Meni Zapri

Župnijski list št. 5/15

Leto XIX — Številka 5 — 1. marec 2015

DAN LJUBEZNI – PROTI NOVEMU DRUŽINSKEMU ZAKONIKU

»Mame in očetje imamo prvo in največjo odgovornost do otrok. Če živimo skupaj ali ne. Te odgovornosti nam ne more nihče vzeti in se je tudi sami ne moremo odreči. Mame in očetje smo ne samo po naravi, temveč tudi po zakonu in ustavi prvi in najbolj odgovorni za vzgojo in razvoj otrok. Če te odgovornosti ne opravljamo, nam lahko otroke tudi odvzamejo. Zdaj pa se želi prikazovati mamo in očeta kot tista, ki sploh nista dobra za vzgojo otrok. Dragi naši zakonodajalci, lepo vas prosimo, bodite skladni sami s seboj in omogočite mami in očetu, da opravljata svojo nalogo. Če tega ne boste storili in boste želeli staršem odreči našo temeljno naravno pravico in dolžnost za vzgojo otrok, se bomo temu prisiljeni upreti.«

Aleš Primc

“Koalicija Za otroke gre!”

Vabi vse zagovornike pravic otrok in staršev, da se zberejo v torek 3. marca 2015 ob 16.30 pred Državni zborom v Ljubljani. Z javnim shodom bomo pozvali poslanke in poslance, da zavrnejo radikalni predlog Združene levice in uvedbo redefinicije zakonske zveze, ki bo odprla vrata posvojitvam otrok v homoseksualne skupnosti ter diskriminaciji vseh, ki se ne strinjajo s sporno teorijo spola. Na shod, ki bo potekal v sproščenem kulturnem vzdušju pod geslom “Dan Ljubezni”, povabite prijatelje in znance. Prinesite zastave, harmonike in dobro voljo. Natančnejša navodila sledijo!

Torek 3. 3. ob 16.30 – Vabljeni na vseslovenski shod »Dan Ljubezni« pred Državni zbor!


Na današnjo nedeljo (1. marec) ste dobili volilne lističe za izbiro članov župnijskega pastorlanega sveta. Listek izpolnite tako, da obkrožite številko pred imenom in priimkom kandidata. Na vsakem listu bo zapisano število koliko članov lahko izbirate.
Izpolnjene lističe vrnete v nedeljo, 8. marca, pri vseh svetih mašah v skrinjice, ki bodo pripravljene.

Postna postava: Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti. Strogi post je in na veliki petek (letos 3. aprila). Ta dan se le enkrat do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta. Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.

KRIŽEV POT v stolnici, je vsak petek ob 17.30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!

Zaradi križevega pota ob petkih bomo v postnem času častili Najsvetejše vsak četrtek ob 17.00 uri.

Vabljeni na mesečni oratorij in dan odprtih vrat pri sestrah hčerah Marije Pomočnice v soboto, 7. marca, ob 9. uri. Skupaj bomo prepevali, molili, ustvarjali, se igrali in spoznavali življenje sester. Pridi, ne bo ti žal.

V soboto, 7. marca, vabljeni mladi, tudi veroučenci 9. razreda, iz naše župnije na Halasov križev pot na Hotizi. Odhod izpred župnišča ob 17.15 uri. Lepo vabljeni!

V postnem času, lepo vabljeni na križev pot na Hotizo. Vsako postno nedeljo popoldne, ob 16.00 uri, je na poti, po kateri je Božji služabnik Danijel Halas šel naproti mučeništvu in smrti, molitev križevega pota. Lepo vabljeni, da se pridružite!

V pripravi na škofijski misijon, lepo vabljeni k molitvi za blagoslov misijona, pa naj vašo molitev spremlja tudi kakšna postna žrtev ali odpoved.

Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek pri sveti maši zvečer. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 7. marca 2015, ob 8. uri: Stara ulica bloki št. 1,6,8,10 in privatne hiše.
– v soboto, 14. marca 2015, ob 8. uri: Stara ulica bloki št. 12,14,16,18,20,22.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.