Meni Zapri

Župnijski list št. 4/18

Leto XXII — Številka 4 — 11. februar 2018

Sveto pismo v življenju Cerkve (KKC 131-141)

“V božji besedi je vsebovana tolikšna sila in moč, da je ta božja beseda za Cerkev opora in življenjska čilost, za otroke Cerkve trdnost vere, hrana duše ter čisti in neusahljivi studenec duhovnega življenja” (BR 21). “Kristusovim vernikom mora biti na široko odprt dostop do Svetega pisma” (BR 22). Cerkev “vse v Kristusa verujoče (…) močno in na poseben način spodbuja, naj si s pogostnim branjem Svetega pisma pridobijo ‘vzvišeno spoznanje Kristusa Jezusa’ (Flp 3,8). ‘Nepoznanje Svetega pisma namreč pomeni nepoznanje Kristusa”.(sv. Hieronim)

Vse Sveto pismo je ena sama knjiga, in ta ena knjiga je Kristus, kajti vse Sveto pismo govori o Kristusu, in vse Sveto pismo se v Kristusu izpolnjuje” (Hugo od sv. Viktorja,). “Sveto pismo vsebuje božjo besedo in je v resnici božja beseda, ker je navdihnjeno” (BR 24). Bog je avtor Svetega pisma kot navdihovalec njegovih človeških avtorjev; Bog deluje v njih in po njih. S tem daje gotovost, da njihovi spisi brez zmote učijo zveličavno resnico (prim. BR 11). Razlaga navdihnjenega Svetega pisma mora biti pozorna predvsem na to, kaj hoče Bog razodeti po svetih pisateljih za naše zveličanje. “To, kar prihaja od Duha, umevamo v polnosti samo po delovanju Duha” (Origen, hom. in Ex. 4,5). Cerkev sprejema 46 knjig Stare in 27 knjig Nove zaveze, ki jih ima v časti kot navdihnjene. Štirje evangeliji zavzemajo središčno mesto, ker je njihovo središče Kristus. Enota obeh zavez izvira iz enote božjega načrta in razodetja. Stara zaveza pripravlja Novo, medtem ko Nova dovršuje Staro; obe se medsebojno razjasnjujeta; obe sta resnična božja beseda. “Cerkev je Sveto pismo vedno spoštovala podobno kakor Gospodovo telo” (BR 21); oba hranita in usmerjata vse krščansko življenje. “Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč na moji stezi” (Ps 119,105; prim. Iz 50,4).


V času od 19. februarja do 2. marca, NI VEROUKA! Z rednim veroukom začenjamo v ponedeljek, 5. marca!

Od 21. do 23. februarja bo v Kančevcih potekal Katehetski simpozij, ki se ga bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije. V času simpozija nas ne bo doma, hvala za raumevanje!

Ob godu lurške Matere Božje in svetovnem dnevu bolnikov bo v kapeli soboške bolnišnice slovesna sveta maša, ki jo bo daroval p. Toni Brinjovc. V ponedeljek, 12. februarja, ob 14. uri, vabljeni v kapelo rakičanske bolnišnice.

Vabljeni na spominsko slovesnost ob 10. obletnici smrti duhovnika, častnega kanonika, pesnika in pisatelja, preroditelja Porabja Ivana Camplina, ki bo v soboto, 17. februarja 2018 v Martinju. Ob 10. uri se zberemo k molitvi pri njegovem grobu na pokopališču v Martinju. Sledila bo sveta maša v tamkajšnji kapeli Srca Jezusovega in Srca Marijinega. Sveto daritev bo ob somaševanju duhovnikov vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf.

V soboto, 24. februarja, vabljeni k molitveni uri pred najsvetejšim člani združenja Marije Pomočnice in večerni sveti maši. Po maši pa so člani vabljeni v dvorano veroučnih učilnic.

VPIS V VRTEC LAVRA – vrtec Lavra deluje v Murski Soboti in v enoti Tišina. Otroci in vzgojno osebje skupaj ustvarjamo dom, v katerem se dobro počutimo. Delujemo po preventivnem vzgojnem sistemu sv. Janeza Boska in si prizadevamo za visoko strokovnost, globoko duhovnost ter široko srce.

V postnem času vabljeni k molitvi križevega pota, ki bo na Hotizi vsako postno nedeljo ob 16. uri.
Molitev križevega pota na Hotizi:
– v nedeljo, 18. februarja 2018, ob 16. uri, vodi dekanija Murska Sobota,
– v nedeljo, 25. februarja 2018, ob 16. uri, vodi dekanija Lendava,
– v soboto, 3. marca 2018, ob 18. uri, križev pot za mlade,
– v nedeljo, 4. marca 2018, ob 16. uri, vodi župnija Odranci,
– v nedeljo, 11. marca 2018, ob 16. uri, vodita župniji Črensovci in Velika Polana,
– v nedeljo, 18. marca 2018, ob 16. uri, križev pot za družine,
– v nedeljo, 25. marca 2018, ob 16. uri, vodi dekanija Ljutomer.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 17. februarja 2018, ob 8. uri: ulica Štefana Kovača in Šercerjevo naselje.
– v soboto, 24. februarja 2018, ob 8. uri: Cvetna ulica, ulica generala Maistra in Kajuhova ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.