Meni Zapri

Župnijski list št. 7/19

Leto XXIII — Številka 7 — 24. marec 2019

Jezusova smrt, Jezusov križ, Jezusov grob

Jezus umrje na križu – Pelikan

Pripovedujejo, da je pelikan zelo požrtvovalna ptica. Če ne najde hrane za svoje mladiče, si nakljuva prsi, da iz njih priteče kri in z njo nahrani svoje mladiče. Tako mladiči preživijo, pelikan pa včasih zaradi svoje požrtvovalnosti celo umre.
Jezus je tak pelikan. Umrl je za nas, da bi mi živeli. Ne samo svojo kri, pri sveti maši nam daje v hrano celo svoje telo. Naj nas ta nebeška hrana ne obdrži samo pri življenju, ampak nas tako opogumi, da se ne bomo ukvarjali samo s seboj. Naj nam da moči, da bomo kot Jezus čuteči in usmiljeni, blagi in usmiljeni. Božji ljubljenci naj bodo tudi naši ljubljenci. Jezus hvala ti za tvojo velikodušnost, hvala, ker si umrl za nas, da bi mi živeli!

Križ obsijan s soncem

Planinci so se napotili v Alpe, da bi uživali ob lepem razgledu. Toda v dolini je bila gosta megla, pa tudi hribi so bili zaviti vanjo. V upanju, da bo megla z višino izginila, so se napotili proti vrhu. Hodili so uro in več, toda megle ni bilo konec. Nasprotno! Bila je še gostejša kot v dolini. Ko so se že hoteli obrniti proti dolini, jim je prišel nasproti domačin. Vprašali so ga, ali je kaj upanja, da bo megla izginila. Domačin jim je odgovoril: »Priti morate do križa, tam je povsem jasno.«
Tako je tudi bilo. Na vrhu je stal križ, obsijan s soncem; megle ni bilo. Nebo je bilo jasno, da so se videli sosednji vrhovi kakor na dlani.

Jezusa položijo v grob

Nekdo je šel mimo trgovine, na kateri je pisalo: »Mir, prijateljstvo, ljubezen…!« Ko je vstopil, je za prodajnim pultom našel Jezusa samega. Takrat je verjel, da je ponudba resnična. Rekel je: »Jezus, daj mi polno mero ljubezni, dovolj miru za vso našo družino, tri posode prijateljstva za moje sosede, s katerimi se prepiramo…!« Jezus je počakal, da je končal z naštevanjem, nato pa je rekel: »Prijatelj, tukaj ne prodajamo sadov, ampak samo semena!«
Jezus je bil za nas položen v grob kot seme, da bi med nami uspevala dobrota, mir, prijateljstvo! Če naša ljubezen ne raste, potem nismo prav sejali, potem je Jezus umrl zaman.


V stolnici molimo križev pot vsak petek in nedeljo pol ure pred večerno sveto mašo. Sodelovanje pri križevem potu:
petek, 29. marec ob 17.30: veroučenci katehistinje Marinke
nedelja, 31. marec ob 18.30: Prenova v Duhu
petek, 5. aprila ob 18.30: birmanci.

KRIŽEV POT V NARAVI – Na peto postno nedeljo, 7. aprila, vabljeni na križev pot v naravi. Križev pot pripravljajo devetošolci skupaj s s. Martino. Križev pot bo ob 15.00. V primeru dežja bomo križev pot molili v cerkvi.

SLAVILNA SVETA MAŠA, bo v torek, 2. aprila, ob 19.00 uri. Po maši bo češčenje križa in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

V soboto, 30. marca, ponoči, bomo premaknili urine kazalce za eno uro naprej. Zaradi spremembe ure bodo večerne svete maše ob 19.00 uri! Tako bo v nedeljo, 31. marca, večerna sveta maša že ob 19.00 uri!

Plenum Škofijske Karitas Murska Sobota, bo v soboto, 30. marca, ob 9.00 uri v Veržeju. Tema srečanja bodo mladi oziroma stranpoti mladih. Vabljeni člani župnijskih Karitas!

V soboto, 6. aprila ob 19.00 uri, bo večerna maša s Taizejskimi spevi. Pri maši bo sodeloval zbor Chorus skupaj z instrumentalisti. Večerno sveto mašo bo daroval naš g. škof dr. Peter Štumpf za blagoslov neplodnih parov. Lepo vabljeni!

VAJE OTROŠKEGA PEVSKEGA ZBORA, bodo v nedeljo, 31. marca, ob 9.30 uri. Zborček bo pel pri sveti maši v nedeljo, 7. aprila, ob 8.30 uri!

V nedeljo, 7. aprila, se spominjamo ustanovtve naše škofije, ki jo je leta 2006 ustanovil papež Benedikt XVI. Obletnica ustanovitve škofije je lepa priložnost, da se Bogu zahvalimo za dar škofije in za našega škofa dr. Petra Štumpfa. Vabljeni k osebni in skupni molitvi za blagoslov naše škofije in škofa!

MAŠA ZA ZAKONSKE JUBILANTE – bo na velikonočni ponedeljek, 22. aprila, ob 10.00 uri. K tej maši vabljeni zakonci, ki letos obhajate 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 ali višjo obletnico poroke. Zakonske jubilante vabimo, da se do 8. aprila, prijavite na župnišču!

OBISKI BOLNIKOV IN OSTARELIH v pripravi na velikonočne praznike bodo v ponedeljek, 8. aprila od 8.30 ure naprej, v Murski Soboti, Rakičanu, Černelavcih, Polani in Lukačevcih. V torek, 9. aprila od 8.30 ure naprej, v Krogu, Satahovcih, Murskih Črncih, Borejcih in Pušči. Bolne in ostarele prijavite pri članih župnijskega sveta.

Papež Frančišek je na praznik sv. Jožefa, moža Device Marije, 19. marca 2019, imenoval nadškofa msgr. Jean-Marie Speich-a za novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji in predstavnika Svetega sedeža na Kosovu.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 30.marca 2019, ob 8. uri: Rakičan – 2. skupina.
– v soboto, 6. aprila 2019, ob 8. uri: Rakičan – 3. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.