Meni Zapri

Župnijski list št. 4/12

Leto XVI — Številka 4 — 19. februar 2012

POSTNI ČAS 2012

Postni čas je bil od vsega začetka čas intenzivne duhovnosti. Papež Leon Veliki je postni čas imenoval velike duhovne vaje vse Cerkve. Vse spokorne vaje so bile usmerjene na doživljanje Kristusove velikonočne skrivnosti. V tem času so skrbeli ne samo, da so več molili, temveč tudi, da so bolje molili, veliko so brali in razlagali Sveto pismo.

V tem času naj bi torej poglobili krščansko življenje, bolj pristno zaživeli tisto življenje, ki smo ga prejeli pri krstu. Uspešno sredstvo za poglabljanje krščanskega življe- nja pa je tudi pokora, ki po večstoletnem izkustvu ureja strasti; dviga duha, vliva moč in zagotavlja zmago. Pokoro imajo v vseh časih skoraj v vseh religijah v časti in jo tesno povezujejo s človekovim notranjim verskim čutom.

Pokora, ki nam jo Cerkev v pos- tnem času še posebno priporoča, je po svojem bistvu spreobrnjenje, duhovna prenova, obrat človeka od ničevosti in obrnitev k Bogu. Zato pa je pokora težka, boleča, a hkrati tudi tako lepa, plodovita in vesela. Torej pokora ne pomeni nekaj mučnega, morečega. Po svojem bistvu je nekaj veselega, osrečujočega, saj je to redna pot združenja z Bogom.

Postiti se, se pravi namenoma vpeljati v svoje vsakdanje življenje nekatere dejavnosti, ki nam pomagajo pri spokornosti in spreobračanju. Človek se namreč nikoli ne spremeni samo z lepimi željami in dobrimi nameni, ampak tako, da se zavzeto in disciplinirano loti dejavnosti, ki ga spreminjajo v boljšega človeka.


V času zimskih počitnic, od 20. do 25. februarja, NI VEROUKA!

DUHOVNE VAJE ZA MINISTRANTE bodo potekale v ponedeljek in torek, 20. in 21. februarja, v Veržeju.

V četrtek, 23. februarja, po večerni sv. maši, bo v župnijski dvorani srečanje članov ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE. V petek, 24. februarja, ob 17. uri pa bo potekala molitvena ura v stolnici. Lepo vabljeni.

Tako kot vsako leto se bo tudi letos, v mesecu marcu, začela “ROMARSKA POT MARIJE POMOČNICE” k družinam naših letošnjih prvoobhajancev. Lepa priložnost je, da molimo in smo povezani z družinami letošnjih prvoobhajancev.

V sredo, 22. februarja, je PEPELNICA – začetek postnega časa. Obred pepeljenja bo v sredo pri obeh svetih mašah.

POSTNA POSTAVA. Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti: STROGI POST JE NA PEPELNIČNO SREDO IN NA VELIKI PETEK. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na VSE PETKE V LETU. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je petek na praznik (cerkveni ali državni) ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …) post in zdržek odpadeta. Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa. Jezus naroča: “Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč
svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo.”

KRIŽEV POT v stolnici bo vsak petek ob 17. 30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vse postne petke bodo vodili in oblikovali križev pot letošnji birmanci in veroučenci, ob nedeljah pa različne molitvene skupine naše župnije.

Postni govori v naši stolnici bodo vsak petek pri večerni sveti maši. Govori so namenjeni vsem vernikom in so tematsko oblikovani, tako da v obdobju postnega časa preko govorov spoznamo določeno tematiko iz nauka Cerkve. Lepo vabljeni!

Postno romanje v ITALIJO, bo 23. in 24. marca. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni do konca meseca ferbruarja.

Škofijsko romanje na Slomškov grob, bo v soboto 3. marca. Iz naše župnije bo peljal avtobus, cena romanja s kosilom je 15 EUR. prijave zbiramo v župnijski pisarni ali pri Jožefu Golobu, do 25. februarja.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 25. februarja 2012, ob 8. uri, Partizanska ulica.
– v soboto, 3. marca 2012, ob 8. uri: Trstenjakova ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo in drugo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: v četrtek 8. marca in četrtek, 15. marca, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.