Meni Zapri

Župnijski list št. 6/16

Leto XX — Številka 6 — 13. marec 2016

DELA USMILJENJA

“Božje usmiljenje spreminja naša srca in nas usposablja, da ob tem, ko okušamo zvesto ljubezen, tudi mi postajamo usmiljeni. Božje usmiljenje vedno znova čudežno sije na naša življenja, nas navdihuje k ljubezni do bližnjega in k posvečanju tistemu, čemur cerkveno izročilo pravi duhovna in telesna dela usmiljenja. Ta dela nas opominjajo, da se vera kaže v oprijemljivih vsakdanjih dejanjih, s katerimi pomagamo bližnjim v telesnih in duhovnih stiskah, po čemer bomo tudi sojeni: v nasičevanju, obiskovanju, tolaženju in svetovanju. Zato sem izrazil upanje, da »bi krščansko ljudstvo ob tem jubileju premišljevalo o telesnih in duhovnih delih usmiljenja. Tako se bo prebudila naša vest, ki je pogosto dremava pred dramo revščine. Tako bomo vedno bolj vstopali v srce evangelija, kjer so ubogi privilegiranci Božjega usmiljenja«. Kajti v ubogih Kristusovo meso »spet postaja vidno kot mučeno, ranjeno, bičano, shirano, preganjano telo […], da bi ga mi prepoznali, se ga dotaknili in mu skrbno pomagali«. To je nezaslišana skrivnost brez primere, v kateri se trpljenje nedolžnega Jagnjeta razteza v zgodovino, to je zastonjska ljubezen gorečega grma, pred katero lahko skupaj z Mojzesom snamemo sandale, še zlasti ko so ubogi prav naši bratje ali sestre v Kristusu, ki trpijo zaradi vere. V luči te ljubezni, ki je močna kakor smrt, spoznamo, da so ubogi pravzaprav tisti, ki se ne želijo videti kot take. Imajo se za bogate, vendar so najbolj ubogi med ubogimi. Ubogi so, ker so sužnji greha, ki jih zavaja, in bogastva ne uporabljajo za služenje Gospodu in drugim, ampak da v svojih srcih zadušijo globoko spoznanje, da so tudi oni ubogi berači. Večjo moč in bogastvo imajo, bolj v njih rasteta ta slepota in zmota. Ubogi Lazar je podoba Kristusa, ki po ubogih prosi za naše spreobrnjenje. Kot tak predstavlja možnost spreobrnjenja, ki nam jo nudi Bog in ki jo z lahkoto spregledamo. Taki slepoti se pogosto pridruži tudi slepilo, da smo vsemogočni, v katerem se zlovešče odražajo besede hudega duha »bi postala kakor Bog«, ki so korenina vsega greha”.

papež Frančišek


V naši stolnici molimo križev pot vsak petek in nedeljo pol ure pred večerno sveto mašo.

DAROVANJE ZA NOVO KURILNO SEZONO bo na cvetno nedeljo pri vseh svetih mašah. Družina ali posameznik naj odda svoj dar v kuverti, na kateri naj bo zapisan naslov darovalca. Bog povrni za vsak vaš dar.

VELIKA SPOVED v naši župniji:
na cvetno nedeljo, 20. marca, od 14.00 do 18.00 ure! Popoldne bosta maši ob 14.30 in 16.00 uri in zvečer.
v ponedeljek, 21. marca, od 7.00 do 10.00 ure! Dopoldne bodo maše ob 7.00, 8.00 in 9.30 uri!

V ponedeljek 21. marca bo ob 17.00 molitev za člane ZMP. Po sveti maši pa mesečno srečanje v župnijski dvorani.

V torek 22. marca ob 17.00 vabljeni k molitveni uri za vrtec Lavra, za blagolslov naših družin, zaposlenih.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije in soboški škof Peter Štumpf vabita učitelje in ostale delavce v vzgojno-izobraževalnih ustanovah ter katehete na svetoletno romanje, ki bo v soboto, 2. aprila, s pričetkom ob 15. uri v Turnišču. Zaključek bo v naši stolnici s sv. mašo ob 19. uri. Romanje bo priložnost za molitev, spoved, evharistijo in druženje z drugimi pedagogi.

Priložnost za sveto spoved, v stolnici, je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo.
Od 14. marca naprej pa je priložnost za sveto spoved vsak dan od 17.00 ure!

Od 27. marca bodo svete maše zvečer ob 19.00 uri.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.

SVETOLETNI ODPUSTEK:
V svetem letu usmiljenja, ki ga je razglasil papež Frančišek, lahko verniki v naši stolnici prejmejo popolni odpustek, ki ga lahko namenijo sebi ali pa pokojnim. Za prejem popolnega odpustka, Cerkev določa, da je potrebno izpolniti naslednje pogoje:
– opraviti sveto spoved
– nenavezanost na greh
– sveto obhajilo
– molitev po namenu svetega očeta (Očenaš, Zdrava Marija, Slava Očetu in Apostolska veroizpoved)
Za sveto leto usmiljenja je papež določil, da poleg rednih pogojev za odpustek, romamo skozi sveta vrata usmiljenja. Poleg tega, lahko prejmemo odpustek, če pobožno molimo prižev pot, vsaj pol ure beremo Sveto pismo ali pobožno častimo Najsvetejši zakrament. NE POZABIMO, za prejem odpustka se vedno zahteva, da izpolnimo prve štiri pogoje.

Priloga župnijske lista Veliki teden v stolnici 2016 (PDF).ČIŠČENJE CERKVE:

– v PETEK, 18. marca 2016, ob 8. uri: Rakičan – 1. skupina (pospravimo tepihe).
– v PETEK, 25. marca 2016, ob 8. uri: Rakičan – 2. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.