Meni Zapri

Župnijski list št. 7/17

Leto XXI — Številka 7 — 26. marec 2017

Papeževa homilija
Odpuščanje je skrivnost, ki jo je težko razumeti (Mt 18, 21-35)

Papež Frančišek je izhajal iz Božje besede, s katero nam Cerkev pomaga vstopiti v to skrivnost odpuščanja, v veliko delo Božjega usmiljenja. Prvi korak je sram zaradi lastnih grehov. Sveti oče je razložil, da je to milost, katere ne moremo doseči sami. Izkusiti jo je bilo zmožno Božje  ljudstvo, ki je bilo žalostno in ponižano zaradi svojih krivd, kakor v prvem berilu pripoveduje prerok Danijel. Medtem ko protagonist evangeljskega odlomka (Mt 18, 21-35) tega ne zmore: služabnik, ki mu gospodar odpusti, čeprav je njegov dolg velik, sam ne zmore odpustiti svojim dolžnikom. Ta ni razumel skrivnosti odpuščanja. Tako je poudaril papež, nato pa spomnil vernike na vsakdanjost.

Če bi jih vprašal, ali so vsi grešniki, bi bil odgovor: »Da, vsi.« In da bi prejeli odpuščanje za svoje grehe, se nato spovemo. »’In kako se greš spovedat?’ – ‘Grem, povem svoje grehe, duhovnik mi odpusti, mi naroči, naj zmolim tri Zdravamarije, in nato se v miru vrnem.’ Ti nisi razumel,« je opozoril papež Frančišek: »V spovednico si šel le, da bi opravil neko bančno storitev ali nek pisarniški postopek. Tja nisi šel osramočen zaradi tistega, kar si storil. V svoji vesti si videl nekaj madežev in zmotil si se, ker si verjel, da je spovednica čistilnica, ki bo odstranila madeže. Bil si nesposoben sramovati se svojih grehov.« Če se ne zavedaš, da ti je bilo odpuščeno, ne boš nikoli mogel odpustiti Odpuščanje, prejeto od Boga, »čudovito delo, ki ga je storil v tvojem srcu«, mora vstopiti v zavest. V nasprotnem primeru greš ven, srečaš prijatelja, prijateljico in začneš nekoga obrekovati ter tako še naprej grešiš: »Odpustim lahko le, če čutim, da mi je bilo odpuščeno.«

»Če se ne zavedaš, da ti je bilo odpuščeno, ne boš nikoli mogel odpustiti, nikoli. Vedno ostane tista drža, ko bi radi z drugimi obračunali. Odpuščanje je celostno. Toda odpusti se lahko le, ko čutim svoj greh, se sramujem, me je sram in prosim Boga odpuščanja, čutim, da mi je Oče odpustil in tako lahko odpustim. Če ni tako, ni mogoče odpustiti, tega nismo zmožni. Zato je odpuščanje skrivnost.«

Služabnik iz evangeljskega odlomka ima občutek, da »jo je dobro odnesel« in da je bil zvit. Ni pa razumel gospodarjeve velikodušnosti. Kolikokrat, je pripomnil papež, se tako počutimo tudi mi, ko gremo iz spovednice: čutimo, da smo jo dobro odnesli. In to ne pomeni prejeti odpuščanja, temveč predstavlja hinavščino ukradenega odpuščanja, a zgolj »navideznega odpuščanja«.


Zaradi spremembe ure so večerne svete maše ob 19.00 uri!

DUHOVNA OBNOVA ZA VEROUČENCE 1. RAZREDA – bo v soboto, 1. aprila, ob 17.00 uri. Veroučenci naj s seboj prinesejo sobne copate in barvice. Zberemo se v vrtcu Lavra. Starše veroučencev 1. razreda, pa vabimo na srečanje, ki bo v župnijski dvorani ob 18.00 uri.

KRIŽEV POT V NARAVI – bo v nedeljo, 2. aprila, ob 15.00 uri. V primeru dežja bomo križev pot molili v stolnici! Razpored sodelujočih je zapisan v prejšnji številki župnijskega lista.

SLAVILNA SVETA MAŠA bo v torek, 4. aprila ob 19.00 uri! Po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje! Lepo vabljeni!

Spovedovanje in obisk bolnik ob pripravi na velikonočne praznike bo na prvi četrtek, 6. aprila, od 8.30 ure naprej. Bolne in ostarele prijavite na župnišču ali pri članih župnijskega sveta do srede, 5. aprila.

Molitev križevega pota v stolnici:
– 31. marec, 18.30: veroučenci 6. razreda iz Murske Sobote.
– 2. april, 18.30: Združenje Marije Pomočnice.
– 7. april, 18.30: Birmanci.

Na prvi četrtek vabljeni k molitveni uri za nove duhovne poklice.
Na prvi petek vabljeni k križevemu potu, sveti spovedi in sveti maši. Na prvi petek bosta maši tudi v M. Črncih in Krog.
K večerni sveti maši, na prvi petek, in molitvi križevega pota vabimo birmance in starše.

VELIKA SPOVED v naši župniji.
– na cvetno nedeljo, 9. aprila, od 14.00 do 19.00 ure! Popoldne bosta maši še ob 15.30 in 17.00.
– v ponedeljek, 10. aprila, od 7.00 do 10.00 ure.

DAROVANJE ZA KURJAVO – vsako leto verniki naše župnije ob cvetni nedelji darujete za kurjavo. Letošnja nabirka za kurjavo bo na cvetno nedeljo pri vseh mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo vaš naslov. Bog plačaj!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.


Opomba: V petek, 7. aprila, bo najprej maša v Murskih Črncih (ob 17:00) in nato maša v Krogu ob 18:00.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 1. aprila 2017, ob 8. uri: Lendavska in Noršinska ulica ter Ledavsko naselje.
– v soboto, 8. aprila 2017, ob 8. uri: Pospravljanje tepihov – Rakičan – 1. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.