Meni Zapri

Župnijski list št. 5/12

Leto XVI — Številka 5 — 4. marec 2012

SESTRE SVETE KLARE – KLARISE V NAŠI ŠKOFIJI

Sveta Klara (1193/94 – 1253) se je rodila v Assisiju bogatemu plemiču Favaroneju d´Offreduccio in materi Hortulani, ki je vzgajala svoje tri hčerke v trdni veri, plemenitosti in ljubezni do ubogih. Osemnajstletna se je po Frančiškovem zgledu leta 1212 odpovedala bogastvu in svetnemu blišču ter se povsem posvetila Bogu. Kmalu so se ji pridružile mlajša sestra Neža in druge prijateljice – in pri Svetem Damjanu je nastala redovna skupnost. Klara in njene sestre so živele v strogi klavzuri in skritosti preprosto, globoko bogomiselno življenje v najvišjem uboštvu ter sestrinski ljubezni in edinosti. Vse Klarino življenje je bilo zahvala, daritev in hvalnica Vsemogočnemu. Zvesto pokorna Božjim navdihom je v sebi utelesila izredne človeške in evangeljske vrednote v ubrani in zreli skladnosti milosti in narave. S pristno in globoko ljubeznijo do Kristusa in Njegove Matere Marije je junaško premagovala vse ovire. Modro razsodna in neomajno trdna je veselo in mirno hodila po svoji poti. Njen zgled je privabil mnogo deklet. Bila jim je dekla, mati in vzornica. Zaprta v majhen samostan je – s svojo molitvijo in žrtvijo – objemala vesoljno Cerkev.

Klara je bila prva žena v meništvu, ki je napisala svoje Vodilo in si izbojevala njegovo potrditev od papeža Inocenca IV.; potrdil ga je dva dni pred njeno smrtjo, 9.avgusta 1253.

Poleg Vodila so se nam ohranili tudi njena Oporoka, Blagoslov in pet pisem, od katerih je štiri pisala sv. Neži Praški.

Red se je hitro širil po Evropi; danes živi po vsem svetu okoli 16.000 sester klaris. Njim, pa tudi drugim, Klara še vedno žari kot čudovit vzor žene, ki presega vse čase.

Sestre Klarise bodo s svojo navzočnostjo bogatile tudi našo škofijo in sicer v Turnišču, kjer bodo imele svoj samostan. Molimo za uspeh njihovega poslanstva v naši škofiji.


KRIŽEV POT v stolnici bo vsak petek ob 17. 30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vse postne petke bodo vodili in oblikovali križev pot letošnji birmanci in veroučenci, ob nedeljah pa različne molitvene skupine naše župnije. Ob postnih petkih vabljeni k postnim govorom, ki so letos na temo glavni grehi. Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred sveto mašo!

V petek, 9. marca, ob 16.30 uri srečanje veroučencev, ki sodelujejo pri Slomškovem bralnem priznanju v veroučni učilnici.

13. marec – Fatimski spomin. Popoldne ob 17. uri bo molitvena ura v čast fatimski Materi Božji, v stolni cerkvi.

Srečanje starejše zakonske skupine bo v ponedeljek, 12. marca, ob 19.00 uri v veroučni učilnici.

Halasov križev pot na Hotizi, ki ga pripravljajo mladi iz naše škofije bo v soboto 10. marca ob 18.00 uri. Odhod izpred župnišča ob 17.30 uri. Vabljeni mladi iz naše župnije!

Halasov romarski shod v Lendavi bo v petek, 16. marca, ob 15.00 uri v župnijski cerkvi svete katarine v Lendavi. Lepo vabljeni!

Družine iz naše župnije vabljene na križev pot družin, ki bo na Hotizi v nedeljo, 18. marca, popoldne ob 15.00 uri. Zakonci in družine lepo vabljeni!

V tednu družine bi se radi spomnili vseh letošnjih ZAKONSKIH JUBILANTOV, ki letos praznujete: 5, 10, 20, 25, 30, 40, 50, 60 let, morda 65 let skupnega zakonskega življenja. Lepo vabljeni vsi letošnji jubilanti v nedeljo, 18. marca, k zahvalni sveti maši ob 10. uri, v stolnico. Za vas bodo rezervirani stoli pred oltarjem. Med sveto mašo boste obnovili zakonske obljube. Po sveti maši pa se bomo srečali v župnijski dvorani ob skromni pogostitvi.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– DEŽURSTVO: vsak prvi ponedeljek v mesecu od 15.30 do 17.00 ure.
– SPREJEMANJE OBLAČIL: vsak drugi petek v mesecu od 16.00 do 17.00 ure.
Na ta dan člani župnijske Karitas samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali pa hrane.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zjutraj od 6.30, v petek zvečer od 17.30 do 18. ure. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 10. marca 2012, ob 8. uri, Cankarjeva ulica.
– v soboto, 17. marca 2012, ob 8. uri: Čopova ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: v četrtek 8. marca in četrtek, 15. marca, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.