Meni Zapri

Župnijski list št. 5/19

Leto XXIII — Številka 5 — 24. februar 2019

Postni čas 2019

Post ima cilj izprazniti naše srce, da ga potem lahko napolni z važnejšim. Potrebno je čiščenje duše, da strmimo za veličino, za katero smo bili ustvarjeni od Boga. Nekje sem zasledil razmišljanje o postu:

»Posti se soditi druge; odkrij Kristusa, ki v njih živi.
Posti se besed, ki ranijo; napolni se stavkov, ki ozdravljajo.
Posti se nezadovoljstva; napolni se z milostjo.
Posti se hitrosti; napolni se s potrpežljivostjo.
Posti se pesimizma; napolni se s krščanskim upanjem.
Posti se skrbi; napolni se z zaupanjem v Boga.
Posti se pritoževanja: napolni se z občudovanjem življenja.
Posti se pritiskov, ki ne izginejo; napolni se z molitvijo, ki ne neha.
Posti se bridkosti; napolni se z odpuščanjem.
Posti se lastne nezamenljivosti; napolni se razumeti druge.
Posti se tesnobe tvojih stvari; zavzemi se za širjenje Božjega kraljestva.
Posti se obupa; napolni se z vzpodbudo vere.
Posti se slabih misli; napolni se resnic, ki peljejo k svetosti.
Posti se vsega kar te oddaljuje od Jezusa; napolni se z vsem kar te z njim zbližuje.«

Dragi bratje in sestre!

»Pomni človek (adam), da si prah (adamah) in da se v prah (adamah) povrneš«- te besede so močan opomin človeku, da je ustvarjeno bitje. Na začetku postnega časa, na začetku poti spreobrnjenja, je dovolj, da se spomnimo, da je vsak od nas samo človek: ustvarjeno bitje, sestavljen iz zemeljskega prahu. Liturgija nas naslavlja z najbolj vzvišenim naslovom–ČLOVEK! V tem je vsa resnica o nas: resnica o ranjenosti, o krhkosti, o minljivosti in umrljivosti, vendar tudi resnica o ljubljenosti Ljubezni, katera ne umre.

V tem postnem času si priznajmo svojo ranjenost, grešnost, krhkost, minljivost, umrljivost in se pustimo, da nas preoblikuje Božja ljubezen in usmiljenje. Pustimo se popeljati na pot spreobrnjenja, saj je to pot k svetosti!

Časa imamo 40 dni…ZAČNIMO!

kaplan Aljaž


V četrtek, 28. februarja ob 19.00 uri bo v stolnici, koncert Mladinskega zbora Glasbene šole Murska Sobota in violončelistov glasbenih šol Ljutomer in Murska Sobota. Lepo vabljeni!

Na prvi petek, vabljeni k molitveni uri, sveti spovedi in sveti maši. Na prvi petek dopoldne obiskujemo bolnike po domovih. Sveti maši na prvi petek bosta v Murskih Črncih (16.00) in v Krogu (17.00). Na prvo soboto bosta sveti maši v Satahovcih (8.30) in v Rakičanu (17.00). Na prvi petek vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in starši. Obhajanje prvih petkov spada v redno pripravo na sveto birmo!

V petek, 1. marca 2019 ob 18.00 uri bo v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti, Svetovni molitveni dan žensk z naslovom: PRIDITE-VSE JE PRIPRAVLJENO! Ekumensko bogoslužje je letos pripravil slovenski odbor SMD. Skupaj bomo molili za potrebe in blagoslov žena. Lepo vabljeni!

V soboto, 2. marca 2019 ob 8.30 bo v Veržeju, pomladansko srečanje animatorjev, kjer bo predstavljeno vse o letošnjem oratoriju. Vabljeni animatorji in tisti, ki bi to želeli postati. Zberemo se ob 8.00 na župnijskem dvorišču, da se skupaj odpravimo v Veržej!

V torek, 5. marca ob 18.00 uri bo slavilna sveta maša. Po maši bo molitev pred Najsvetejšim in po maši molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

Zakrament prve svete spovedi za vse veroučence 3. razreda, bo v soboto, 9. marca 2019 ob 9.00 uri. Starši, prosimo da pospremite svoje otroke k zakramentu prve svete spovedi!

V soboto, 9. marca 2019 bo v Dolencih, postna duhovna obnova za vse članice in člane ŽPS iz župnij naše škofije. Članice in člani lepo vabljeni!

V nedeljo, 10. marca, bo ob 15.30 uri Halasov križev pot na Hotizi, ki ga pripravlja dekanija Murska Sobota. Še posebej lepo vabljeni članice in člani ŽPS in vsi ostali!

Pri večerni sveti maši na pepelnico in pri vseh nedeljskih svetih mašah v postnem času ob 8.30, bodo imeli veroučenci posebno sodelovanje. Na pepelnico, 6. marca 2019 ob 18.00 uri, sodelujejo veroučenci 9. razreda, na prvo postno nedeljo, 10. marca 2019 ob 8.30 uri, pa veroučenci iz Rakičana.

KRIŽEV POT v stolnici, je vsak petek in vsako nedeljo ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota! Molitev križevega pota v petek, 8. marca, vodijo veroučenci 7. razreda iz Murske Sobote, v nedeljo, 10. marca, pa kateheti.

Zaradi križevega pota ob petkih, bomo v postnem času častili Najsvetejše vsak četrtek ob 17.00 uri.

Birmanci, devetošolci, dijaki in študentje iz naše župnije ste vabljeni, da se v župnijski pisarni ali pri kaplanu Aljažu prijavite za Morje in Mladinski festival v Međugorju od 31. 7. – 6. 8. 2019. Ob prijavi dobite ostale informacije. Prijave sprejemamo do 31. 3. 2019. Lepo vabljeni!

Birmanci iz naše župnije ste vabljeni, da se v župnijski pisarni ali pri kaplanu Aljažu prijavite za izlet 15. 6. 2019 v zabaviščni park Gardaland, in obisk Padove (znana je po svetem Antononu Padovanskem in svetem Leopoldu Bogdanu Mandiću). Ob prijavi dobite ostale informacije. Prijave sprejemamo do 31. 3. 2019. Lepo vabljeni!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 2. marca 2019, ob 8. uri: SLOMŠKOVA in ZVEZNA ulica.
– v petek, 8. marca 2019, ob 8. uri: KARDOŠEVA in KOCLJEVA ulica, TRG ZMAGE in IVANOCIJEVO naselje.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.