Meni Zapri

Župnijski list št. 7/13

Leto XVII — Številka 7 — 31. marec 2013

“VERUJEM V SVETEGA DUHA…”

Kaj pomeni, da je Duh “govoril po prerokih”?
Z besedo preroki razumemo vse tiste, ki jih je Sveti Duh navdihnil, da so govorili v božjem imenu. Duh privede prerokbe stare zaveze do polne dovršitve v Kristusu, čigar skrivnost razkriva v novi zavezi.

Kaj dovrši Sveti Duh v Janezu Krstniku?
Duh napolni Janeza Krstnika, zadnjega preroka stare zaveze, ki je po njegovem delovanju poslan, da “pripravi za Gospoda dovzetno ljudstvo” (Lk 1,17) in oznani prihod Kristusa, Božjega Sina: tistega, na kogar je videl prihajati Duha in ostati nad njim, tistega, “ki krščuje v Svetem Duhu” (Jn 1,33).

Kakšno je delo Duha v Mariji?
Sveti Duh dopolni v Mariji pričakovanja in priprave stare zaveze za Kristusov prihod. Na edinstveni način jo napolni z milostjo in napravi njeno devištvorodovitno, da rodi učlovečenega Božjega Sina. Iz  nje napravi mater “celotnega Kristusa”, to se pravi mater Jezusa Glave in Cerkve, njegovega Telesa. Marija je navzoča med dvanajsterimi na binkoštni dan, ko Duh začenja “poslednje čase” z nastopom Cerkve.

Kakšen je odnos med Duhom in Kristusom Jezusom v njegovem zemeljskem poslanstvu?
Božji Sin je z maziljenjem Duha posvečen za Mesija v svoji človeški naravi od samega učlovečenja. Kristus ga razodeva v svojem poučevanju, ko izpolnjuje obljubo, dano očetom, in ga priobčuje porajajoči se Cerkvi s tem, da ga dihne v apostole po svojem vstajenju.

Kaj se zgodi na binkošti?
Petdeset dni po svojem vstajenju, na binkošti, poveličani Jezus Kristus v obilju razlije Duha in ga razodene kot božjo osebo, tako da je sveta Trojica v polnosti razodeta. Poslanstvo Kristusa in Duha postane poslanstvo Cerkve, ki je poslana, da oznanja in razširja skrivnost troedinega občestva. “Videli smo resnično luč,prejeli smo nebeškega Duha, našli smo resnično vero: molimo nedeljivo Trojico, kajti ona nas je rešila”.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (140-144)


Hvala vsem, ki ste na cvetno nedeljo darovali svoj dar za kurjavo. Tisti, ki še niste darovali, ste vabljeni, da prispevate svoj dar za ogrevanje v prihodnjih dneh. Na kuverti naj bo vaš naslov. Bog plačaj za vsak vaš dar.

Ker smo bolnike obiskali pred prazniki, zato prvi petek v mesecu aprilu ne bo obiska bolnikov, maše po vaseh pa bodo kot običajno!

Večerne svete maše so od 31. marca naprej zvečer ob 19.00 uri!

V soboto, 13. aprila, ob 18. uri, vabi FATIMSKA BRATOVŠČINA k molitveni uri pred Najsvetejšim v stolnico.

Z veroukom bomo nadaljevali v četrtek, 4. aprila, kakor je po urniku.

V nedeljo, 7. aprila, je obletnica ustanovitve naše škofije, lepo vabljeni, da se v molitvi spomnite naše škofije in prosite Božjega blagoslova za vse, ki skrbimo za pastoralo v naši škofiji, v svojo molitev vključite našega škofa dr. Petra Štumpfa.

Mladi vabljeni na škofija fe(j)st, ki bo letos v Turnišču in sicer v soboto, 13. aprila.

Slovenski škofje so podprli pobudo Združenja posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu za temeljito pripravo na obnovitev izročitve Mariji 15. avgusta 2013. Duhovnikom in vernikom smo priporočili daljno pripravo na praznik Marijinega Vnebovzetja, z obhajanjem prvih petkov in prvih sobot z namenom zadoščevanja.
Tudi v naši župniji se bomo pripravljali na posvetitev Jezusovemu in Marijinemu srce z pobožnostjo prvih sobot. Začeli bomo na prvo soboto v mesecu aprilu, ko bo eno uro pred večerno sveto mašo izpostavljeno Najsvetejše.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– DEŽURSTVO: vsak prvi ponedeljek v mesecu od 15.30 do 17.00 ure.
– SPREJEMANJE OBLAČIL: vsak drugi petek v mesecu od 16.00 do 17.00 ure. Na ta dan člani župnijske Karitas samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali pa hrane.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer od 18.30. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 6. aprila 2013, ob 8. uri: Satahovci – 2. skupina,
– v soboto, 13. aprila 2013, ob 8. uri: Murski Črnci – 1. skupina.

PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici