Meni Zapri

Župnijski list št. 7/21

Leto XXV — Številka 7 — julij 2021

DOPUST – POPUST

Tako radi zatrjujemo in rečemo drugim, da je dopust zato, da se človek odpočije, si nabere novih moči… Telo potrebuje novih moči, zato imamo noč, nedeljo, dopust, počitnice… Človek pa nima samo telesa, ampak tudi duha – dušo. Tudi v dušo morajo pritekati vedno nove moči, sicer se izprazni, osiromaši, nastane duhovna praznina. Čas dopustov in počitnic daje več priložnosti, da odrinemo na globoko, a, žal, marsikdo ostane na površini in je dopust pravi duhovni »popust«, ko se opustijo: molitev, maša in druge oblike duhovnega življenja. Več prostega časa daje več priložnosti, da je družina skupaj, naj jo poveže tudi redna skupna molitev. Ko obiskujemo razne kraje po domovini ali tujini, se ustavimo na Božji poteh, prejmimo zakramente, izročimo družino Mariji…

Pojdite na samoten kraj in se nekoliko odpočijte

S temi besedami je Jezus poslal apostole na kratek »dopust«. Ob drugih priložnostih je tudi sam zaspal v čolnu zaradi preutrujenosti. Spet drugič so Jezus in apostoli zaradi neprestanega obleganja množic sedli v čoln in odrinili od obale, da bi imeli nekoliko miru. Bog je določil nedeljo za dan molitve in dan počitka.

Po poštenem delu je torej človek tudi po Božji volji upravičen do počitka, miru, oddiha oziroma dopusta. Seveda pa mora biti pravi kristjan tudi na potovanju, dopustu ali pa oddihu biti tesno povezan z Bogom.

Tudi svojih prijateljev in domačih se spomnimo na dopustu z razglednicami, telefonskim pogovorom ali samo mislijo nanje. Toliko bolj mora biti človek povezan s svojimi največjim dobrotnikom Bogom. To uresničujemo z molitvijo, z udeležbo pri sv. maši, z občudovanjem Božjega stvarstva: planin, morja, cvetlic, živali, toplega sonca, mogočnega vetra… Starši naj bi svoje otroke tudi pogosto spodbujali k občudovanju Stvarnika, ki se razodeva prav po vseh ustvarjenih stvareh…


Svete maše med tednom so zjutraj ob 7.00 in zvečer ob 19.00 uri. Ob nedeljah pa ob 7.00, 8.30, 10.00 in 19.00 uri. Za udeležbo pri svetih mašah ni potrebna prijava!

Radio Ognjišče, ves mesec julij, prenaša sveto mašo iz naše stolnice. Prenosi so v živo vsak dan.

Na prvi petek 2. julija dopoldne, bomo obiskali bolnike po domovih. Bolne in ostarele prijavite v župnijski pisarni v času uradnih ur, do srede 30. junija. Bolne po domovih, ki so pozitivni na COVID-19 ali imajo simptome virusa, ob tej priložnosti ne bomo obiskali!

SVETA BIRMA bo v soboto, 3. julija ob 9.00 uri. V cerkvi imajo mesto birmanci, botri in starši druge vernike vljudno prosimo, da pri tej maši pustijo prednost birmancem!

V ponedeljek 5. julija, je praznik svetega Cirila in Metoda. Sveti Ciril in Metod sta zavetnika naše škofije. Vabljeni smo k molitvi za škofijo in našega škofa Petra.

V letošnjem letu ne bo vaških proščenj po kapelah:
– zaradi epidemije,
– težko je skrbeti za upoštevanje navodil,
– mnogi niste obiskovali svetih maš zaradi strahu pred okužbami; če se bojimo okužbe v cerkvi, se lahko še bolj bojimo okužb na proščenju,
– udeležba vernikov iz vasi pri nedeljskih maša je zelo majhna.
Bodo pa na dan vaškega proščenja maše v stolnici, kamor so povabljeni verniki iz tiste vasi!

V petek 16. julija, zvečer ob 19.00 uri – maša v čast Karmelski Materi Božji za vaščane Pušče.

ORATORIJ v naši župniji bo od 5. julija do 9. julija. Letošnji oratorij nosi naslov: »Originalen.sem«. Otroci bodo spoznavali lik blaženega Carla Acutisa. Letos bomo zaradi epidemije imeli omejeno število udeležencev.

V nedeljo 25. julija, je KRIŠTOFOVA NEDELJA, pri vsaki sveti maši bo blagoslov avtomobilov in šoferjev. Povabljeni smo, da za vsak srečno prevožen kilometer,
darujemo dar za misijonsko akcijo MIVA. Ob izhodu iz cerkve bo košarica, kamor lahko darujete svoj dar.

V ponedeljek 26. julija, je obletnica posvetitve naše stolnice. Vsak od nas je poklican, da je živi kamen, ki sestavlja našo župnijo.

Vsak petek je v naši stolnici izpostavljeno Najsvetejše med 7.30 in 19.00 uro.
K češčenju in molitvi vabljeni vsi verniki, prav tako pa tudi člani Fatimske bratovščine, Združenja Marije Pomočnice in vrtca Lavra.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob četrtkih zjutraj.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu juliju (4. julij) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. Bog plačaj za vse vaše darove!

Dragi verniki, povabljeni k poslušanju radia Ognjišče, kjer boste prejeli mnogo duhovne hrane in bogatih verskih vsebin. Nekaj predlogov iz sporeda radia Ognjišče:
05.00 Rožni venec; 05.50 S svetnikom na ti; Duhovna misel 07.00; 12.00 Zvonjenje, molitev po namenu 12.12 Voščimo PRO; 14.30 Komentar Domovina.je; 15.00 Utrip dneva, osmrtnice, obvestila; 17.00 Spoznanje več, predsodek manj; 18.00 Mozaik dneva; 19.00 Sveta maša, novice Radia Vatikan 20.00…


Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino. Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


OB 30. OBLETNICI SAMOSTOJNE SLOVENIJE, SO POVEDALI…

“Slovenci in Slovenke se veselimo, da imamo že 30 let svojo državo. Ne bi je imeli brez pomoči živega in vsemogočnega Boga. On je vse tako uredil, da smo lahko danes svobodni, živimo v miru in tudi v blagostanju. Pred 30. leti nekateri doma in po svetu niso hoteli, da bi mi živeli v svobodni domovini, toda niso se mogli upreti Božji moči. Samostojna Slovenija je Božji čudež. Slovenija je eden od dokazov vsemu svetu, kaj lahko naredi Bog zaradi mnogih, ki so takrat tudi molili, trpeli in nekateri celo umirali za samostojno Slovenijo”.
(škof dr. Peter Štumpf)

“Kajti svoboda ni predmet, ki ga dobimo, svoboda je življenje, ki ga živimo. Svoboda je medsebojno spoštovanje, ki ga gojimo in svoboda je solidarnost, v kateri prihajamo naproti drug drugemu… Zato smo tudi mi pred 30-leti posadili to lipo, nadškof Šuštar pa jo je blagoslovil, da bi svoje korenine pognala globoko v našo zemljo ter svoje veje razpela daleč pod nebo. Da bi bila trdna v viharju in vesela v soncu.
In res je previharila viharje, preživela premike, poslušala resnice in laži, doživljala proslave in proteste – in rasla. Danes raste pred nami, da bi nas spomnila, da morda kdaj ne rastemo tako hitro, kot bi si želeli, a to ne more uničiti naše rasti. Zato bomo ob njej zmolili, kakor so molili naši dedje, potem pa jo bomo blagoslovili.”
(nadškof Stanislav Zore)