Meni Zapri

Župnijski list št. 3/24

Leto XXVIII — Številka 3 — marec 2024

VRTEC LAVRA SE ZAHVALJUJE

Že več kot 30 let se vsak dan odprejo vrata vrtca Lavra in sprejmejo male razposajenčke. Sestre in vzgojiteljice jih imamo srčno rade in se iskreno trudimo, da bi jim bilo lepo, da bi rasli zdravo, veselo, sproščeno in milostno. Od vsega začetka nas je župnija podpirala z molitvijo, simpatijo in materialnimi darovi. Hvaležni smo za vsako dobrohotno misel, vsak očenaš in zdravamarijo, vsako slikanico, igračo, finančni dar … Brez vaše pomoči nam ne bi uspelo vztrajati pri tem plemenitem poslanstvu tako dolgo. Želimo vam reči HVALA.

Čeprav starši prispevajo del cene otrokovega bivanja v vrtcu, del pa dobimo iz občinskega proračuna, to ne zadošča za nemoteno delovanje vrtca. Občina za državne vrtce prispeva tudi sredstva za vzdrževanje stavbe, za nadomestilo boleznin in doda občasne donacije. Nam teh sredstev ne nameni, ker smo zasebni in last župnije Murska Sobota. Situacija se je še bolj zapletla v preteklem letu, ko so se drastično zvišali življenjski stroški. Razliko, ki je nastala v vseh vrtcih po Sloveniji, je občina krila za svoje, državne vrtce, za zasebne pa ne. Kar naenkrat smo se znašli v finančni stiski in vas prosimo za pomoč. Najbrž ste v medijih zasledili, da nameravajo v bližnji prihodnosti ukiniti financiranje zasebnih vrtcev.

Ker želimo ohraniti delovanje edinega katoliškega vrtca v škofiji, v katerem otrokom nudimo tudi duhovni in ne le intelektualni in telesni razvoj, se na vas obračamo s predlogom, da sodelujete pri pobudi »PRIJATELJI VRTCA LAVRA«. Brez vaše pomoči nam ne bo uspelo. Dragocen je vsak prispevek, pa naj se v očeh ljudi zdi še tako skromen. Jezus je rekel, da je vdova, ki je v tempeljsko zakladnico vrgla dva kovanca, dala več kot vsi drugi, saj je darovala od svojega uboštva (prim. Mr 12,41–44).

Donacije lahko nakažete v enkratnem znesku ali večkrat na leto, lahko pa nas podprete z vašimi mesečnimi prispevki tudi preko trajnika (dokumentacijo glede nakazil vam uredimo mi, vam pa ne predstavlja nobenega dodatnega dela). Vaše donacije lahko nakažete transakcijski račun Zavoda:
Miklavžev zavod Murska Sobota
Gregorčičeva ulica 2a, 9000 Murska Sobota
TRR pri NKBM: SI56 0488 1000 3159 033

Za vsak vaš dar se vam že v naprej zahvaljujemo. Kot prijatelja vrtca Lavra vas bomo objavili tudi na vidnem mestu v prostorih vrtca Lavra in na spletni strani, spomnili pa se vas bomo tudi v molitvah ter ob posebnih priložnostih in zahvalah ob praznikih.


ŽUPNIJSKE SKUPINE

BIBLIČNA SKUPINA – Srečanja v tem mesecu: 11. marca, po večerni sveti maši.

PRENOVA V DUHU – Srečanje skupine: vsak torek po večerni sveti maši.

SKUPINA OB ROŽNEM VENCU – Srečanje skupine v tem mesecu: v sredo 6. in 20. marca, ob 8.00 uri v veroučnih učilnicah v Murski Soboti.

MINISTRANTI – Srečanje ministrantov v tem mesecu: 23. marca, ob 9.30 uri, v veroučnih učilnicah.

MLADINSKA SKUPINA – Srečanja mladinske skupine v tem mesecu: 1. in 15. marca, ob 20. uri.

NIKODEMOVA SKUPINA – Srečanja v tem mesecu: 7. marca, po večerni sveti maši.


PASTORALNI DOGODKI

Vabljeni k ogledu oddaje: Škof mimo prižnice, ki je na sporedu, vsako drugo nedeljo v mesecu, ob 20.00 uri, na televiziji TV AS. V oddaji naš škof obravnava aktualne teme iz življenja naše škofije, Cerkve in družbe.

KRIŽEV POT v naši stolnici: vsak petek ob 18.30 uri in vsako soboto ob 18.30 uri. Zaradi križevega pota ob petkih bo v postnem času molitev pred Najsvetejšim ob četrtkih eno uro pred večerno sveto mašo. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!

KRIŽEV POT po kapelah: Krog: vsak petek ob 15.00 uri; Satahovci: vsako nedeljo ob 14. uri; Murski Črnci: vsak petek ob 15. uri; Rakičan: vsak petek ob 18. uri.

V četrtek, pred prvim petkom, vabljeni k molitveni uri za nove duhovne poklice. Na prvi petek, 1. marca, vabljeni k sveti spovedi, molitvi križevega pota in k sveti maši.

Prva sveta spoved in duhovna obnova – v soboto, 2. marca, bodo letošnji prvoobhajanci prvič pristopili k zakramentu svete spovedi. Duhovna obnova se bo začela ob 9.00 uri. Starši in prvoobhajanci lepo vabljeni!

Postna duhovna obnova za člane župnijskih svetov – člani župnijskega sveta vabljeni na škofijsko postno duhovno obnovo, ki bo v soboto, 2. marca, ob 9.00 uri v župniji Lendava. Člani lepo vabljeni!

Škofijsko mladinsko srečanje ob križevem potu – v soboto, 2. marca, ob 18.00 uri, vabljeni mladi iz naše župnije na Halasov križev pot na Hotizo.

Obisk bolnih in ostarelih po domovih v pripravi na velikonočne praznike bo v petek, 15. marca. Bolnike in ostarele prijavite, do 12. marca, v času uradnih ur župnijske pisarne.

Slavilna sveta maša bo v sredo, 6. marca, ob 19. uri, po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje.

V sredo, 13. marca, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

Srečanje voditeljev ali predstavnikov rož Živega rožnega venca – v soboto, 16. marca, po večerni sveti maši vabljeni na srečanje voditelji ali predstavniki posameznih rož živega rožnega venca. Pregledali bomo stanje članov rož zato prosimo, da s seboj prinesete seznam članov.

Maša s taizejskimi spevi – v nedeljo, 17. marca ob 19. uri, v stolnici. Vabljeni!

V nedeljo, 17. marca ob 15. uri, vabljeni na križev pot v naravi, ki ga pripravljajo devetošolci. V primeru dežja, križevega pota ne bo.

POTOPISNI VEČER – V petek, 22. marca ob 19.30 uri, po večerni maši »se odpravimo« na potep z avtom po državah Beneluxa. Lepo vabljeni!

VELIKA SPOVED bo na cvetno nedeljo, 24. marca, od 15.00 do 19.00 ure. Sveto obhajilo boste lahko prejeli ob 16.00 in 18.00 uri. Od 18. do 23. marca je priložnost za sveto spoved od 18. do 19. ure. Med prazniki ne bomo spovedovali!

Darovanje za orgle in sončno elektrarno: Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu marcu (3. marca) bo nabirka za orgle in sončno elektrarno pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu februarju ste v cerkvi in župnijski pisarni za orgle in elektrarno darovali 4.238,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!

ROMANJE V LURD Z LETALOM – vabljeni na župnijsko romanje v Lurd od 10. do 12. septembra. Cena romanja je 520 EUR, ob prijavi plačate 100 EUR, preostanek pa lahko po obrokih. Prijave zbiramo v župnijski pisarni!


SVETO VELIKONOČNO TRIDNEVJE

Veliki četrtek, 28. marec:
Ob 9. uri bo krizmena sveta maša: somaševanje vseh duhovnikov vodi g. škof dr. Peter Štumpf.
Ob 19. uri, z večernim bogoslužjem velikega četrtka, ki ga bo v stolnici vodil g. škof, se začne velikonočno tridnevje.

Veliki petek, 29. marec:
Ob 15. uri križev pot – pripravlja vrtec Lavra.
Ob 19. uri: Opravilo v čast Gospodovemu trpljenju. Med obredi bo za sveto spoved (od 18.30 ure) na razpolago g. škof. Na Veliki petek je strogi post!

Velika sobota, 30. marec:
Češčenje pri Božjem grobu: od 7. do 9. ure: verniki iz Murske Sobote; od 9. do 10. ure: verniki iz Rakičana; od 10. do 11. ure: verniki iz Kroga, Satahovec in Murskih Črnec; od 11. do 12. ure: verniki iz Borejec, Veščice, Polane, Lukačevec, Pušče in Černelavec.
Blagoslov velikonočnih jedil:
– v Murski Soboti: ob 12., 13., 14., 15., 16. in 17. uri;
– po vaseh: v Rakičanu ob 14. uri; na Pušči pri kapeli ob 14.30 uri; v Krogu ob 15. uri; v Satahovcih ob 15.30 uri; v Murskih Črncih ob 16. uri.
Ob 19. uri velikonočna vigilija – radostno pričakovanje Kristusovega vstajenja vodi g. škof. K večerni sveti maši prinesite sveče.

VELIKA NOČ, 31. marec:
Sveta maša ob 7. uri. Vsi, ki pridete k prvi sveti maši, lepo vabljeni, da se po maši pridružite vstajenjski procesiji ob 8.00 uri (v primeru dežja procesije ne bo); ob 8.30 uri velikonočna sveta maša, ki jo vodi g. škof dr. Peter Štumpf. Maši bosta še ob 10. in zvečer ob 19. uri.

Romanje v Međugorje – lepo vabljeni na romanje od 2. do 5. aprila 2024. Cena romanja je 210 EUR. Prijavite se do 17. marca v župnijski pisarni. Število potnikov je omejeno.