Meni Zapri

Župnijski list št. 4/14

Leto XVIII — Številka 4 — 16. februar 2014

SVETA EVHARISTIJA

V kakšnem smislu je evharistija spomin Kristusove daritve?
Evharistija je spomin v smislu, da ponavzočuje in udejanja daritev, ki jo je Kristus daroval Očetu na križu enkrat za vselej za človeštvo. Daritvenost evharistije se kaže v samih besedah postavitve: “To je moje telo, ki se daje za vas … To je kelih moje krvi nove in večne zaveze, ki se za vas preliva”. Daritev na križu in evharistična daritev sta ena sama daritev. Žrtveni dar in darovalec je isti, le način darovanja je različen: krvav na križu, nekrvav v evharistiji.

Kako je Cerkev deležna evharistične daritve?
V evharistiji postane Kristusova daritev tudi daritev udov njegovega telesa. Življenje vernikov, njihovo poveličevanje, njihovo trpljenje, njihova molitev in njihovo delo: vse to je zedinjeno s Kristusovim hvaljenjem, trpljenjem, molitvijo in delom. Kot daritev se evharistija daruje tudi za vse žive in rajne, v odpuščanje grehov vseh ljudi in za to, da si izprosimo od Boga duhovnih in časnih dobrin. Tudi nebeška Cerkev je združena s Kristusovo daritvijo.

Kako je Jezus navzoč v evharistiji?
Jezus Kristus je navzoč v evharistiji na edinstven in neprimerljiv način. Navzoč je namreč resnično, stvarno in bistveno: s svojim telesom in svojo krvjo, s svojo dušo in svojim božanstvom. V evharistiji je torej ves Kristus, Bog in človek, navzoč na zakramentalen način, to je pod evharističnima podobama kruha in vina.

Kaj pomeni transsubstanciacija?
Spremenjenje bistva (transsubstantiatio) pomeni spremenjenje vsega bistva kruha v bistvo Kristusovega telesa in vsega bistva vina v bistvo njegove krvi. To spremenjenje se izvrši v evharistični molitvi z učinkovitostjo Kristusove besede in z delovanjem Svetega Duha. Čutno zaznavne značilnosti kruha in vina, torej “evharistični podobi”, pa ostaneta nespremenjeni.

KOMPENDIJ KATEKIZMA KATOLIŠKE CERKVE (280-283)


V času od 17. februarja do 2. marca, NI VEROUKA! Z rednim veroukom začenjamo v ponedeljek, 3. marca!

DUHOVNE VAJE ZA MINISTRANTE bodo od 24. do 25. februarja, v Veržeju. Prispevek za duhovne vaje znaša 15 EUR, prijave zbira g. kaplan. Ministranti vabljeni!

V ponedeljek, 24. februarja, bo za člane Združenja Marije Pomočnice ob 17. uri molitvena ura pred Najsvetejšim, nato sveta maša. Po sveti maši se nadaljuje srečanje v župnijski dvorani.

Od 16. do 19. februarja bo v Kančevcih potekal Katehetski simpozij, ki se ga bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije. V času simpozija nas ne bo doma, hvala za raumevanje!

V sredo, 19. februarja, bo v naši stolnici sklep škofijskega postopka za beatifikacijo božjega služabnika Danijela Halasa. Ob tej priložnosti bo v stolnici ob 17.00 uri molitvena ura pred najsvetejšim in ob 18.00 uri slovesna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov vodil naš pkof dr. Peter Štumpf. Lepo vabljeni!

ŠKOFIJSKI MISIJON. Po sv. krstu smo vsi misijonarji in vsi odgovorni za oznanjevanje evangelija, kar je pred kratkim izpostavil tudi papež Frančišek: »oznanjevanje je poslanstvo Cerkve, in sicer ne le nekaterih, ampak je moje, tvoje, naše poslanstvo.« … Da bi utrdili svojo poklicanost in poslanstvo, bomo ob 10-letnici ustanovitve Škofije Murska Sobota, ki bo leta 2016, pripravili Škofijski misijon. Priprave na škofijski misijon smo že začeli, najprej z molitvijo za blagoslov misijona. Vse molitvene skupine v župniji vabimo, da na svojih srečanjih molite za blagoslov škofijskega misijona, prav tako bomo molili tudi pri mašah.

Po slovenskem pastoralnem načrtu je leto, ki je pred nami, leto načrtovanja. Skupaj z člani župnijskega sveta smo stopili na pot načrtovanja. Pri načrtovanju želimo vključiti čim širši krog vernikov naše župnije. Vabimo vas, da sodelujete v anketi, ki jo boste dobili, v nedeljo po svetih mašah, da v njej predstavite svoje mnenje in želje. Kdor želi sodelovati v anketi naj to stori z dobrim namenom, kdor pa ne, pa naj se vzdrži vsakršnega komentarja!

Tradicionalno postno romanje mariborske metropolije v Milano, Sotto il Monte in Padovo , bo od 4. do 5. aprila. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni do 10. marca. Cena romanja je 159 EUR.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE V STOLNICI vsako sredo in petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 22. februarja 2014, ob 8. uri: Rakičan – 3. skupina,
– v soboto, 1. marca 2014, ob 8. uri: Krog – 1. skupina.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici