Meni Zapri

Župnijski list št. 5/13

Leto XVII — Številka 5 — 3. marec 2013

“JEZUS JE ŠEL V NEBESA, SEDI NA DESNICI BOGA, OČETA VSEMOGOČNEGA, OD ONDOD BO PRIŠEL SODIT ŽIVE IN MRTVE”

Kakšna sta smisel in odrešenjski pomen vstajenja?
Vstajenje je vrhunec učlovečenja. Vstajenje potrjuje Kristusovo božjo naravo kakor tudi vse kar je sam storil in učil, ter uresničuje vse božje obljube v naš blagor. Poleg tega je Vstali, zmagovalec nad grehom in smrtjo, počelo našega opravičenja in našega vstajenja: že sedaj nam daje milost posinovljenja, ki je stvarna deležnost pri njegovem življenju edinorojenega Sina; nato bo ob koncu časov obudil naše telo.

Kaj pomeni vnebohod?
Po štiridesetih dneh, odkar se je Kristus prikazoval apostolom pod podobo navadne človeške narave, ki je zastirala njegovo slavo Vstalega, gre Kristus v nebesa in sede na Očetovo desnico. Kristus je Gospod, ki odslej kraljuje s svojo človeško naravo v večni slavi Božjega Sina in nenehno posreduje za nas pri Očetu. Pošilja nam svojega Duha in nam daje upanje, da bomo nekoč prišli k njemu, saj nam je pripravil prostor.

Kako zdaj Gospod Jezus kraljuje?
Gospod vesoljstva in zgodovine, glava svoje Cerkve, poveličani Kristus skrivnostno ostaja na zemlji, kjer je njegovo kraljestvo že navzoče kot kal in začetek v Cerkvi. Nekoč bo zopet prišel poveličan, vendar ne vemo za čas njegovega prihoda. Zato živimo v čuječnosti in molimo: “Pridi, Gospod” (Raz 22,20).

Kakšen bo Gospodov prihod v slavi?
Po zadnjem kozmičnem pretresu tega minljivega sveta bo Kristusov prihod v slavi povezan z dokončnim zmagoslavjem Boga v paruziji (ponovnim prihodom) in s poslednjo sodbo. Tako bo božje kraljestvo prispelo do dovršitve.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (131-134)


KRIŽEV POT v stolnici bo vsak petek ob 17. 30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vbljeni k pobožnosti križevega pota!

Zaradi križevega pota ob petkih bomo v postnem času častili Najsvetejše vsak četrtek ob 17.00 uri.

Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred sveto mašo!

V soboto, 9. 3., je v Veržeju plenum škofijske karitas Murska Sobota. Prostovoljke in prostovoljci naše Karitas vabljeni!

V nedeljo, 10. marca, bo v Veržeju prevzem in predstavitev gradiv za letošnji Oratorij. Animatorji naše župnije vabljeni na to srečanje, ki se bo začelo ob 15.00 uri.

13. marec – Fatimski spomin. Popoldne ob 17. uri bo molitvena ura v čast fatimski Materi Božji, v stolni cerkvi.

Vabljeni na Halasov romarski shod, ki bo v soboto, 16. mraca, ob 15.00 uri, v Kotu pri Lendavi. Ob 15.00 uri bo molitev križevega pota in ob 16.00 uri sveta maša.

Srečanje starejše zakonske skupine bo v ponedeljek, 11. marca, ob 19.00 uri v veroučni učilnici.

V četrtek, 28. februarja 2013 ob 20. uri je nastopila doba izpraznjenega apostolskega sedeža (»sede vacante«). V osebnih in skupnih molitvah, pri sv. maši molimo za uspešno izvolitev novega vrhovnega pastirja Cerkve.

Ob prejeti novici, da je izvoljen novi papež, naj se najmanj 5 minut zvoni z vsemi zvonovi po vseh kapelah v naši župniji.

V petek, 15. marca, vabimo mlade na srečanje ob Katekizmu za mlade, ki bo v Veržeju ob 19.00 uri. Mladi vabljeni!

V soboto, 16. marca, vabimo k večerni sveti maši s taizejskimi spevi. Glasbeno sodelovanje bo oblikoval zbor Chorus z godalnim kvartetom. Lepo vabljeni!

Obisk bolnikov in ostarelih, za velikonočne praznike, po vaseh bo v petek, 15. marca z začetkom ob 9.00 uri. Obisk bolnikov bomo opravili tako kot ob prvih petkih v mesecu. Bolnike in ostarele prijavite pri članih župnijskega sveta!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo zjutraj in petek zvečer. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 09. marca 2013, ob 8. uri: Pušča 1. skupina,
– v soboto, 16. marca 2013, ob 8. uri: Pušča 2. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici