Meni Zapri

Župnijski list št. 4/16

Leto XX — Številka 4 — 14. februar 2016

POSTNI ČAS KLIČE VSE NAS…

Postni čas, ki se začenja s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta.

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. STROGI POST je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo ZDRŽEK OD MESNIH JEDI je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek, ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb…), post in zdržek odpadeta.

SLOVENSKA KARITAS pa nas zadnja leta še posebej spodbuja in vabi, da bi se v postnem času odpovedali uživanju alkoholnih pijač z akcijo: 40. DNI BREZ ALKOHOLA. Gre za solidarnost in duhovno pomoč tistim, ki trpijo zaradi posledic alkohola v družinah, zaradi nesreč na cestah in zaradi bolezni, ki so posledice alkohola. Naj bo ta žrtev v tem letu namenjena tudi mladim, ki nas potrebujejo, kot vzornike in oporne točke za uresničevanje svojih sanj po lepem življenju.

Tako naj bo letošnji postni čas, z vso postno postavo, z vsem evangeljskim povabilom, s spodbudo Slovenske karitas in z osebnimi spokornimi vajami, nova luč in novo upanje na potu združitve z Vstalim Gospodom.

Vaši duhovniki


V času od 15. februarja do 27. februarja, NI VEROUKA! Z rednim veroukom začenjamo v ponedeljek, 29. februarja!

V soboto, 20. februarja, bo seja ŽPS po večerni sveti maši. Lepo vabljeni!

KRIŽEV POT v stolnici, v postnem času, bo vsak petek ob 17.30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!

Križev pot ob postnih petkih v stolnici pripravijo skupine:
– 19. februar 2016: Združenje Marije Pomočnice
– 26. februar 2016: Biblična skupina
– 4. marec 2016: veroučenci
– 11. marec 2016: bralci Božje Besede
– 18. marec 2016: Prenova v Duhu
Besedila, ki se bodo molila pri križevem potu skupine poskrbijo same.

Zaradi križevega pota ob petkih bomo v postnem času častili Najsvetejše vsako soboto ob 17.00 uri.

Križev pot po kapelah – v vaseh naše župnije, kjer stojijo kapele, se lahko verniki zbirate k molitvi križevega pota. Nekatere kapele so odklenjene samo enkratna mesec ko je sveta maša, postni čas je lahko priložnost, da se verniki zbirate k skupni molitvi križevega pota v kapeli. Križev pot v Krogu molijo vsak postni petek ob 17.00 uri.

V sredo, 24. februarja, bo za člane Združenja Marije Pomočnice ob 17. uri molitvena ura pred Najsvetejšim, nato sveta maša.

Od 15. do 17. februarja bo v Veržeju potekal Katehetski simpozij, ki se ga bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije. V času simpozija nas ne bo doma, hvala za raumevanje!

VPIS V VRTEC LAVRA – vrtec Lavra deluje v Murski Soboti že več kot dvajset let, v enoti Tišina pa sedmo leto. Otroci in vzgojno osebje skupaj ustvarjamo dom, v katerem se dobro počutimo. Delujemo po preventivnem vzgojnem sistemu sv. Janeza Boska in si prizadevamo za visoko strokovnost, globoko duhovnost ter široko srce. Temelj naših odnosov je vzgojna ljubezen, ki vsakega sprejema s spoštovanjem in odkriva v njem najboljše potenciale. Veselje, igra, glasba, predstave, gibanje na svežem zraku … so del našega vsakdanjega utripa življenja.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 20. februarja 2016, ob 8. uri: Dijaška, Mirna, Polje, Prvomajska ul., Ulica prekmurskih čet, Slava Klavore, Vinka Megle, Zofke Kvedrove in Vrtnarska ulica.
– v soboto, 27. februarja 2016, ob 8. uri: Plese, Poljska ul., Mala nov, Finžgarjeva, Vegova, Muzge in Panonska ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.