Meni Zapri

Župnijski list št. 4/13

Leto XVII — Številka 4 — 17. februar 2013

“JEZUS KRISTUS JE TRPEL…ŠEL PRED PEKEL…”

Katero mesto zavzema Kristusovo vstajenje v naši veri?
Jezusovo vstajenje je najvišja resnica naše vere v Kristusa in skupaj s križem predstavlja bistveni del velikonočne skrivnosti.

Katera “znamenja” izpričujejo Jezusovo vstajenje?
Poleg odločilno pomembnega znamenja praznega groba Jezusovo vstajenje izpričujejo žene, ki so Jezusa prve srečale in ga oznanile apostolom. Jezus se je nato “prikazal Petru in dvanajsterim. Nato se je prikazal več kot petsto bratom hkrati” (1 Kor 15,5-6) in še drugim. Apostoli si niso mogli izmisliti vstajenja, ker se jim je to zdelo nemogoče: Jezus jih je namreč celo grajal zaradi njihove nevere.

Zakaj je vstajenje hkrati presežen dogodek?
Čeprav je vstajenje, kolikor je to vstop Kristusove človeške narave v božjo slavo, zgodovinski dogodek, ugotovljiv in izpričan z znamenji in pričevanji, kot skrivnost vere presega in prerašča zgodovino. Zato se vstali Kristus ni pokazal svetu, temveč svojim učencem, katere je določil za svoje priče pred ljudstvom.

Kakšno je Jezusovo vstalo telo?
Kristusovo vstajenje ni bilo vrnitev v zemeljsko življenje. Njegovo vstalo telo je telo, ki je bilo križano in nosi znamenja njegovega trpljenja, a je odslej deležno božjega življenja z lastnostmi poveličanega telesa. Zaradi tega je vstali Jezus popolnoma svoboden, da se prikaže svojim učencem kakor in kjer hoče in pod različnimi podobami.

Na kakšen način je vstajenje delo svete Trojice?
Kristusovo vstajenje je presežno delo Boga. Tri božje osebe delujejo skupaj v skladu s tem, kar jim je lastno: Oče razodeva svojo moč; Sin “spet prejme” življenje, ki ga je svobodno daroval (Jn 10,17), ko združi svojo dušo in svoje telo, katero Sveti Duh oživlja in poveličuje.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (121-125)


V času od 18. februarja do 02. marca, NI VEROUKA! Z rednim veroukom začenjamo v ponedeljek, 04. marca!

DUHOVNE VAJE ZA MINISTRANTE bodo potekale v ponedeljek in torek, 18. in 19. februarja, v Veržeju. Ministranti vabljeni!

V nedeljo, 24. februarja, ob 17.30 uri vabljeni k molitvi križevega pota v stolnici člani združenja Marije Pomočnice.

KRIŽEV POT v stolnici bo vsak petek ob 17. 30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vse postne petke bodo vodili in oblikovali križev pot letošnji birmanci in veroučenci, ob nedeljah pa različne molitvene skupine naše župnije.

POSTNA POSTAVA:
Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti: STROGI POST JE NA PEPELNIČNO SREDO IN NA VELIKI PETEK. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na VSE PETKE V LETU. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je petek na praznik (cerkveni ali državni) ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …) post in zdržek odpadeta. Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.
Jezus naroča: “Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo.”

Agencija Ariturs vabi na romanje v SRBIJO, ki bo 04. in 06. aprila. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni do 10. marca. Cena romanja je 189 EUR.

V letu vere lahko v naši stolnici prejmete POPOLNI ODPUSTEK, ki ga lahko namenite sebi ali vašim pokojnim. Pogoji za popolni odpustek so: dobro opravljena sveta spoved, obhajilo in molitev po namenu svetega očeta. Popolni odpustek lahko prejmete vedno ko se udeležite bogoslužja v stolnici ali pa se v stolnici zadržite nekaj trenutkov v molitvi in zbranosti, ter zaključite z molitvijo po namenu svetega očeta in priprošnjo Mariji!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE V STOLNICI vsako sredo in petek pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 23. februarja 2013, ob 8.00 uri: Polana
– v soboto, 02. marca 2013, ob 8. uri: Veščica.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici