Meni Zapri

Župnijski list št. 5/23

Leto XXVII — Številka 5 — maj 2023

Birma brez botrov buri duhove tako med »verniki« kot teologi in odpira vprašanja, o katerih se je dolgo molčalo

»Novico »o birmi brez botrov« so pograbili raznorazni lokalni mediji, pa tudi širše in ozračje je postalo kar vroče. Še posebej, ker bo »čast« prve birme brez botrov v maju doletela župnijo Beltinci, v kateri je bilo med raznimi strujami vernikov in privržencev tega ali onega že v preteklosti precej drugih nesoglasij. Situacija z botri je le podžgala sod smodnika, ki je bil pripravljen na vžig že veliko pred to temo.

Če odmislimo površinske in nič kaj dostojne internetne komentarje ljudi, ki so v bistvu eden od razlogov, zakaj se je murskosoboška škofija odločila za ta korak, se je v katoliškim medijih sprožila teološka razprava, ki odpira bistvo problema pastorale.

Ne vemo, če so se v murskosoboški škofiji prenove birmanske in tudi otroške pastorale lotili na pravi način. To bo pokazal čas. Vendar so se je vsaj lotili. Če si nalijemo čistega vina, način kot je sedaj, ne deluje. Služba botrov in tudi sam zakrament birme je v obliki, kot obstaja sedaj, v veliki meri povsem razvrednoten.

V murskosoboški škofiji vsaj skušajo nekaj spremeniti, izboljšati. Stopajo v neznano in za to je potreben pogum. So v areni in skušajo spremeniti potek igre. To je stvar, ki je vredna spoštovanja. Ostali smo gledalci na tribunah. Lahko spodbujamo, če nas prime, da bi se drli »fuj«, pa obstaja še tretja možnost, da smo preprosto tiho in opazujemo, kaj se bo zgodilo. Ker če mi vemo bolje, storimo bolje. Najlažje se je pritoževati in iskati napake pri tistem, ki dejansko nekaj dela. In kdor dela, seveda dela tudi napake.

Vse to nam kaže, da je Cerkev na pastoralnem razpotju. Imeti pogum in stopiti v neznano ter nenadoma izgubiti maso vernikov, ki to niso. Ali ostajati na tem razpotju, ne iti nikamor in pač čakati, da verniki počasi odidejo sami. Ali najti tretjo pot, po kateri jih še vedno na nek način spremljati …? Katerokoli pot bo Cerkev izbrala, se ne sme bati. Sveti Duh je z njo. To ji je obljubljeno in kakorkoli bo storila s predano vero, bo Bog obrnil v dobro. Kajti on lahko iz kamnov naredi kruh. Le iz mlačnežev ne more narediti ničesar. Če pa te vere v Svetega Duha nimamo, pa tudi sami nismo verniki.

Zato čestitke murskosoboški škofiji, da si je nekaj upala storiti. Tudi če morda ihtavo, je vseeno malo zazibala čoln slovenske cerkve, ki že tako dolgo stoji na mestu, da se je voda okoli njega že davno usmradila. Dotok sveže vode bo koristen in malo bomo vsi razmisli, kako naprej.«

Iz komentarja Andreje Barat (spletni portal Domovina): https://www.domovina.je/birma-brez-botrov-buri-duhove-tako-med-verniki-kot-teologi-in-odpira-vprasanja-okrog-katerih-se-je-dolgo-mizalo/


PASTORALNI DOGODKI

Verouka zaradi počitnic ne bo od 27. aprila do 2. maja! Z veroukom nadaljujemo po ustaljenem urniku v sredo 3. maja.

Na prvi petek, 5. maja, vabljeni k sveti spovedi, češčenju Najsvetejšega in k sveti maši.

Slavilna sveta maša bo v sredo, 3. maja, ob 19. uri, po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje.

Srečanje za ministrante: v soboto, 6. maja. V Murski Soboti ob 8.30 uri, v Martjancih pa ob 10. uri.

Srečanje animatorjev za oratorij: v soboto, 6. in 20. maja, od 9. – 11.30 ure.

Pogovorna skupina za odrasle: v sredo, 10. in 24. maja zjutraj ob 8. uri.

Verouk za odrasle: v torek, 16. maja ob 17. uri.

Srečanje za vdove in vdovce: v torek, 16. maja ob 9.30 uri.

Srečanje biblične skupine: v ponedeljek, 8. in 22. maja, po večerni sv. maši.

Škofijski dogodki za mlade: 27. maja ob 19. uri, Murska Sobota: SVETA MAŠA in srečanje voditeljev oratorija, animatorjev in družabni večer.

Seminar za bralce Božje besede bo v soboto, 20. maja; seminar se začne ob 9. uri, sklene pa predvidoma ob 12. uri. Seminar je namenjen novim bralcem in bralcem, ki že opravljajo
to poslanstvo, da si pridobijo ali obnovijo poznavanje svoje liturgične službe.

V nedeljo, 21. maja 2023, ob 20. uri, bo v stolnici že tradicionalni sakralni koncert MePZ Štefana Kovača Murska Sobota. Vabljeni.

V petek, 9. junija 2023, ob 19:30 uri, bomo v stolnici gostili zbor Junge Chöre München. Fantje in dekleta, stari od šest do osemnajst let, ki večinoma prihajajo iz Münchna, imajo številne koncerte, gostujejo v Nemčiji in tujini, skupaj pa preživljajo tudi prosti čas. Vabljeni.

ORATORIJ za otroke, bo letos za župnijo Murska Sobota in župnijo Martjanci potekal skupaj od 3. do 8. julija 2022 v Martjancih. Spoznavali bomo svetega Frančiška Asiškega.

Romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje bo v soboto, 24. junija. Sveta maša bo ob 10. uri, med sveto mašo bo možnost prejema bolniškega maziljenja. Pred mašo bo skupna molitev rožnega venca in priložnost za sveto spoved. Zaradi organizacije prevoza prosimo, da se za romanje na Brezje prijavite do 21. maja.

Majniško srečanje cerkvenih ljudskih pevcev, pri cerkvi sv. Ane v Boreči, bo 28. maja ob 14.30 uri. Pripravlja Škofijski odbor za ljudsko petje v sodelovanju z Župnijo Gornji Petrovci.

Molitev za sinodo – po župnijah bo 31. maja.

Mladi vabljeni na romanje v Medžugorje, Mladifest 2023 , ki bo od 24. do 30. julija. Prijave zbira g. kaplan.


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

Šmarnice v župniji Murska Sobota:
Krog: vsak dan ob 19. uri;
Murski Črnci: vsak dan ob 18. uri;
Rakičan: vsak dan ob 19. uri;
Satahovci: vsak dan ob 19. uri;
Lukačevci: vsak dan ob 19. uri;
Murska Sobota: vsak dan pri sestrah hčera Marije Pomočnice ob 18. uri (ob 17.30 igra, 18. šmarnice, 18.30 konec).

V mesecu maju vabljeni k šmarnični pobožnosti. Sklep šmarnične pobožnosti bo v sredo 31. maja pri večerni sveti maši, s procesijo in petjem litanij Matere Božje. S seboj prinesite sveče. K sklepu vabljeni vsi šmarničarji tako iz vasi kot iz mesta.

Na prvi četrtek, 4. maja, vabljeni k sveti spovedi, češčenju Najsvetejšega in k sveti maši.

Na prvi petek (5. maja) dopoldne bomo obiskali bolne in ostarele po domovih, prijavite jih pri članih ŽPS.

Proščenje v Krogu bo v nedeljo, 7. maja, sveta maša bo ob 10. uri. Sveta maša bo tudi na godovni dan sv. Florijana, 4. maja, ob 18. uri.

V soboto, 6. maja, ob 10. uri, bo sveta maša za veroučence in njihove družine. Sodelujejo veroučenci 7. in 8. razreda.

SREČANJE ZA STARŠE VEROUČENCEV 5. RAZREDA bo v soboto, 13. maja, po večerni sveti maši v stolnici. Veroučenci 5. razreda, do takrat NIMAJO VEROUKA!

V soboto, 13. maja, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V ponedeljek 22. maja, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

V sredo, 24. maja, bo sveto mašo vodil naš škof Peter Štumpf. Člani Združenja Marije Pomočnice lepo vabljeni. Po sveti maši člani vabljeni na druženje v dvorano župnijskega doma. V pripravi na praznik Marije Pomočnice bomo imeli izpostavljeno Najsvetejše 15., 16., 17., 18. in 19. maja.

Proščenje v Satahovcih bo na binkoštno nedeljo, 28. maja, ob 10. uri. Sveta maša v Satahovcih bo tudi na binkoštni ponedeljek ob 18. uri.

SVETA BIRMA: v nedeljo, 28. maja ob 10. uri.
Duhovna priprava na sveto birmo:
– 18., 19., 20., 22., 23., 24., 25., 26. maja pri sveti maši ob 19. uri;
– v nedeljo 21. maja se birmanci udeležijo ene od nedeljskih svetih maš;
– v sredo 24. maja bo srečanje birmancev, staršev in botrov z g. škofom Petrom Štumpfom ob 18. uri.
sveta spoved za birmance: 22. maja (1. in 4. skupina), 23. maja (2. skupina), 25. maja (3. skupina) ob 18. uri.
Sestanek za starše birmancev bo v torek, 23. maja, po sveti maši.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek med 18. in 18.45 uro, ta dan vodi somaševanje pri večerni sveti maši.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu maju (7. maja) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu aprilu ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 5.180,00 EUR (dolg 27.427,00 smo zmanjšali na 22.247,00). Bog plačaj za vse vaše darove!


ŽUPNIJA MARTJANCI

Šmarnice v župniji Martjanci:
V župnijski cerkvi vsak dan (razen ob sobotah in nedeljah) ob 18.30 uri. V soboto in nedeljo otroci pridejo k sveti maši in dobijo šmarnični listek pri sveti maši.
V mesecu maju vabljeni k šmarnični pobožnosti. Zaključek šmarnične pobožnosti bo v nedeljo, 28. maja, kamor so vabljeni vsi šmarničarji in otroški pevski zbor.

Vsak petek vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim ob 17. uri!

V četrtek, 4. maja, bomo obiskali bolne in ostarele po domovih. Prijavite jih do srede pri g. Stanislavu Lepoši.

Proščenje: Vučja Gomila: 14. maj ob 11. uri.

PRVO SVETO OBHAJILO: v nedeljo, 21. maja ob 10. uri. Duhovna priprava na prvo sveto obhajilo bo 17., 18. in 19. maja pri sveti maši ob 18. uri. Prva sveta spoved bo v četrtek 18. maja.


Mati moja, tvoja zvestoba v najpreprostejših krepostih nam je pokazala ravno pot do neba.
Sveta Terezija Deteta Jezusa

Naj še tako ljubiš presveto Devico Marijo, ona te bo vedno ljubila bolj, kot jo ljubiš ti.
Sveti Ignacij Lojolski

Naši materi Mariji svojo ljubezen izkažemo tako, da delamo za njenega sina Jezusa – z njim in po njem.
Sveta mati Terezija