Meni Zapri

Župnijski list št. 5/14

Leto XVIII — Številka 5 — 2. marec 2014

SVETA EVHARISTIJA

Ali lomljenje kruha razdeli Kristusa?
Lomljenje kruha ne razdeli Kristusa. Ves Kristus je navzoč v vsaki od podob in ves v vsakem njunem delu.

Do kdaj traja Kristusova evharistična navzočnost?
Kristusova evharistična navzočnost traja tako dolgo, dokler obstajata evharistični podobi.

Kakšno češčenje gre zakramentu evharistije?
Temu zakramentu gre tako med mašo kakor tudi zunaj nje božje češčenje (latria). Cerkev namreč s kar največjo skrbnostjo shranjuje posvečene hostije, jih prinaša bolnikom in drugim osebam, ki se ne morejo udeležiti svete maše, jih izpostavlja slovesnemu češčenju vernikov in jih prenaša v procesijah. Cerkev vabi vernike k pogostnemu obisku in češčenju Najsvetejšega zakramenta, ki je shranjen v tabernaklju.

Zakaj je evharistija velikonočna gostija?
Evharistija je velikonočna gostija, ker nam Kristus, ki na zakramentalen način uresničuje svojo velikonočno skrivnost, podarja svoje telo in svojo kri kot hrano in pijačo ter nas združuje v svoji daritvi s seboj in med seboj.

Kaj pomeni oltar?
Oltar je simbol Kristusa samega, ki je navzoč kot daritvena žrtev (oltar – daritev na križu) in kot nebeška hrana, ki se nam daje (oltar – evharistična miza).

KOMPENDIJ KATEKIZMA KATOLIŠKE CERKVE (284-288)


V mesecu februarju ste verniki naše župnije, dobili anketo o župnijskem življenju. Anketa nam bo v pomoč pri načrtovanju pastoralnega dela, hkrati pa je bila priložnost, da sami podate svoje predloge in spodbude. Vsem, ki ste sodelovali se iz srca zahvaljujemo!

Postna postava: Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (letos 5. marca) in na veliki petek (letos 18. aprila). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta. Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.

KRIŽEV POT v stolnici, v postnem času, bo vsak petek ob 17.30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!

Zaradi križevega pota ob petkih bomo v postnem času častili Najsvetejše vsak četrtek ob 17.00 uri.

V petek, 7. marca, je Svetovni molitveni dan – ženske različnih veroizpovedi molijo skupaj. Molitveno bogoslužje bo v naši stolnici ob 17. uri. Vabljeni!

Srečanje starejše zakonske skupine bo v ponedeljek, 10. marca, po večerni sveti maši v veroučni učilnici.

V četrtek, 13. mraca, fatimski spomin, člani faimske bratovščine vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim, ki bo ob 17.00 uri!

V soboto, 22. marca, bo v Veržeju prevzem in predstavitev gradiv za letošnji Oratorij. Animatorji naše župnije vabljeni na to srečanje, ki se bo začelo ob 9.00 uri in bo trajalo do 13.00 ure.

Parkiranje avtomobilov ob nedeljah: Vljudno Vas prosimo, da ob nedeljah in praznikih, ne parkirate na tlakovanem dvorišču pri župnišču, kjer imamo avtomobile domači duhovniki. Duhovniki včasih ne moremo z dvorišča, če je potrebno iti v bolnišnico ali pa tisti duhovnik, ki pride od maše v Rakičanu komaj najde prostor za parkiranje. Hvala za razumevanje!

Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred sveto mašo!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek pri sveti maši zvečer. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 8. marca 2014, ob 8. uri: Krog – 2. skupina.
– v soboto, 15. marca 2014, ob 8. uri: Krog – 3. skupina.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici