Meni Zapri

Župnijski list št. 6/19

Leto XXIII — Številka 6 — 10. marec 2019

Sveti Jožef, Jezusov rednik

Ime Jožef je hebrejskega izvora in pomeni “Bog naj doda potomstvo”. Osnova vseh odlik svetega Jožefa je dejstvo, da je bil od vekomaj izbran za “ženina” deviškega moža Marije, iz katere si je druga božja oseba po moči Svetega Duha privzela človeško naravo, da bi odrešila človeštvo. Jožef je bil z Marijo zvezan v resničnem zakonu, zato je pred postavo veljal za očeta učlovečenega božjega Sina. Zakaj gleda Cerkev v svetem Jožefu svojega posebnega zavetnika? Zato, ker je bil varuh svete nazareške družine, ki je že vsebovala začetke nastajajoče Cerkve: Kristusa kot prvorojenca božjih otrok, vseh kristjanov, in Marijo, deviško Mater vseh članov Kristusovega skrivnostnega telesa.

Vzvišeni nalogi Marijinega deviškega moža in Jezusovega deviškega očeta (pravimo mu tudi Jezusov “rednik” ali “krušni oče”) ustreza tudi Jožefova edinstvena svetost. Mnogi teologi izrecno trdijo, da je bil sveti Jožef zaradi svoje vzvišene naloge, ki mu jo je Bog namenil pri skrivnosti učlovečenja in odrešenja, že od začetka utrjen v milosti. Sveti Jožef je živel nekako “v ozadju” tako v sveti Družini kot tudi v Cerkvi.

Sledovi češčenja svetega Jožefa so sicer vidni že pri nekaterih cerkvenih očetih v 5. stoletju, vendar so njegov praznik začeli obhajati v javnem cerkvenem bogoslužju šele v 14. stoletju. Polagoma se je češčenje tega tihega, junaško ponižnega pričevalca za Kristusa v Cerkvi vedno bolj uveljavljalo.

Sveti Jožef je zavetnik v družinskih zadevah, k njemu se zatekajo v gospodarskih stiskah. Poseben zavetnik je sveti Jožef krščanskim očetom v skrbi za družino in otroke, še posebej je zavetnik in priprošnjik tistih, ki si morajo s trdim delom služiti svoj kruh. Ker je bil sveti Jožef deležen sreče, da sta ob njegovi smrtni postelji stala Jezus in Marija (evangeliji tega sicer ne poročajo, lahko pa upravičeno sklepamo), velja sveti Jožef za posebnega priprošnjika za srečno zadnjo uro.


Pri vseh nedeljskih svetih mašah v postnem času ob 8.30, bodo imeli veroučenci posebno sodelovanje. Na drugo postno nedeljo, 17. marca, sodelujejo veroučenci od 1. do 4. razreda iz Kroga, na tretjo postno nedeljo, 24. marca, pa veroučenci 2. razreda iz Murske Sobote.

KRIŽEV POT v stolnici, je vsak petek in vsako nedeljo ob 17.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota! Sodelovanje pri molitvi križevega pota:
– v petek 15. marca veroučenci 7. razreda iz Rakičana; v nedeljo 17. marca setre HMP.
– v petek 22. marca veroučenci, ki obiskujejo verouk v Murski Soboti pri katehistinji Anici; v nedeljo 24. marca pa člani ZMP.

Zaradi križevega pota ob petkih, bomo v postnem času častili Najsvetejše vsak četrtek ob 17.00 uri.

V sredo, 13. marca, fatimski spomin, člani fatimske bratovščine vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim.

V soboto 16. marca ob 19.00 uri, bo v naši stolnici koncert 50 članskega univerzitetnega zbora Con Fuoco iz Krakova (Poljska), ki prihaja na povabilo MePZ Štefana Kovača Murska Sobota. Pri nas so gostovali že v letu 2011. Lepo vabljeni!

V soboto, 16. marca po večerni sveti maši, bo srečanje mladih. Mladi lepo vabljeni!

V soboto 23. marca ob 18.00 uri, bo na Hotizi Halasov križev pot mladih naše škofije. Vabimo birmance, devetošolce, dijake in študente, da se skupaj odpravimo na križev pot. Odhod iz župnijskega dvorišča bo ob 17.15. Lepo vabljeni!

Romanje v Međugorje – od 23. do 26. aprila vabljeni na romanje v Međugorje, ki ga pripravlja Karizmatična prenova Slovenije. Prijave zbiramo na župnišču, do 20. marca!

Letošnji oratorij bo potekal od 7. do 13. julija. Letos bo osrednji lik oratorija Peter Klepec.

Birmanci, devetošolci, dijaki in študentje iz naše župnije ste vabljeni, da se v župnijski pisarni ali pri kaplanu Aljažu prijavite za Morje in Mladinski festival v Međugorju od 31. 7. – 6. 8. 2019. Ob prijavi dobite ostale informacije. Prijave sprejemamo do 31. marca. Lepo vabljeni!

Birmanci iz naše župnije ste vabljeni, da se v župnijski pisarni ali pri kaplanu Aljažu prijavite za izlet, ki bo 15. junija, v zabaviščni park Gardaland, in obisk Padove (znana je po svetem Antononu Padovanskem in svetem Leopoldu Bogdanu Mandiću). Ob prijavi dobite ostale informacije. Prijave sprejemamo do 31. marca. Lepo vabljeni!

G. škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsak petek zvečer pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 16. marca 2019, ob 8. uri: STARA ulica (stanovanjski bloki in privatne hiše).
– v soboto, 23. marca 2019, ob 8. uri: RAKIČAN-pospravljanje tepihov v cerkvi.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.