Meni Zapri

Župnijski list št. 6/18

Leto XXII — Številka 6 — 11. marec 2018

Cvetna nedelja- Kristusov prihod v Jeruzalem

Prvi dan velikega tedna je cvetna nedelja ali oljčna nedelja, ko bogoslužje poudarja Jezusov slovesni vhod v mesto Jeruzalem. Sveti Evangelij slikovito prikazuje prihod našega Gospoda Jezusa v Jeruzalem. Cvetna nedelja ali oljčna nedelja je dan, ko se tega spominjamo. Kristus je najprej obudil Lazarja od mrtvih. Ljudske množice so prihajale, da bi videle Jezusa Kristusa in Lazarja. Mnogi so zatem odpotovali v Jeruzalem na Judovski praznik Pashe. Pasha je spomin na osvoboditev iz egiptovskega suženjstva. Hitro se je razvedelo, da je Jezus Kristus na poti v Jeruzalem. Množica je bila navdušena nad Kristusom. Prihajali so oljčnimi vejami in cvetjem in pozdravljali Jezusa Kristusa: „Hozana na višavah, blagoslovljen je kralj judovski, ki prihaja v imenu Gospoda.“ Apostoli so Jezusu pripeljali oslico, da bi Kristus zmagoslavno prijahal na njej v mesto. V tem trenutku se slišijo vzkliki veselja in petje množice, ki razglašuje Jezusa Kristusa za Kralja. Mnogi prisotni so bili prepričani, da bo Jezus Kristus osvobodil Jude rimskega suženjstva in sebe razglasil za zemeljskega kralja. Jezus Kristus se je v nekem trenutku klicev dobrodošlice zaustavil in gledajoč Jeruzalem, zajokal nad tem mestom.

Z prihodom Jezusa Kristusa v Jeruzalem, na cvetno nedeljo, se v resnici začenja uresničenje Jezusovega kraljestva. Vendar to ni, zemeljsko kraljestvo z oboroženo vojsko, policijo in državnim uradništvom, temveč kraljestvo ljubezni in miru, katero bo zavladalo v srcih ljudi, mož, žena in otrok. Jezus Kristus je bil razglašen za kralja, vendar ne tako, kot svet običajno razumeva kraljestvo. Do današnjega dne in za zmeraj, je Jezus Kristus kralj. Njegovo kraljestvo je tudi tukaj med nami. Ker je On kralj in kralj je nebes in zemlje do dokončanja odrešenjske zgodovine, potem smo mi njegovi podaniki. Ta odnos pa ima za nas posebne obveze. Kot kristjani, se spodobi, da spoštujemo našega Kralja, ker on od nas najprej zahteva poslušnost naših src, se mu obračamo z ljubeznijo in spoštovanjem do Njegovega nauka. To je da imamo radi drugi druge. Kakor tudi sebe. Kot kraljevi podaniki, Ga poslušajmo, saj nam je dal zakone in zapovedi, ki so napisani v Svetem Evangeliju. Kolikor bomo Jezusa Kristusa ljubili, ga poslušali, toliko bolj nam bo to ljubezen vračal in poslušal naše prošnje. Ostali zvesti Jezusu Kristusu, nam ne bo ničesar manjkalo. Jezus Kristus, ni prišel v Jeruzalem, da bi bil razglašen za kralja zemeljskega kraljestva, temveč da za nas trpi, umre in s svojim vstajenjem premaga smrt, da nas odkupi pri svojem Očetu. Cvetna nedelja je praznik, ki ga moramo gledati v povezavi na Veliki petek in Kristusovo vstajenje.


KRIŽEV POT v stolnici, je vsak petek ob 17.30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!
Molitev križevega pota ob petkih vodijo:
16. marec: Združenje Marije Pomočnice.
23. marec: bralci Božje besede.

V torek, 13. marca, fatimski spomin, člani fatimske bratovščine vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim.

KRIŽEV POT V NARAVI – bo v naši župniji na peto postno nedeljo, 18. marca, popoldne ob 15.00 uri. K sodelovanju vabljene vse skupine iz naše župnije in sicer po naslednjem vrstnem redu:
1. postaja: ŽPS; 2. postaja: Bralci Božje besede; 3. postaja: Prenova v Duhu; 4. postaja: Združenje Marije Pomočnice; 5. postaja: sestre HMP; 6. postaja: duhovnik; 7. postaja: Fatimska bratovščina; 8. postaja: biblična skupina; 9. postaja: zakonska skupina; 10. postaja: mladina; 11. postaja: ministranti; 12. postaja: rože ŽRV; 13. postaja: Karitas; 14. postaja: duhovnik.

OBISKI BOLNIKOV – v petek, 16. marca, od 9.00 ure naprej, bomo obiskali bolne in ostarele po domovih. Prijave zbirajo člani župnijskega sveta, bolne prijavite do četrtka – 15. marca.

Duhovna obnova za člane združenja Marije Pomočnice bo v Murski Soboti od petka, 16. marca do sobote 17. marca, v dvorani veroučnih učilnic. Duhovna obnova se bo začela v petek zjutraj ob 9.00 uri. Voditelj duhovne obnove bo gospod Tone Ciglar. Člani lepo vabljeni!

POSTNA DUHOVNA OBNOVA ZA ČLANE ŽPS – bo v soboto, 17. marca, ob 9.00 uri v župnij Radenci. Zberemo se na župnišču ob 8.30 zaradi organiziranja prevoza. Člani župnijskega sveta lepo vabljeni!

VELKA SPOVED V NAŠI ŽUPNIJI – bo na cvetno nedeljo, 25. marca, od 14.00 do 19.00. Odmor za spovednike bo med 15.30 in 16.00 ter med 17.30 in 18.00. Hvala za razumevanje!
Spovedovanje se bo nadaljevalo v ponedeljek, 26. marca, od 7.00 do 10.00 ure.

DAROVANJE ZA KURJAVO – dragi verniki vsako leto ob cvetni nedelji darujete za kurjavo. Nabirka za kurjavo bo tudi letos na cvetno nedeljo, 25. marca, pri vseh svetih mašah. Svoj dar lahko darujete v kuverti na kateri naj bo zapisan naslov darovalca. Bog plačaj!

Romanje v Međugorje – od 3. do 6. aprila vabljeni na romanje v Međugorje, ki ga pripravlja Karizmatična prenova Slovenije. Prijave zbiramo na župnišču, do 17. marca!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsak petek zvečer pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.

V SOBOTO, 24. MARCA, PONOČI PREMAKNEMO URE (za eno uro naprej). VEČERNE SVETE MAŠE BODO, OD NEDELJE, 25. MARCA, OB 19.00 URI.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 17. marca 2018, ob 8. uri: Plese, Poljska, Mala nova, Finžgarjeva, Panonska, Vegova ulica, Müzge
– v soboto, 24. marca 2018, ob 8. uri: Rakičan – pospravljanje tepihov v cerkvi.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.