti, ostalo pa tiho umre zaradi frustracij, ki jih povzročajo strah in zadržki. Sv. Terezija Deteta Jezusa
je priznala: »Po naravi sem taka, da me strah drži nazaj; z ljubeznijo pa – ne samo da napredujem po poti, ampak letim!« Večina izmed nas nima velikih talentov, vendar vsak lahko dela drobne stvari z veliko ljubeznijo. Prav to pa je bistveno. Zaradi tistih, ki ljubijo, Bog spreminja ta svet. Poklicanost presega zgolj zaposlitev, delo in kariero, saj zajema tudi to, kakšna oseba si želim postati. Vprašanje resnične poklicanosti si zastavljam vse življenje; tudi sredi življenja, ko gre življenje že svojo pot, si ga ponovno zastavljam. Zgodi pa se lahko tudi, da vselej ne dobim odgovora, ko se sprašujem, kaj je Božja volja, kaj naj storim? A tudi ta Božji molk moram mirno sprejeti. Znamenja, da sem na pravi poti, pa so globoko zadovoljstvo, navdušenje, ki traja, notranji mir, občutek lastne izpolnjenosti.


PASTORALNI DOGODKI

Slavilna sveta maša bo v sredo, 1. marca, ob 19. uri, po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje.

Na prvi petek, 3. marca, vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V petek, 3. marca, vabljeni v binkoštno cerkev v Veščici, kjer bo svetovni molitveni dan žena različnih veroizpovedi. Molitev se bo začela ob 18. uri.

Duhovna obnova za člane in članice ŽPS iz župnij soboške škofije bo v soboto, 4. marca 2023, od 9. do 11. ure v Veržeju.

Srečanje za ministrante: 18. marec. V Murski Soboti ob 8.30 uri, v Martjancih pa ob 10. uri.

Srečanja za samske: v nedeljo, 5. in 19. marca ob 17. uri.

Srečanja mladih: v petek, 10. in 17. marca ob 20. uri v veroučnih učilnicah.

Pogovorna skupina za odrasle: v sredo, 8. in 22. marca zjutraj ob 8. uri v veroučnih učilnicah.

Verouk za odrasle: v torek, 7. in 21. marca ob 17. uri, to je srečanje za vse, ki želite poglobiti poznavanje verskih tem.

Srečanje za vdove in vdovce: v torek, 28. marca ob 9.30.

Srečanje biblične skupine: v ponedeljek, 6. in 20. marca, po večerni sv. maši.

Škofijski dogodki za mlade:
– 11. marec 2023, ob 18. uri, Hotiza: HALASOV KRIŽEV POT.
– 18. marec 2023, ob 8.30 uri, Veržej: PREDSTAVITEV ORATORIJSKIH GRADIV.
– 25. marec 2023, ob 19. uri, Črenšovci: DUHOVNA OBNOVA (izpraševanje vesti, sveta spoved, češčenje križa, sveta maša, druženje).

Maša s taizejskimi spevi – v nedeljo, 19. marca ob 19. uri, v stolnici. Vabljeni.

V soboto, 25. marca 2023, bo v Veržeju Plenum Škofijske Karitas Murska Sobota. Vabljeni člani in članice Župnijskih Karitas.

V soboto, 11. marca bo za veroučence iz obeh župnij potekal postni oratorijski dan. (PRIJAVNICA) Oratorijski dan bo potekal v Martjancih. Začeli ga bomo ob 9. uri, končali pa ob 14. uri.

ORATORIJ za otroke, bo letos za župnijo Murska Sobota in župnijo Martjanci potekal skupaj od 3. do 8. julija 2023 v Martjancih.

Od 12. do 15. septembra 2023, bomo romali v Severno Italijo: Oglej – Gradež – Barbana – Padova (sveti Leopold Mandič in sveti Anton) – Monte Berico – Vicenza – Schio (sveta Jožefina Bakhita) – Chiampo (italijanski Lurd) – Gardsko jezero – Spiazza (»Madonna della Corona«) – Sirmione. Prijave zbiramo v pisarni. Možno plačilo na obroke.


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

KRIŽEV POT v naši stolnici: vsako sredo zjutraj ob 7., vsak petek ob 18.30 uri in vsako soboto ob 18.30 uri. Zaradi križevega pota ob petkih bo v postnem času molitev pred Najsvetejšim ob četrtkih eno uro pred večerno sveto mašo. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!

KRIŽEV POT po kapelah:
-Krog, vsak petek ob 9.30 uri,
-Satahovci, vsako nedeljo ob 14. uri,
-Murski Črnci, vsako nedeljo ob 18. uri,
-Rakičan, vsak petek ob 18. uri.

V četrtek, pred prvim petkom, 2. marca, smo vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

V soboto, 4. marca, ob 10. uri, bo sveta maša za veroučence in njihove družine. Sodelujejo veroučenci 1. in 2. razreda.

Duhovna obnova za člane ZMP, bo v soboto, 4. marca, od 9.30 do 16.30 ure. Voditelj duhovne obnove bo g. Tone Ciglar SDB.

V ponedeljek, 13. marca, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V soboto, 18. marca, bomo pri večerni sveti maši liturgično praznovali slovesni praznik svetega Jožefa.

V nedeljo, 19. marca ob 15. uri, vabljeni na križev pot v naravi, ki ga pripravljajo devetošolci. V primeru dežja, križevega pota ne bo.

V sredo, 22. marca, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

V četrtek, 23. marca, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Vabljeni člani Združenja Marije Pomočnice.

V soboto, 25. marca, je slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Mariji. Svete maše bodo ob 8., 10. in 19. uri. Po večerni sveti maši bo srečanje članov ŽPS.

Bolnike po domovih, pred prazniki, bomo obiskali v petek 24. marca. Prijavite jih do torka 21. marca v župnijski pisarni.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek med 18. in 18.45 uro, ta dan vodi somaševanje pri večerni sveti maši.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu marcu (5. marca) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu februarju ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 5.499,00 EUR (dolg 41.487,00 smo zmanjšali na 30.817,00). Bog plačaj za vse vaše darove!


ŽUPNIJA MARTJANCI

KRIŽEV POT je vsak petek ob 17.30 uri, ob sobotah in nedeljah pa bomo molili izmenično, po sveti maši.
Molitev križevega pota ob sobotah in nedeljah: 5. marec, 11. marec, 18. marec, 26. marec, 1. april. 26. marca bo križev pot po sveti maši zunaj ob postajah. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!

FILMSK VEČER V MARTJANCIH – bo 17. marca ob 19. uri v domu sv. Martina.

V soboto, 18. marca, bomo pri sveti maši liturgično praznovali slovesni praznik svetega Jožefa.

V petek, 24. marca, bo po sveti maši srečanje članov ŽPS.

V soboto, 25. marca, je slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, vabljeni smo k sveti maši.

V nedeljo, 26. marca, ob 10. uri, bo sveta maša za veroučence in njihove družine. Sodelujejo veroučenci 7. razreda.

Bolnike po domovih, pred prazniki, bomo obiskali v četrtek 30. marca. Prijavite jih do srede 29. marca pri g. Stanislavu.


O svetem Jožefu

»V Jožefu, povsem neopaznem človeku, ki je vsak dan nevsiljivo in skrito navzoč,
lahko vsak izmed nas odkrije priprošnjika, podpornika in vodnika v trenutkih stiske.
Sveti Jožef nas spominja, da lahko vsi, ki se zdijo skriti ali v senci,
odigrajo enkratno vlogo v zgodovini odrešenja.« (papež Frančišek)

»Dovolimo si, da se »okužimo« z Jožefovo tišino.
Močno jo potrebujemo v svetu, ki je pogosto preglasen, ki ni najbolj navdušen nad
premišljevanjem ali poslušanjem Božjega glasu.« (+papež Benedikt XVI.)