Meni Zapri

Župnijski list št. 4/15

Leto XIX — Številka 4 — 15. februar 2015

POSTNI ČAS KLIČE VSE NAS …

Postni čas, ki se začenja s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta.

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. STROGI POST je na pepelnično sredo (letos 18. 02.) in na veliki petek (letos 3. 4.). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo ZDRŽEK OD MESNIH JEDI je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek, ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb…), post in zdržek odpadeta.

SLOVENSKA KARITAS pa nas zadnja leta še posebej spodbuja in vabi, da bi se v postnem času odpovedali uživanju alkoholnih pijač z akcijo: 40. DNI BREZ ALKOHOLA. Gre za solidarnost in duhovno pomoč tistim, ki trpijo zaradi posledic alkohola v družinah, zaradi nesreč na cestah in zaradi bolezni, ki so posledice alkohola. Naj bo ta žrtev v tem letu namenjena tudi mladim, ki nas potrebujejo, kot vzornike in oporne točke za uresničevanje svojih sanj po lepem življenju.

Tako naj bo letošnji postni čas, z vso postno postavo, z vsem evangeljskim povabilom, s spodbudo Slovenske karitas in z osebnimi spokornimi vajami, nova luč in novo upanje na potu združitve z Vstalim Gospodom.

Vaši duhovniki


V času od 16. februarja do 1. marca, NI VEROUKA! Z rednim veroukom začenjamo v ponedeljek, 2. marca!

V sredo 18. februarja bo seja ŽPS po večerni sveti maši. Lepo vabljeni!

KRIŽEV POT v stolnici, v postnem času, bo vsak petek ob 17.30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!

Križev pot ob postnih petkih v stolnici pripravijo skupine:
– 20. februar 2015: Združenje Marije Pomočnice
– 27. februar 2015: Biblična skupina
– 6. marec 2015: Birmanci
– 13. marec 2015: Bralci Božje Besede
– 20. marec 2015: Prenova v Duhu
– 27. marec 2015: Kateheti
Besedila, ki se bodo molila pri križevem potu skupine poskrbijo same.

Zaradi križevega pota ob petkih bomo v postnem času častili Najsvetejše vsak četrtek ob 17.00 uri.

Križev pot na Hotizi bo 22. februarja ob 16.00 uri. Vabljeni člani ŽPS in vsi verniki.

V torek, 24. februarja, bo za člane Združenja Marije Pomočnice ob 17. uri molitvena ura pred Najsvetejšim, nato sveta maša.

Od 25. do 27. februarja bo v Kančevcih potekal Katehetski simpozij, ki se ga bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije. V času simpozija nas ne bo doma, hvala za raumevanje!

VPIS V ZASEBNI VRTEC LAVRA
Na enoti MURSKA SOBOTA – Gregorčičeva 2a:četrtek, 19., ponedeljek, 23. in
torek, 24. februarja 2015 od 10.00 – 16.00
Na enoti TIŠINA – Tišina 2a:
sredo, 18. in 25. februarja 2015 od 11.00 – 16.00
Zasebni vrtec Lavra deluje v Murski Soboti že več kot dvajset let, v enoti Tišina pa šesto leto. Otroci in vzgojno osebje skupaj ustvarjamo dom, v katerem se dobro počutimo. Delujemo po preventivnem vzgojnem sistemu sv. Janeza Boska in si prizadevamo za visoko strokovnost, globoko duhovnost ter široko srce. Temelj naših odnosov je vzgojna ljubezen, ki vsakega sprejema s spoštovanjem in odkriva v njem najboljše potenciale. Veselje, igra, glasba, predstave, gibanje na svežem zraku … so del našega vsakdanjega utripa življenja.
Najave in informacije tudi na:
telefon: 031/418 151
e-mail: vrtec.lavra-ms(a)guest.arnes.si, jozi.merlak(a)gmail.comČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 21. februarja 2015, ob 8. uri: SLOMŠKOVA in ZVEZNA ulica
– v soboto, 28. februarja 2015, ob 8. uri: Kardoševa, Kocljeva ulica, Trg Zmage in Ivanocijevo naselje.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.