Meni Zapri

Župnijski list št. 7/20

Leto XXIV — Številka 7 — julij 2020

“BOG NA POČITNICAH”

»Pa si Bog sploh kdaj privošči počitnice?« je vprašal. »Oh, seveda,« mu je odvrnil Bog. »Si mar pozabil na srednji vek?! Zakaj, misliš, da so ga poimenovali: mračni?«

Tako nekako se glasi dialog iz meni zelo ljubega filma Vsemogočni Bruce, v katerem se glavnemu junaku, Brucu, zazdi, da bi on znal bolje voditi svet, Bog pa mu rade volje prisluhne in odide – na počitnice. Pa pustimo pri strani, da Bruce zaradi človeške sebičnosti pošteno zavozi stvari (film je navsezadnje komedija) in da mračni srednji vek sploh ni bil tako zelo mračen, posebej še, če ga primerjamo s sedanjostjo; pač pa me vedno znova v dnevih pred poletjem vznemirijo raznorazni pridigarji, poklicni in ljubiteljski, ki mi (vem, da sicer v dobri veri) vbijajo v glavo, da: Bog pa ne gre na počitnice! Ko pa na prvih straneh Svetega pisma berem, da je Bog počival sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil! (Gen 2,2)

Sledimo torej božjemu zgledu! A namesto počitnikovanja, si je bolje privoščiti počitek, namesto dopusta je pomembneje dopustiti, da se umirim… Vsaj za trenutek… Za eno popoldne… V senci, na vrtu, v parku, ob potoku… Ali pa v stanovanju… In povabimo Boga! Menda rad pride na počitnice, v naš počitek… Odprimo mu vrata svojega stanovanja, odprimo mu vrata svojega srca! In ne pričakajmo ga praznih rok. Če v teh kriznih časih nimamo za kozarec rdečega, pa ga pričakajmo s kozarcem vode: če bo Bog dobre volje, bo kaj hitro kot v Galilejski Kani! Hvala Bogu, da je njegova ljubezen zastonj in da ne opijani!

(povzeto po zapisu Gregorja Čušina)


PASTORALNI DOGODKI

Na prvi petek, dopoldne bomo obiskali bolnike po domovih, ki se bodo predhodno prijavili v župnijski pisarni! Sveti maši bosta v Murskih Črncih in Krogu. Na prvo soboto, bosta sveti maši v Satahovcih in Rakičanu. Za maše po kapelah velja fizična razdalja 1,5 m in obvezna uporaba zaščitnih mask ter razkuževanje rok ob vstopu v kapelo.

Ker so po novih, sproščenih ukrepih javna bogoslužja in drugi verski shodi zunaj cerkva dovoljeni, bomo naknadno obhajali tudi proščenja, ki so odpadla:
proščenje v Krogu bo v nedeljo 5. julija ob 10. uri;
proščenje v Satahovcih bo v nedeljo 12. julija ob 10. uri.
Vse ob upoštevanju fizične razdalje, uporabe mask in drugih preventivnih ukrepov.

V nedeljo 5. julija, je praznik svetega Cirila in Metoda. Sveti Metod je zavetnik naše škofije. Vabljeni smo k molitvi za škofijo in našega škofa Petra.

V torek 7. julija ob 19. uri, bo slavilna sveta maša. Vabljeni k sveti spovedi, sveti maši, češčenju Najsvetejšega in molitvi za ozdravljenje.

V ponedeljek 13. julija, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V nedeljo 19. julija ob 10. uri, bo proščenje v Pušči.

V sredo 22. julija bo eno uro pred večerno sveto mašo češčenje Najsvetejšega. Vsakega 22. v mesecu molimo za blagoslov v našem vrtcu Lavra.

V petek 24. julija, člani Združenja Marije Pomočnice, vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V nedeljo 26. julija, je obletnica posvetitve naše stolnice. Vsak od nas je poklican, da je živi kamen, ki sestavlja našo župnijo.

Zaradi novega naraščanja okužb s koronavirusom, je gospod škof predlagal, da se svete birme opravijo prej, kot je bilo dogovorjeno. Zaradi tega bo SVETA BIRMA v naši župniji v soboto, 11. julija, ob 10. uri.

Starše birmancev vabimo na srečanje, ki bo v sredo, 1. julija, ob 20.00 uri, v stolnici. Pogovorili se bomo o pripravah na sveto birmo. Priprava na prejem zakramenta svete birme bo potekala od ponedeljka, 6. julija do četrtka, 9. julija, pri večernih svetih mašah ob 19.00 uri. Birmanci, ki ne bodo pristopili k sveti birmi letos, bodo k sveti birmi lahko pristopili naslednje leto.


POSKRBIMO ZA VARNOST

Udeležba pri bogoslužju je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.

V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko (šal, ruta ipd.). Pri vhodu v cerkev si mora vernik razkužiti roke, prav tako ob izhodu.

Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra. Te omejitve ne veljajo za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu, klopi so namenjene njim. Stoli v cerkvi so razporejeni na določeno razdaljo, ZATO JIH PROSIM NE PREMIKAJTE!

STOJIŠČ V CERKVI NI!

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko brez izjeme. Verniki, ki sedijo na stolih, se obhajajo na mestu, kjer sedijo. Če želijo prejeti sveto obhajilo vstanejo.

Verniki, ki sedijo v klopeh, pristopajo k obhajilu po sredini cerkve. Najprej ženska stran klopi, od prve do zadnje (vračate se po levi strani okrog klopi), nato moška stran klopi od zadnje do prve vrste (vračate se po levi strani okrog klopi).