Meni Zapri

Župnijski list št. 5/17

Leto XXI — Številka 5 — 26. februar 2017

POSTNI ČAS 2017

Vsako leto se vrača postni čas, štiridesetdnevna duhovna priprava na obhajanje velikonočnih dogodkov. Post začenemo s starodavnim obredom polaganja pepela na glavo kot znamenje ponižnosti in sprejemanja svoje omejenosti, tudi časovne, življenjske. Pepel je sad ognja, ki je gorel, simbol očiščenja. Spreobrni se in veruj evangeliju!

Čas šem je mimo. Odložiti je treba masko. Spet moramo pokazati svoj pravi obraz. Na pepelnico bomo pričeli štiridesetdnevne duhovne vaje za vse kristjane. Duhoven je tisti, ki ljubi. Ljubezen pa ima konkretne izraze, zato skušajmo biti v postnih dneh bolj duhovni, bolj potrpežljivi z ljudmi, vljudni, dobri, ponižni in odpustljivi. V postnem času gremo ljudje sami vase, iščemo vire življenja, postavljamo vrednote na pravo mesto. S pepelom spokornosti smo zaznamovani, pa ne zato, ker bi obupavali nad življenjem, marveč v globoki veri, da nam postna spokornost odpira vrata do radosti velikonočnega jutra.

Postni čas je bil od vsega začetka čas intenzivne duhovnosti. Papež Leon Veliki je postni čas imenoval velike duhovne vaje vse Cerkve. Vse spokorne vaje so bile usmerjene na doživljanje Kristusove velikonočne skrivnosti. V tem času so skrbeli ne samo, da so več molili, temveč tudi, da so bolje molili, veliko so brali in razlagali Sveto pismo.

Post ima kot cilj izprazniti naše srce, da ga potem lahko napolnim z važnejšim. Potrebno je čiščenje duše, da strmimo za veličino, veličino za katero smo bili ustvarjen od Boga.

Post ni sam sebi namen. Je preizkušeno sredstvo duhovne askeze, ki nas skupaj z molitvijo in dajanjem miloščine lahko postavi v pravo držo do Boga in do ljudi. Odločilno za pravilno razumevanje posta je, da ga ne gledamo izolirano, ampak predvsem v povezavi z molitvijo.


V tem tednu nadaljujemo z rednim veroukom po urinku.
V petek, 3. marca ob 17.00 uri bo v naši župniji Svetovni molitveni dan žensk različnih veroizpovedi. Skupaj bomo molili za potrebe in blagoslov žena. Lepo vabljeni!

POSTNI NAGOVORI – v letošnjem postnem času vabljeni, k postnim nagovorom, ki bodo ob sobotah zvečer ob 19.00 uri. Prvi nagovor bo v soboto, 4. marca, z naslovom: KRISTJANOV POST, RAST ALI…

V nedeljo, 5. marca ob 16.00 uri vabljeni člani župnijskega pastoralnega sveta na Halasov križev pot na Hotizo. Lepo vabljeni!

V torek, 7. marca bo slavilna sveta maša. Po maši bo molitev pred Najsvetejšim in po maši molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni.

Postna postava: Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dan se le enkrat do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta. Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.

KRIŽEV POT v stolnici, je vsak petek ob 17.30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!
Molitev križevega pota ob petkih vodijo veroučenci:
3. marec: Birmanci
10. marec: Veroučenci iz Rakičana – kaplan
Ob nedeljah pa molitev križevega pota vodijo molitvene skupine:
5. marec: Biblična skupina
12. marec: Fatimska bratovščina

Zaradi križevega pota ob petkih bomo v postnem času častili Najsvetejše vsak četrtek ob 17.00 uri.

POSTNA AKCIJA 40 DNI S SVETIM PISMOM – poleg postne akcije Slovenske Karitas, ki nas tudi v letošnjem postnem času vabi k akciji: 40 dni brez
alkohola, pa se lahko odločite tudi za branje Svetega pisma. Ob začetku postnega časa boste prejeli zgibanke, kjer bodo zapisani odlomki iz Svetega pisma, za vsakodnevno branje in premišljevanje. Lepo vabljeni, kdor želi, da se pridruži tej akciji!

Duhovna obnova in zakrament prve svete spovedi za vse veroučence 3. razreda, bo v soboto, 11. marca ob 14.00 uri! Veroučenci naj s seboj prinesejo sobne copate in malico. Starši veroučencev, 3. razreda, ste ob 17.00 uri vabljeni v dvorano veroučnih učilnic na sestanek. Duhovno obnovo zaključimo z večerno sveto mašo, ob 18.00 uri, kjer veroučenci sodelujejo!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 4. marca 2017, ob 8. uri: Slomškova in Zvezna ulica,
– v soboto, 11. marca 2017, ob 8. uri: Kardoševa, Kocljeva ulica, Trg Zmage in Ivanocijevo naselje.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.