Meni Zapri

Župnijski list št. 6/20

Leto XXIV — Številka 6 — junij 2020


PASTORALNI DOGODKI

PRVO SVETO OBHAJILO za veroučence, ki obiskujejo verouk v Krogu, Rakičanu in Pušči, bo v nedeljo 14. junija. Prvoobhajance in starše vabimo na skupno pripravo na slovesnost prvega svetega obhajila: v ponedeljek 8. junija, v sredo 10. junija in v petek 12. junija. Zbrali se bomo pri večerni sveti maši, kjer bomo spoznavali pomen svete maše, po maši pa se bomo pripravljali na slovesnost prvega svetega obhajila. V ponedeljek bo ob 18. uri sveta spoved za starše in prvoobhajance iz Kroga, v sredo ob 18. uri za starše in prvoobhajance iz Rakičana, v petek ob 18. uri pa za starše in prvoobhajance iz Pušče. Starše prosimo, da pri sveti maši sedite skupaj z otroki.

PRVO SVETO OBHAJILO za veroučence, ki obiskujejo verouk v M. Soboti, bo v nedeljo 21. junija. Prvoobhajance in starše vabimo na skupno pripravo na slovesnost prvega svetega obhajila: v ponedeljek 15. junija, v sredo 17. junija in v petek 19. junija. Zbrali se bomo pri večerni sveti maši, kjer bomo spoznavali pomen svete maše, po maši pa se bomo pripravljali na slovesnost prvega svetega obhajila. V ponedeljek bo ob 18. uri sveta spoved za starše in prvoobhajance iz I. skupine, v sredo ob 18. uri za starše in prvoobhajance iz II. skupine, v petek ob 18. uri pa za starše in prvoobhajance iz III. skupine. Starše prosimo, da pri sveti maši sedite skupaj z otroci.

Ker so po novih-sproščenih ukrepih javna bogoslužja in drugi verski shodi zunaj cerkva dovoljeni, bomo naknadno obhajali tudi proščenja, ki so odpadla:
– proščenje v Krogu bo v nedeljo 5. julija ob 10. uri;
– proščenje v Satahovcih bo v nedeljo 12. julija ob 10. uri.

V nedeljo 28. junija ob 10. uri, bo proščenje v Lukačevcih. V nedeljo 19. julija ob 10. uri, bo proščenje v Pušči.

V torek 9. junija, začenjamo tedenska srečanja Karizmatične prenove.

V četrtek 11. junija, obhajamo slovesni praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Svete maše bodo ob 8., 10. in zvečer ob 19. uri. Po vsaki sveti maši se bomo zbrali zunaj na trgu, kjer bomo izpostavili Najsvetejše, imeli molitev, ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim na vse strani neba. Večerno sveto mašo bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf. Vej in zunanjih oltarjev letos ne bomo pripravljali.

SREČANJE MINISTRANTOV bo v soboto 13. junija ob 9. uri, SREČANJE MLADIH pa ob 20. uri.

ZAKLJUČEK VEROUKA bo potekal v tednu od 22.-26. junija. Zaključek bo potekal ob dnevih in urah v Krogu, Rakičanu in Murski Soboti, kot je potekal verouk v tem veroučnem letu, razen tistih veroučencev, ki so imeli verouk ob četrtkih. Vsi veroučenci, ki so imeli verouk ob četrtkih pridejo k zaključku verouka v Mursko Soboto v sredo ob 13.30 uri. Veroučenci bodo prejeli potrdilo o opravljenem verouku, ter prijavnico in informacije o poteku verouka v novem veroučnem letu.

V naši škofiji letos zopet nimamo duhovniškega posvečenja, zato tudi nove maše ne. Povežimo se v molitvi za letošnje slovenske novomašnike in nove duhovne poklice. CELONOČNO BDENJE soboške škofije za nove duhovne poklice bo v noči iz 28. na 29. junij, po nekaterih župnijah naše škofije. Začetek bdenja in češčenja v naši stolnici bo v nedeljo 28. junija ob 19. uri s sveto mašo, nato sledi celonočna molitev. Urnik češčenja in bdenja naše župnije:
od 21.-22. ure: člani karizmatične prenove;
od 22.-23. ure: člani molitvenih skupin;
od 23.-24. ure: verniki iz Veščice, Polane in Pušče, mladi;
od 24.-1. ure: verniki iz Rakičana, člani biblične skupine;
od 1.-2. ure: verniki iz Murske Sobote, izredni delivci obhajila;
od 2.-3. ure: verniki iz Murskih Črnec, sestre HMP;
od 3.-4. ure: verniki iz Kroga, člani ŽPS;
od 4.-5. ure: verniki iz Satahovec, bralci Božje besede;
od 5.-6. ure: verniki iz Borejec, člani župnijske Karitas;
od 6.-7. ure: verniki iz Lukačevec, Černelavec; člani ZMP.
Sklep bdenja in češčenja bo v ponedeljek 29. junija ob 7. uri s sveto mašo.

PRIPRAVA NA KRST poteka vsak 1. in 3. četrtek v mesecu, po večerni sveti maši. PRIPRAVA NA POROKO pa vsako 1., 2., 3., 4. nedeljo v mesecu ob 15. uri.

SVETA BIRMA bo v naši župniji v soboto 26. septembra. Obhajanje zakramenta svete birme je dovoljeno z upoštevanjem navodil, kakor veljajo za sveto mašo. Birmanci morajo imeti vsaj tri neposredna srečanja s katehetom, opraviti devetdnevnico in srečanje z birmovalcem. Več informacij sledi v naslednjih mesecih.


Navodila slovenskih škofov v času začasne umiritve epidemije COVID-19, dodatno sproščanje ukrepov

SVETA MAŠA

Udeležba je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo. Ko vernik prihaja v cerkev in odhaja iz nje, si mora razkužiti roke in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra (to ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva). V primeru, da to ni mogoče, mora nositi zaščitno masko. Otrokom in mladoletnikom ni treba nositi mask.

Na koru so lahko organist in pevci, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo 1,5 metra. Vsem pevcem se priporoča uporaba mask.

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko.

SPOVEDOVANJE v spovednicah je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) ter se spovednico redno prezračuje in čisti. Spovedanec si pred vstopom v spovednico razkuži roke in vanjo vstopa z masko. Zakrament svete spovedi se lahko obhaja tudi v veroučnih prostorih, ki jih je treba redno prezračevati. Pri spovedi spovedanec in spovednik ohranjata razdaljo 1,5 metra. Spovedujemo vsak dan pol ure pred jutranjo sveto mašo in eno uro pred večerno sveto mašo.

Za obhajanje zakramenta SVETEGA KRSTA in SVETEGA ZAKONA veljajo enaki pogoji kot za sveto mašo.

Obhajanje zakramenta SVETEGA BOLNIŠKEGA MAZILJENJA je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Duhovnik, ki obišče bolnika na domu, naj nosi masko in si razkuži roke pred obiskom in po njem. Obiski bolnikov za prve petke so dovoljeni. Bolnike bomo na domu bomo začeli obiskovati z mesecem julijem.

CERKVENI POGREBI so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov.

Škofijske in župnijske PISARNE, cerkveni arhivi ter drugi cerkveni uradi so lahko odprti za obiskovalce pod naslednjimi pogoji: v pisarni je samo en obiskovalec, ki mora ohranjati razdaljo 1,5 metra, nositi masko ter si ob vstopu razkužiti roke. Duhovnik ali uslužbenec, ki dela v pisarni, odprti za javnost, mora prostore pogosto zračiti.

Škofje vabijo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da nadaljujejo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda ter konec epidemije.

Sprejeti ukrepi veljajo do preklica. Če bo prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja in zaostrovanja državnih navodil, bo vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejel dodatne omejitve na področju verskega oziroma bogoslužnega življenja župnij.