Meni Zapri

Župnijski list št. 8/17

Leto XXI — Številka 8 — 9. april 2017

VELIKA NOČ 2017

»Zgodovinski dogodek Jezusove smrti in vstajenja je zemeljske zakonitosti postavil na glavo. S Kristusovim vstajenjem od mrtvih se je za nas zemljane začelo čisto novo obdobje – doba zmagoslavja življenja, ki bo doseglo vrhunec v poveličanju v nebesih. Res nas še vedno čaka gotova usoda smrti, vendar nas poslej tolaži obljuba prihodnje nesmrtnosti. Kajti s telesno smrtjo se naše življenje spremeni, ne pa uniči in konča. Gospodar življenja, ki je za nas umrl in vstal, je vir našega trdnega upanja v življenje.

Pot v polnost življenja, ki ne mine, je pot pšeničnega zrna. Zrna, ki mora umreti sebi, da lahko obrodi stoteren sad. Velika noč je klic in vabilo tudi nam, da bi postali pšenično zrno, odmrli sebi, svojemu samoljubju in grešnosti, ter zaživeli resnično ljubezen, ki poraja življenje.

Le zrno, ki umrje, lahko postane kruh, vir življenja – zase in za druge. Le kruh, ki ga damo drugim, nasiti tudi nas. Le pijača, ki jo ponudimo drugemu, nas odžeja. V tem je paradoks krščanske ljubezni. Po človeških računih, po pridobitniški logiki, je to protislovje in čisti nesmisel. V velikonočni luči, z vidika večnosti, pa je to najgloblja resničnost: Kdor iz ljubezni daje, zanesljivo prejema; prejema stokratno. Kdor pa zadržuje zase, ostaja prazen in končno vse izgubi.

Poklic velikonočnega kristjana je torej: izgubiti življenje zaradi Kristusa, se pravi, zavestno ga postavljati v službo drugim, svobodno se odreči sebi, da nas Kristus lahko napolni s svojo ljubeznijo. Zgled vstalega Jezusa nam kliče: Kdor resnično ljubi, se razdaja do konca. A prav v tej ljubezni, v tem razdajanju in umiranju sebi ne rešuje le drugih, ampak reši in osvobodi tudi sebe, najde svoj mir, svojo srečo in prečiščen vstaja v novo življenje. Kdor v tej ljubezni nesebično umira, je zares živ in ima že tukaj in zdaj jamstvo neumrljivega življenja, kajti On, ki nas bo obudil poslednji dan, je vstal in živi!«


Na veliki torek in sredo je priložnost za sveto spoved zjutraj od 6.30 do 7.00 ure, ter popoldan od 18.00 do 19.00 ure.

V sredo, 13. aprila, vabimo na srečanje vse, ki bodo kot apostoli sodelovali pri večerni sveti maši na veliki četrtek. Srečanje bo po večerni sveti maši!

Veliki četrtek, 13. april 2017
Ob 9. uri bo KRIZMENA MAŠA: somaševanje vseh duhovnikov vodi g. škof dr. PETER ŠTUMPF.
Ob 19. uri, z večernim bogoslužjem velikega četrtka, ki ga bo v stolnici vodil g. škof dr. PETER ŠTUMPF, se začne velikonočno tridnevje.

Veliki petek, 14. aprila 2017
15. uri – Križev pot – pripravlja vrtec Lavra
19. uri – Opravilo v čast Gospodovemu trpljenju
Na Veliki petek je strogi post!

Velika sobota, 15. april 2017
URNIK ČEŠČENJA NAJSVETEJŠEGA PRI BOŽJEM GROBU:
od 7. do 9. ure: verniki iz Murske Sobote
od 9. do 10. ure: verniki iz Rakičana
od 10. do 11. ure: verniki iz Kroga, Satahovec in Murskih Črnec
od 11. do 12. ure: verniki iz Borejec, Veščice, Polane, Lukačevec, Pušče in Černelavec.
BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDI:
– v Murski Soboti: ob 12., 13., 14., 15., 16. in 17. uri.
– v Rakičanu ob 14. uri
– na Pušči – pri kapeli ob 14.30 uri
– v Krogu ob 15. uri
– v Satahovcih ob 15.30 uri
– v Murskih Črncih ob 16. uri.
Ob 19. uri VELIKONOČNA VIGILIJA – radostno pričakovanje Kristusovega vstajenja vodi g. škof dr. PETER ŠTUMPF. K večerni sveti maši prinesite sveče.

VELIKA NOČ, 16. aprila 2017
– sveta maša ob 7.00. Vsi, ki pridete k prvi sveti maši, lepo vabljeni, da se po maši pridružite vstajenjski procesiji.
– ob 8.00 uri vstajenjska procesija.
– ob 8.30 uri velikonočna maša, ki jo vodi g. škof dr. PETER ŠTUMPF.
– maši bosta še ob 10.00 in zvečer ob 19.00 uri v stolnici. Ob prazniku bosta sveti maši ob 14. uri v Domu starejših v Rakičanu in ob 19. uri v stolnici in v murskosoboški bolnici.ČIŠČENJE CERKVE:

– V PETEK, 14. aprila 2017, ob 8. uri: Rakičan – 2. skupina,
– v soboto, 22. aprila 2017, ob 8. uri: Rakičan – 3. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.