Meni Zapri

Župnijski list št. 5/21

Leto XXV — Številka 5 — maj 2021

Marijin mesec – maj

Marija, Kristusova mati, se v litanijah imenuje Mati milosti Božje. Po milosti Božji je postala Marija zgled za vse matere. In vse, ki si želijo postati dobre matere, morajo živeti v posvečujoči milosti. Lahko je postati mati, zelo težko pa je izpolniti vse materinske obveznosti. Od zgoraj pride blagoslov na mater in na otroka. Kako naj bo grešna mati dobra mati? Zato trpijo brezsrčne matere s svojimi nesrečnimi otroki, s katerimi napolnjujejo svet.

Marija se imenuje Mati brezmadežna in brezgrešna. Mati: čista mora biti cela tvoja hiša, obleka, stanovanje in vsa živila. Brezmadežno tvoje srce in brez greha sad tvojega telesa. Iz tvojih materinskih prsi srka tvoj otrok kal dobrega in hudega. Vesela, jezljiva ali nevoščljiva mati vzgoji sebi enakega otroka.

Marija se imenuje Mati ljubezniva. Kako zelo zasluži to ime v betlehemski votlini, na begu v Egipt, v votlini junaštva, v nazareški hiši. S kakšno ljubeznijo išče svojega dvanajstletnega Jezusa in mu sledi vse do križa. Z enako ljubeznijo moraš tudi ti mati paziti na svoje otroke. Ne vzgajaj svojih otrok s slepo ljubeznijo, ki gleda skozi prste ali jih celo uči grešiti. Majhnim otrokom daj vso Sinovo dobroto, odraslim otrokom pa izroči svoje materinske križe, da bodo nekoč postali razsipni.

Marija se imenuje Mati čudodelna, ker z veliko požrtvovalnostjo spremlja svojega Božjega Sina skozi življenje. Za svoje otroke ne boš naredila nobenega čudeža, ampak jih boš osrečila, če jih obvaruješ greha in dobro vzgojiš.

Dante Alighieri o Devici Mariji pravi: »O, ti, ki si v tolikšni meri oplemenitila življenje, da je tisti, ki te je ustvaril, hotel postati tvoja stvar!« V mesecu maju se radi ustavljamo ob Mariji, Jezusovi in naši Materi. Marija je bila tako prežeta z ljubeznijo, da Bogu ni bilo »težko« sprejeti njenega telesa kot prvo bivališče na zemlji. Bog je »hotel postati njena stvar, njen otrok«. Jezus nas je usmeril k Mariji, da bi nas ona, bolj kakor kdorkoli drug, usposobila za prijateljstvo z Njim, za prijateljstvo, prežeto s plemenitostjo. Ne pozabimo torej: »Vsi smo poklicani k plemenitosti, ki razveseljuje Boga in bližnje!


Svete maše med tednom so zjutraj ob 7.00 uri in zvečer ob 19.00 uri. Za obisk svete maše med tednom ni potrebna prijava!

POSODOBITEV NAVODIL
Svete maše se obhajajo z ljudstvom. Za maše ob nedeljah se več ni potrebno prijaviti. Maše bodo ob običajnih urah: 7.00, 8.30, 10.00 in zvečer ob 19.00 uri.
Verniki so lahko navzoči v cerkvah do 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč. Medosebna razdalja med verniki mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
Stoli v cerkvi so postavljeni na določeno razdaljo, zato jih ne premikajte. Klopi so namenjene družinam iz istega gospodinjstva. Posamezniki sedite na stolih. Stojišč v cerkvi ni!
Pri organizaciji se naslanjamo na navodila SŠK, Škofije M. Sobota in vladne odloke. Prosimo vse, da upoštevate navodila NIJZ.

NE VELJA VEČ
Za udeležbo pri nedeljskih svetih mašah (TUDI ZA SVETO MAŠO V SOBOTO ZVEČER) se je potrebno še naprej osebno prijaviti na telefonsko številko 02/534-96-60, v času uradnih ur. V naši stolnici je prostora za 25 vernikov ali za eno družino ali člane skupnega gospodinjstva na 20 m2.
Ker zaradi omejitev ni ustrezne dostopnosti do duhovne oskrbe vsem vernikom, je mogoče prejeti sveto obhajilo izven svete maše, vsako nedeljo med 9.45 in 10.20 uro.

Veroučenci, posebej birmanci in prvoobhajanci, ter starši lepo vabljeni k sveti maši vsako nedeljo ob 19.00 uri.

ŠMARNICE – letos bodo šmarnice za otroke samo v stolnici in sicer od ponedeljka do sobote ob 18.00 uri, v nedeljo pa so veroučenci povabljeni k sveti maši ob 19.00 uri! Pri jutranji in večerni sveti maši bomo brali šmarnice za odrasle! Šmarnic po vaseh ne bo!

Z veseljem sporočamo, da bo letos potekal 1. Mladinski festival v Murski Soboti, ki bo tokrat zaradi trenutnih razmer potekal na daljavo. Vse od 2. 5. do 8. 5.2021 bo prenos dogajanja v celoti mogoče spremljati na našem Youtube kanalu Škofijski odbor za mladino Murska Sobota, na Exodus TV in Radio Ognjišče.

Vsak petek je v naši stolnici izpostavljeno Najsvetejše med 7.30 in 19.00 uro. K češčenju in molitvi vabljeni vsi verniki, prav tako pa tudi člani Fatimske bratovščine, Združenja Marije Pomočnice in vrtca Lavra.

V letošnjem letu ne bo vaških proščenj po kapelah:
– zaradi epidemije,
– težko je skrbeti za upoštevanje navodil, ki predvidevajo posameznika ali družino na 10 m2,
– mnogi niste obiskovali svetih maš zaradi strahu pred okužbami, če se bojimo okužbe v cerkvi, se lahko še bolj bojimo okužb na proščenju,
– udeležba vernikov iz vasi pri nedeljskih maša je zelo majhna. Bodo pa na dan vaškega proščenja maše v stolnici, kamor so povabljeni verniki iz tiste vasi!
V torek, 4. maja, zvečer ob 19.00 uri – Florijanova maša za vaščane Kroga.
V nedeljo, 23. maja, ob 10.30 uri – Binkošti, k maši vabljeni vaščani Satahovec.

PRVO SVETO OBHAJILO:
– za veroučence iz Murske Sobote, v nedeljo, 30. maja 2021.
– za veroučence iz vasi, v nedeljo, 6. junija 2021.
Srečanje za starše prvoobhajancev iz Murske Sobote bo v ponedeljek, 10. maja, ob 19.45 uri v stolnici. Srečanje za starše prvoobhajancev iz vasi pa bo v torek, 11. maja, ob 19.45 uri v stolnici. Zaradi omejitev prosimo, da na srečanje pride samo eden od staršev!

SVETA BIRMA: V naši župniji bo sveta birma v soboto, 3. julija, ob 9.00 uri. Srečanje za starše birmancev bo v petek, 21. maja, ob 19.45 v stolnici. Zaradi omejitev prosimo, da na srečanje pride samo eden od staršev! K pripravi na birmo in prvo sveto obhajilo spada tudi redno versko življenje (spoved, obhajilo ali sveta maša) in ne samo čakanje na datum slovesnosti! Udeležba birmancev in drugih veroučencev tako pri sveti spovedi, kot pri obhajilu ali sveti maši bi lahko bila dosti boljša. Možnost okužbe ne sme biti izgovor, ker potem, iz strahu pred okužbo, ne moremo imeti birme ali prvega svetega obhajila.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob četrtkih zjutraj.

Dragi verniki, vsako prvo nedeljo smo imeli nabirko za obnovo trga pred stolnico. Zaradi nastalih razmer bomo veseli, če boste kljub vsemu, svoj dar za obnovo trga darovali na TRR pri NLB: 02843-0263090952. Bog plačaj za vse vaše darove!

NAVODILA ZA OBHAJANJE SVETIH MAŠ V ČASU EPIDEMIJE:

Svete maše z udeležbo vernikov so dovoljene pod naslednjimi pogoji:
V cerkvi je lahko toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), kolikor zadoščajo predpisu 1 oseba (ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva) na 20 m2. Duhovnik(i) so na podlagi odloka v celoti izvzeti iz tega pogoja.

Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi.

Vsi prisotni (udeleženci in duhovnik) morajo ves čas nositi maske in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke.

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Med pristopom k obhajilu naj verniki spoštujejo medosebno razdaljo 1,5 metra.

Pred sveto mašo in po njej ni dovoljena nobena oblika zbiranja ali druženja v cerkvi ali pred cerkvijo.

Zakramenta svetega krsta in cerkvene poroke se lahko podeljujeta v krogu družin oziroma istih gospodinjstev.


Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino. Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.