Meni Zapri

Župnijski list št. 4/19

Leto XXIII — Številka 4 — 10. februar 2019

Iz papeževe poslanice ob svetovnem dnevu bolnikov:
»Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte« (Mt 10,8)

Dragi bratje in sestre!

»Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte« (Mt 10,8). Te besede je Jezus izrekel, ko je poslal apostole oznanjat evangelij, da bi njegovo kraljestvo raslo z dejanji zastonjske ljubezni. Na 27. svetovni dan bolnikov, ki ga bomo slovesno obhajali 11. februarja 2019 v Kalkuti v Indiji, nas Cerkev – Mati vseh svojih otrok, zlasti bolnikov – spominja na to, da so velikodušna dejanja, kot je dejanje usmiljenega Samarijana, najbolj verodostojna sredstva evangelizacije. Skrb za bolne zahteva strokovnost, ljubeznivost ter iskrena, preprosta in svobodna dejanja, kot je objem, ki bližnjemu govori o tem, da je drugemu »drag«. Življenje je Božji dar. Sveti Pavel opominja: »Kaj imaš, česar bi ne prejel?« (1 Kor 4,7).

Prav zato, ker je človeško življenje dar, ga ni mogoče omejiti na osebno lastnino ali zasebno posest, kar velja predvsem za medicinski in biotehnološki napredek, ki bi lahko zamikal človeka, da bi prikrojil »drevo življenja« (prim. 1 Mz 3,24)….Vsak od nas je ubog, v stiski in siromašen. Ko se rodimo, potrebujemo skrb svojih staršev, da lahko preživimo, in v vseh obdobjih življenja v določenem smislu ostajamo odvisni od pomoči drugih. Vedno se bomo zavedali svojih omejitev »ustvarjenih bitij« v odnosu do drugih posameznikov in situacij. Odkrito priznanje te resnice nas ohranja ponižne in nas spodbuja, da smo v življenju dejavno solidarni. Takšno priznanje nas vodi k odgovornemu ravnanju za spodbujanje dobrega, ki je tako osebno kot skupno…

Ne bojmo se nase gledati kot na ljudi v stiski ali kot na odvisne od drugih, kajti kot posamezniki in z lastnimi prizadevanji ne moremo premagati svojih omejitev. Zato se ne bojmo priznati teh omejitev, kajti sam Bog se je po Jezusu ponižal k nam (prim. Fil 2,8) in se ponižuje še naprej. V našem uboštvu nam pomaga in nam naklanja darove, ki presegajo našo domišljijo…”


V času od 11. februarja do 22. februarja, NI VEROUKA! Z rednim veroukom začenjamo v ponedeljek, 25. februarja!

BLAGOSLOV PRENOVLJENE KLEKLOVE KNJIGARNE – DRUŽINA: V torek, 12. februarja, ob 13.00 uri, vabljeni h blagoslovu prenovljene Kleklove knjigarne – Družina. Knjigarna, ki deluje pod okriljem založbe Družina, je prenovljena in povečana. V prenovljenih prostorih se bo knjigarni pridružila še papirnica, kjer bo mogoče kupiti vse potrebno za pisarno, šolske potrebščine in učbenike. Papirnica založbe Družina, ki deluje v Kleklovi knjigarni, je v tem času edina papirnica v središču našega mesta.

Od 13. do 15. februarja bo v Kančevcih potekal Katehetski simpozij, ki se ga bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije. V času simpozija nas ne bo doma, hvala za raumevanje!

Ob godu lurške Matere Božje in svetovnem dnevu bolnikov bo v kapeli soboške bolnišnice slovesna sveta maša, ki jo bo daroval msrg. Franc Režonja. V ponedeljek, 11. februarja, ob 14. uri, vabljeni v kapelo rakičanske bolnišnice.

V sredo, 13. februarja, fatimski spomin, člani fatimske bratovščine vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim in sveti maši.

V nedeljo, 24. februarja, vabljeni k molitveni uri pred najsvetejšim člani združenja Marije Pomočnice in večerni sveti maši.

VPIS V VRTEC LAVRA – vrtec Lavra deluje v Murski Soboti in v enoti Tišina. Otroci in vzgojno osebje skupaj ustvarjamo dom, v katerem se dobro počutimo. Delujemo po preventivnem vzgojnem sistemu sv. Janeza Boska in si prizadevamo za visoko strokovnost, globoko duhovnost ter široko srce. Vpis otrok v vrtec Lavra bo potekal od 1. do 15. marca

V četrtek, 28. februarja, vabljeni na koncert Mladinskega zbora Glasbene šole Murska Sobota in violončelistov glasbenih šol Ljutomer in Murska Sobota. Koncert bo v naši stolnici ob 19.00 uri. Lepo vabljeni!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 16. februarja 2019, ob 8. uri: DIJAŠKA, MIRNA, POLJE, PRVOMAJSKA, ul. PREKMURSKIH ČET, ul. SLAVA KLAVORE, Ul. VINKA MEGLE, Ul. ZOFKE KVEDROVE in VRTNARSKA ul..
– v soboto, 23. februarja 2019, ob 8. uri: PLESE, POLJSKA ul., MALA NOVA, FINŽGARJEVA, VEGOVA, MUZGE, in PANONSKA ulica .


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.